LR Freelander modernizacja ?

01 Kwi 2010, 14:23

rysiek314 napisał(a):Jeśli znasz tylko jeden samochód terenowy z odłączanym tylnym napędem to gratuluję wiedzy na temat tych samochodów.

wymień mistrzu w takim razie samochody terenowe z odłączanym tyłem

jak na człowieka, który kilkanaście lat robi w autach to niezłą ignorancją się wykazujesz, może lepiej pozostań przy prostowanych z przystanku passatach...

jak ja znam dobrze takich "speców", panów wujków staszków ekspertów od aut...
Draak
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

01 Kwi 2010, 14:43

Draak napisał(a):

może wymienić np. disco

wystarczą dwa klucze i silny charakter w rękach

:mrgreen:
sbb
Początkujący

Miejscowość: posen

01 Kwi 2010, 14:46

ta dyskusja przypomina mi dyskusje prof mniemanologii stosowane ŚP Jana Stanisławaskiego o wyzszosci swita Wielkanocnych nad swietami Bozego Narodzenia .
NIech kazdy robi tak jak uwaza , ja osobiscie ani nie załoze gazu ani nie zdejmę wału.
Dzis zmieniam 4oo na 2oo i wszystkie problemy ze spalaniem i wałem mam z bani :lol:
kostass
Początkujący

Miejscowość: Łódź

01 Kwi 2010, 15:48

Draak napisał(a):
pytanie jest za proste i tendencyjne :mrgreen:
po 1 zależy co uznajemy za samochód terenowy
po 2 odpowiedź można znaleźć na googlach zadając odpowiednie pytanie
po 3 należy zrobic ankiete bo tylko tego w tym temacie brakuje

no :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Kwi 2010, 18:28

pocieszny napisał(a):
Draak napisał(a):
pytanie jest za proste i tendencyjne :mrgreen:
po 1 zależy co uznajemy za samochód terenowy
po 2 odpowiedź można znaleźć na googlach zadając odpowiednie pytanie
po 3 należy zrobic ankiete bo tylko tego w tym temacie brakuje

1. auta z możliwością sztywnego rozdziału napędu 50/50 (czyli dołączany przód lub diflok) + reduktor (przełożenie terenowe, nie mylić z kątówką) - ramę, sztywne mosty można już im darować :mrgreen:
2. gugle jak widać nie są radą na wszechogarniającą nawet mechaników ignorancję ;)
3. MTV :mrgreen:
Draak
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

01 Kwi 2010, 18:58

Draak napisał(a):3. MTV :mrgreen:
esencja tego tematu :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nissan zapowiedział powrót marki Datsun
    W marcu 2012 roku Nissan zapowiedział powrót marki Datsun, która będzie firmowała nowoczesne, niezawodne i dostępne produkty dla optymistycznych i rozwojowych klientów na rynkach o dużym potencjale wzrostu. ...

01 Kwi 2010, 22:16

ciśnienie spadło, "miszczów" nie widać. i dobrze.
temat chyba można zamknąć i wysłać do nieba dla bitów :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

01 Kwi 2010, 22:36

taki ładny? niech se zostanie
sbb
Początkujący

01 Kwi 2010, 23:32

sezonowo uaktualniać trzeba :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

02 Kwi 2010, 00:11

na jesieni będą pytnia:
" ma ktos wał do frelka bo mój wiosną odkreciłem i teraz nie mogę znależć "
sbb
Początkujący

02 Kwi 2010, 17:26

Widzę że jest to chyba forum dla idiotów a nie dla ludzi którzy chcą komuś pomóc.,wyśmiewają się z polskiego mechanika a gdzie [...] jadą jak potrzebują pomocy do polskiego warsztatu czy do genialnych angielskich konstruktorów .
Co niektórzy są wszechwiedzący i radzą wymień to potem tamto i jeszcze może to a może cały samochód,coś strzela w reduktorze reduktor do wymiany co tam kosztuje tylko pięć tysięcy,nie odkręcaj wału bo ci się samochód rozleci i wymyślają kolejne bzdury o rozkładaniu naprężeń momentów itd a kogoś kto może poradzić straszą zamykaniem konta .Powodzenia i wiary w genialnych angielskich konstruktorów.
rysiek314
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

02 Kwi 2010, 18:05

tak wiec odlaczaj nic sie nie stanie. a mowie to z doswiadczenia bo po zimie kolejny raz juz zdjolem wal i ponownie go zaloze jak kazdej jesieni. na wiosne znow zdejme i gwarantuje ze bedzie wszystko ok
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

02 Kwi 2010, 20:53

Widze że temat zrobił sie gorący, Rysiek mam nadzieje że wiesz co piszesz , rozłączam tył i mam nadzieje ze będzie OK, mam auto z względnie małym przebiegiem 100 tyś km i nie chciałbym żeby cos się stało z moich kochanym autkiem. aaaaa zapraszam do drugiego tematu
Początkujący LR-owiec
tomgdax
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk

03 Kwi 2010, 00:33

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
sbb
Początkujący

06 Kwi 2010, 06:56

drogi ryśku.. wciąż nie wymieniłeś więcej niż jednej terenówki z odłączanym tyłem!
piszesz dużo, a nie przytaczasz żadnych faktów!
pokaż mi też, gdzie we frelku jest reduktor, o którym ciągle wspominasz skoro z Ciebie taki mechanik?

nic nie zrozumiałeś z postów ludzi doświadczonych w jazdach terenowych i budowie aut 4x4. szkoda, bo dowodzi to Twojej butności i typowego dla Polaka "znaniu się na wszystkim".

z definicji auto terenowe to auto postawione na ramie, przynajmniej jednym sztywnym mostem, reduktorem i możliwością sztywnego zapięcia napędu 4x4 w rozdziale 50/50 (przód/tył).
Ty w swej zapalczywości i przeświadczeniu o własnej zajebliwości pomyliłeś SUV-a z terenówką! co najgorsze, dalej brniesz w to bagno, które sam rozpętałeś.
post z informacją, że wisko jest na wale... sorry ale ja bym Ci po czymś takim nawet resoraka z Matchbox-a nie oddał do naprawy.
nie podważam Twej wiedzy mechanicznej czy blacharskiej ale jeśli chodzi o napędy to masz przed sobą jeszcze bardzo dużo nauki.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce