REKLAMA
Witam!
Tak jak w temacie, poszukuję samochodu dla młodego człowieka. Chciałbym wydać na sam samochód tak do 15tyś, reszta przeznaczona na opłaty, ewentualnie jakieś wymiany. Samochód może być tańszy niż założony budżet. Ma to być dość mocne i szybkie auto. Moc mniej więcej od 130km i mniej niż 9s do 100km, spalanie tak do 12l/100km, jak najmniej awaryjny. Z rodzajów paliwa preferuję lpg (oczywiście porządna sekwencja), diesel raczej odpada (nie lubi wysokich obrotów, nie nadaje się do jazdy od świateł do świateł w mieście itp.). Pojemność tak do 2l, żeby utrzymać rozsądne ceny ubezpieczenia. Typ samochodu? Oby nie kombi. Reszta może być.
W oko wpadły mi jak na razie:
-honda civic VI najlepiej 1.6 vti 160km 3d, 1.8 vti 169km 5d, albo słabszy 1.5 114km
-golf IV
-audi a3/a4
-honda accord (tylko nie wiem czy to nie jest za duży samochód, a co za tym idzie za drogi w utrzymaniu)
bardzo podoba mi się też
bmw e36 coupe lub sedan (323 170km, lub 328 193km) tylko nie wiem czy dał bym radę z utrzymaniem tego samochodu (pojemoność, spalanie) i opanowaniem go w zimę z racji mocy i tylnego napędu
Proszę o jakieś inne sensowne propozycje i skomentowanie propozycji które wymieniłem.
Pozdrawiam