LR Freelander modernizacja ?

28 Mar 2010, 20:12

amik napisał(a):Terenowy Peugeot
tych 2 słów nie należy łączyć :mrgreen:
to że masz napędzana tylko jedną oś nie oznacza że druga się nie kręci, wszystkie mechanizmy kręcą się dalej jak przy 4WD tyle że nie przenoszą żadnego momentu :wink:
oszczędność paliwa?? znikoma oszczędność mechanizmów?? żadna sa to tak zwane zabiegi na dobre samopoczucie właściciela, który zauważy spalanie o 5 litrów mniejsze na calutkim baku :mrgreen:

tak przy okazji Ty masz zwykłą wiskozę czyli sprzęgło lepkościowe, tego nie da się elektronicznie sterować, a tym bardziej wyłączyć, po odkręceniu wału będzie działać tak samo tylko z wiecznym przekonaniem uślizgu tylnej osi... co w niedługim czasie spowoduje wydatki

W terenowym trybie 4WD LOCK, około 1,5-raza więcej momentu obrotowego w porównaniu do 4WD AUTO, jest przekazywane do tylnych kół
co to za bełkot? jeśli możesz przybliżyć o co w tym zdaniu chodzi bardzo był bym wdzięczny
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Mar 2010, 20:49

szkoda ze nie ma takiego "dynksa" w naszych freelanderach byłoby miodzio.
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk

28 Mar 2010, 21:41

wszystko mozna zrobic. sa ludzie ktorzy sie zajmuja takimi przerobkami i widzialem na otomoto kiedys freelka zmienionego na auto terenowe, ale takie typowo terenowe, inne mosty cos z zawieszeniem bylo robione i wlasnie byla mozliwosc rozpiecia napedow byly fotki cena okolo 24 tysi byla tak ze sie da
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

29 Mar 2010, 11:13

da sie wszystko :mrgreen:
tylko po co :roll:
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Mar 2010, 14:46

I po co to głupie pytanie? A po co wy "offroadowcy" przerabiacie seryjne terenówki na wyprawy? :grin:

pocieszny napisał(a): po odkręceniu wału będzie działać tak samo tylko z wiecznym przekonaniem uślizgu tylnej osi...
z własnego doświadczenia to wywnioskowałeś czy tak w podręczniku wyczytałeś? Bo jakoś nikt z tych co jeżdżą bez wału "uślizgów tylnej osi" nie zaobserwowali.... hmm ciekawe.

BTW. pocieszny masz patrola gr a uprzykrzasz życie ludziom w dziale z suvami. Przecież wy offroadowcy gardzicie suvami :D Czyż nie? U was w dziale już dawno byście napisali wasze słynne "sio do działu suvów" więc tego samego się trzymajmy, sio do działu 4x4.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

29 Mar 2010, 18:22

Człowieku nie rób wiochy,nie stać Cię na paliwo to i na samochód cię nie stać.
sleza
Nowicjusz

Miejscowość: sobótka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...
    Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...

29 Mar 2010, 18:39

mnie tam wali ale jak ktoś lubi zaoszczędzić 7 PLN żeby wydać 4 tysie na skrzynie to droga wolna, nikt nie ma nic przeciwko przerabianiu, tylko trzeba to robić z głową :wink:
BTW wiesz co ci zrobi Policja jak cie bez wału złapie? :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Mar 2010, 18:56

sleza napisał(a):Człowieku nie rób wiochy,nie stać Cię na paliwo to i na samochód cię nie stać.
do kogo to mówiłeś "człowieku" ? Jak nie umiesz skonstruować wypowiedzi to lepiej tego nie rób. A jeśli to tyczyło się mojej wypowiedzi to kolego kłania się czytanie ze zrozumieniem.

