LR Freelander - zablokowany napęd 4x4

17 Sty 2010, 23:08

Witam i proszę o pomoc

Mam LR Freelander 1,8 benzyna 2000r i zablokował mi się napęd 4x4
Mechanicy wyjeli most ale nie potrafią tego odblokować i jeżdże na przednim napędzie z włączonym 4x4.

Co mam zrobić aby odblokować 4x4 i podłączyć tylni napęd i żeby wszystko chodziło tak jak było oryginalnie.
monax83
Nowicjusz

Miejscowość: www

18 Sty 2010, 09:28

witaj
sprecyzuj pytanie bo z wyjętym mostem nie da się jechać raczej chodzi o wał napedowy ale jeśli jedzie z wyjentym wałem to po prostu trzeba go zamontowac i tyle żeby było łatwiej to podnieś jedno koło z tyłu będziesz miał łatwiej trafić w otwory
paweln
Nowicjusz

18 Sty 2010, 16:33

Co rozumiesz pod pojęciem zablokowanego napędu 4x4? Skoro mechanicy wyjęli Ci most to proponuję zmienić mechaników bo sęk w tym że to auto nie ma mostów. Jak Ci się posypał dyfer to raczej kosztowna sprawa. A powiedz mi jeszcze gdzie włączasz / gdzie masz przełącznik od tego napędu 4x4? Chętnie bym go poszukał może u mnie tez da się włączyć haha :P

Napraw dyfer, zamontuj wał napędowy i tyle.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

18 Sty 2010, 20:30

było tak:
na początku wszystko było ok - w terenie przełączyłem napęd 4x4 a kiedy skończyłem jazdę po terenie chciałem go wyłączyć ale wajcha się zablokowała i nie dało rady , więc pojechałem do mechanika i on wyjął mi ten most i został mi tylko przedni napęd.

Co zrobić aby odblokować ten drążek i naprawić napęd 4x4 aby wszystko było jak na początku.

dzięki za wypowiedzi
monax83
Nowicjusz

18 Sty 2010, 21:02

jaka wajha? freel nie ma rozdzielania na osie, tył, przód !
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Sty 2010, 22:54

no to kolega mnie rozbawił może w terenie jeździł na HDC żółty przycisk przy lewarku ?? :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...

18 Sty 2010, 23:32

hdc powinno sie samo wyłanczać jak doda gazu wiec spoko, zreszta tylko by mu abs kola blokowal. pewnie mu sie modele pomyliły
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

19 Sty 2010, 19:11

może z disco albo range roverem hehe
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Sty 2010, 23:10

albo zamiast freelander jest opel frontera w sumie maja podobna rzecz- maglownice hehehe od opla
rafciuch
Aktywny

20 Sty 2010, 10:29

Legion1349 napisał(a):jaka wajha? freel nie ma rozdzielania na osie, tył, przód !

na drążku jest taka niby guma co się opuszcza i włącza się napęd na 4 i to wcale nie chce odbić

hej legion1349 chodzi ci o to że freelander ma stały napęd na 4 ?????
monax83
Nowicjusz

20 Sty 2010, 11:59

zrób zdjecie bo nasze freelandery to sa wersje fabryczne moze masz cos przerobione, moze poprzedni wlasciciel cos dodał. wstaw koniecznie fotke bo az sie wierzyc nie chce.
rafciuch
Aktywny

20 Sty 2010, 16:06

monax83 napisał(a):na drążku jest taka niby guma co się opuszcza i włącza się napęd na 4 i to wcale nie chce odbić
ta jakaś guma (a raczej plastik) to hamulec zjazdowy, no chyba ze masz range rovera z przyklejoną naklejką freelander :P Dołączam się do apelu rafciucha, bo może masz jakiegoś przerobionego freela :P
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 09:51

hmm no ale co ma HDC do wyjmowania walu z auta ??:) zmien tez mechanikow.. a moze przede wszystkim....:) aha i freelander MA naped 4x4 na stale... ta 'wajcha' to hamulec zjazdowy.. i nic wiecej :)
Prorok78
Początkujący

Miejscowość: Wroclaw

26 Sty 2010, 11:24

OK dzięki !

A teraz jak możecie mi pomóc to proszę o odpowiedzi na moje pytanie :

Jak wyłaczyć system kontroli trakcji ???

[ Dodano: Wto Sty 26, 2010 13:04 ]
cd
tzn ciągle świeci się kontrolka TC i do 50km/h jeżdzi się super a powyżej tej prędkości okropnie
przestudiowałem książkę i sprawdziłem hamulce - nie przegrzewają się
i nie wiem jaka może być tego przyczyna
monax83
Nowicjusz

26 Sty 2010, 18:56

Prorok78 napisał(a):freelander MA naped 4x4 na stale

otóż mój drogi nie ma stałego napędy 4x4. Tył jest załączany przez komputer kiedy przód traci przyczepność.

monax83 napisał(a):ciągle świeci się kontrolka TC i do 50km/h jeżdzi się super a powyżej tej prędkości okropnie

sprecyzuj jaka to jest okropność. jak słyszysz że ci coś "jakby" bije w podłogę to może masz tylko podpory wału do wymiany.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk