LR freelander 1.8 2002 filtr powierza

01 Mar 2011, 23:19

Witajcie mam pytanko odnośnie rury która jest umiejscowiona przy filtrze powietrza . Rurą ta zasysane jest powietrze do filtra , ma ona dwa kanały przez które powietrze sobie wędruje. Jednym otworem (dolnym)powietrze jest zasysane z nadkola, natomiast drugie znajduje się na górze. Przechodzę do pytania: Jeśli zatkam górny otwór rękom i dodam gazu to powietrze powinno być zassane przez dolny kanał natomiast u mnie w momencie gdy dodam gaz zaczyna kanał dolny jakby zgniatać i zachowuje się jakby był zatkany. Jeśli natomiast z dolnego ściągnę gumę i ponownie go przegazuję to wszystko działa jak powinno. Zaczyna ciągnąć powietrze z dolnej części przewodu. Myślałem że jest zatkany ale przedmuchałem go i jest drożny. Nawet wlałem w tą rurę , która wchodzi do nadkola trochę wody, natychmiast woda wypłynęła dołem. Jeszcze jedno: jak odłączyłem tą dolną rurę gumową to odniosłem wrażenie że LR dostał jakby parę koników więcej jakby stał się zrywniejszy .
Nawet moja żonka poczuła różnice choć nic jej nie mówiłem . Czy to tak ma działać czy coś jest jednak przytkane?
rafał70
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: zawiercie

02 Mar 2011, 00:13

witam , w nadkolu jest tłumik szmerów ssania -
puszka uzupełniająca układ dolotowy powietrza - dobrana wg testów prototypu
ale ślepa z małymi otworami żeby mogła wypłynąć woda /gdyby sie tam dostała/

zaczął lepiej chodzić bo mógł zasysać przez dodatkowy otwór :grin:
ale to tylko w przypadkowych zakresach obrotów
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Hybrydy dominują na rynku aut na prąd
    Polski rynek zelektryfikowanych samochodów zupełnie nie przypomina już tego sprzed kilku lat. W tym roku wybór hybryd i samochodów elektrycznych obejmuje ponad 130 modeli z wszystkich segmentów. ...