LR Freelander 2000r. skrzynia biegów

19 Lut 2010, 09:29

to że wsteczny nie wchodzi i rzęzi podczas wrzucania biegu to po prostu kończy się synchronizator w skrzyni bieguw,i skrzynia do roboty :sad:
L.R freelander. Jak (gdzie) zdobyc instr.napraw w j.polskim???
Azymut
Nowicjusz

Miejscowość: Mazowsze

19 Lut 2010, 09:32

Bosmanpol masz swita racje , mam wprwdzie Ferdka od 2 m i 5tkm ale juz wiem ze nastepny tez bedzie ferdek , mimo swoich wad to jednak bardzo fajny samochód.
Ale mam jeszcze jedno pytanie do kolegów , oprócz rzezenia czasami na wstecznym jak wrzuce bieg do przodu to to jak szybko puszczam sprzegło to czuje lekkie szarpanie , jak wolno puszczam sprzęgło to jest ok . Sprzegło sie nie slizga i bierze badzo ostro . Moze to ten sławny wysprzeglik ?
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

21 Lut 2010, 20:22

Jeśli chodzi o IRD to na pewno musisz wymienić dwa łożyska póki wcześniej to lepiej koszt łożysk to 150zł.Przeważnie wysiada jedno łożysko i robi się luz pomiędzy kołem talerzowym a wałkiem atakującym do tego stopnia że prawie wychodzą z pracy i przeskakują przeważnie na wstecznym chyba że tryb talerzowy i wałek atakujący są bardzo zużyte to ich koszt około 1400zł,pozostałe elementy skrzyni kątowej raczej się nie psują przy wymianie uważaj na chłodniczkę żeby jej nie uszkodzić
rysiek314
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

24 Lut 2010, 22:54

Dziekuje za info. Mam instrukcje do landka :) jesli ktos jest zainteresowany prosze pisac. :D Pozdrawiam
bosmanpol
Nowicjusz

Miejscowość: Konin

24 Lut 2010, 23:50

kostass, szarpanie może oznaczać że kończy ci się tarcza sprzęgłowa, a konkretnie sprężyny obwodowe. tak czy inaczej czeka cię wymiana sprzęgła.
pozdr
az td
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

25 Lut 2010, 10:03

dzieki ale jak płynnie puszczam sprzegło to jest wszystko ok . Fachowy tez nie stwierdzili ze sprzegło sie konczy , jednak ja uwazam ze cos z tym sprzegłem jest nie tak .
kostass
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Porównanie rejestratorów DOD IS220W i DOD IS420W
    Nie każdy kierowca chce od razu zainwestować gotówkę w najlepszy możliwy model wideorejestratora. Dlatego DOD w swojej ofercie posiada również kamery budżetowe w bardzo przystępnych cenach: IS220W i IS420W. ...

25 Lut 2010, 11:34

zatem ruszaj łagodnie i czekaj na rozwój wypadków, ja tak bym robił.
pozr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

25 Lut 2010, 16:45

Tak tez robie . Nie wiem jak inne ferdki jezdza ale moj wydaje sie byc troche mułowaty ale nie widac zeby miał zuzyte sprzegło . Na razie nie mam zamiaru tam grzebac .
kostass
Początkujący

18 Mar 2010, 21:03

bosmanpol,witaj mam podobne objawy jak napisałes możesz napisac jak poradziłes sobie z tym problemem co bylo przyczyną ? pozdrawaim
gjan
Nowicjusz

Miejscowość: olsztyn