pocieszny napisał(a):mnie tam wali ale jak ktoś lubi zaoszczędzić 7 PLN żeby wydać 4 tysie na skrzynie to droga wolna, nikt nie ma nic przeciwko przerabianiu, tylko trzeba to robić z głową :wink:
BTW wiesz co ci zrobi Policja jak cie bez wału złapie? :mrgreen:
mnie nic bo ja wału nie zdejmuję, nie jestem zwolennikiem jazdy bez wału. Właśnie dla tego że przyoszczędzę pare zł na setkę a później wydam na skrzynię czy dyfer tysiące. Ja pisałem odnośnie tego freela o którym ktoś wcześniej pisał, tym z przerobionym zawieszeniem i rozłączanymi napędami.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

29 Mar 2010, 19:07

pocieszny jak nie znasz budowy i działania Freelandera to nie zabieraj głosu i nie wprowadzaj ludzi w błąd .Jeśli odepnie się wał to odepnie się też wiskozę bo ona jest na wale a wyjęcie wału wcale nic nie szkodzi skrzyni a wprost przeciwnie przedłuża żywotność skrzyni kątowej .
Dla tych co chcą wyjąć wał niech się niech obawiają jakiś tam głupich uwag w stylu pociesznego.
rysiek314
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

29 Mar 2010, 19:53

rysiek314 napisał(a): skrzyni kątowej

a to co znowu ? :shock:
:mrgreen:

[ Dodano: Pon Mar 29, 2010 20:54 ]
rysiek314 napisał(a): głupich uwag w stylu pociesznego.

słyszałeś ? sio do działu off-road a nie tu sie wymądrzać nad takimi ładnymi autkami z klimą , skóra i alusami
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
sbb
Początkujący

Miejscowość: posen

29 Mar 2010, 20:07

A co masz do skóry, klimy i alusów? Może subwoofer też Ci nie pasuje?
Kumpel sobie skołował fajne fele. Takie złocone. Autko zyskało na wyglądzie a że są lżejsze to i zaleta. Opory toczenia są mniejsze a przez to spalanie też. Logiczne nie?
Wiem wszystko...
kudłaty76
Nowicjusz

Miejscowość: Kolpisztowo

29 Mar 2010, 20:08

sbb napisał(a):słyszałeś ? sio do działu off-road
:oops: :oops: :oops: przepraszam nie bij

a co do skrzyni kątowej to taka jak w szlifierce :mrgreen:

[ Dodano: Pon Mar 29, 2010 21:09 ]
rysiek314 napisał(a):Jeśli odepnie się wał to odepnie się też wiskozę bo ona jest na wale
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Mar 2010, 20:16

rysiek314 napisał(a):Jeśli odepnie się wał to odepnie się też wiskozę bo ona jest na wale a wyjęcie wału wcale nic nie szkodzi skrzyni a wprost przeciwnie przedłuża żywotność skrzyni kątowej

boszsz... co za bzdury? :shock:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

29 Mar 2010, 20:45

Karson napisał(a):boszsz... co za bzdury? :shock:
wyższa mechanika :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Mar 2010, 20:46

REASUMUJAC

- sciagniecie wału napedowego trwa do 30 minut
- założenie go ponownie trwa do 30 minut
- oszczedność paliwa jest zauważalna
- odciaża się tylny dyfer i skrzynie ird
- auto przyspiesza lepiej
- przedłuża się żywotność łożysk w napędach
- dostają przeguby przednich kół gdyż większa moc na nie idzie
- systemy bezpieczeństwa typu konttola trakcji nie działają tak jak powinny

Jesli nie używasz auta w terenie i jest lato to śmiało ściągaj wał, zaznacz tylko brzeszczotem jak był założony

Na zime wał zakładamy ponownie-bezpieczniejsza jazda i snieg to nie taki problem

prosze o zamknięcie tematu gdyż dochodzi do głupich kłutni. :mrgreen: :shock: :???: :cool: :lol: :o :grin: :smile: :sad: :!: :?: :idea: :arrow: :neutral: :wink: :roll: :mad: :razz: :cry: :evil: :twisted:
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz