Małoawaryjne, ekonomiczne do 13-16 tysięcy

06 Lut 2010, 12:37

Witam,

Przeczytałem kilka podobnych tematów (przynajmniej jeśli chodzi o przedział cenowy), nie znalazłem niestety odpowiedzi z racji tego, że w moim przypadku nacisk jest na następujące kwestie:

1. Jak najmniejsza awaryjność - nie znam się na samochodach, nie mam czasu na jazdy po warsztatach i serwisach.

2. Ekonomika - zależy mi na jak najmniejszym spalaniu, osiągi to sprawa zupełnie drugorzędna.

3. Chciałbym żeby to było auto stosunkowo młode. 7-8 letnie maksymalnie

Auto będzie kupowane w okolicach maja, głównie do jazdy po większym mieście, plus powiedzmy 2 razy w miesiącu trasy około 100 kilometrowe. Interesują mnie auta bezwypadkowe.

Co w kwocie 13-16 tysięcy polecilibyście ?
tazik
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

06 Lut 2010, 13:07

VW Polo albo jakiegoś japońca.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Lut 2010, 13:25

jak pisałem, jestem totalnym laikiem, więc czy mógłbyś rozwinąć pojęcie "jakiegoś japońca" ?:)
tazik
Nowicjusz

06 Lut 2010, 14:53

Mazda 323, Mitsubishi Colt, Honda Civic, Toyota Yaris.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Lut 2010, 15:17

Jeśli nie masz czasu na jeżdżenie po warsztatach to obowiązkowo przy zakpie autka przejedź się na stacje diagnoztyczną (tam gdzie ci sprawdzą auto).
Kilka propozycji:
[link do autogielda.pl wygasł]

A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

06 Lut 2010, 16:32

Wg. mnie potrzebujesz samochodu z silnikiem benzynowym, do którego ewentualnie będziesz mógł założyć instalację LPG.
Pytanie jakie auto ma być gabarytowo. Czy zadowala Cię segment B z takimi autami jak Toyota Yaris, Seat Ibiza, czy Opel Corsa?
Czy może potrzebujesz najbardziej uniwersalnego auta segmentu C, takiego jak Opel Astra, Ford Focus, VW Golf, Seat Leon.

Jasne jest, że za 16 tys. zł łatwiej kupić zadbane mniejsze auto, niż większe. Dla jednej lub dwóch osób spokojnie wystarczy segment B.

Polecam zatem Toyotę Yaris I generacji, albo Seata Ibizę IIFL. Toyotę znajdziesz nawet z silnikiem 1.0, który to silnik nie jest dynamiczny, ale za to przy spokojnym traktowaniu go - bardzo ekonomiczny. Ale! uwaga! Przy spokojnym traktowaniu. Jak zaczniesz nim szaleć i próbować bardzo dynamicznie ruszać spod świateł, to silnik da Ci odczuć, że on nie jest od tego i mimo, że jest mały to pochłonie spore ilości paliwa.
Ibiza jest o tyle fajnym autem, że technologicznie to VW Polo, który jest solidnym samochodem. Przy kupnie Polo płacisz za znaną firmę, przy Seacie nie masz tego problemu, mimo, że zawieszenie i silniki, oraz wszystkie rozwiązania konstrukcyjne są identyczne.

Z aut większych warto polecić Mazdę 323 po liftingu. Auto ładne, a jego bezawaryjność jest już niemal legendarna. Jeżeli nie odstrasza Cię wygląd to również Toyota Corolla z końca lat '90 jest dobra opcją.

Pamiętaj, że kupujesz auta kilkuletnie i dlatego ważniejszy dla Ciebie ma być ich stan techniczny, a nie marka. Czasami Mazda lub Mercedes potrafi być w gorszym stanie, niż Fiat, czy Daewoo.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lut 2010, 16:51

A co kolego powiesz na taką Hondę i takie VW ?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] ( do myślenia daje przebieg tego cacuszka).
[link do oferty na Allegro wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lut 2010, 16:56

Dzięki Dishman za rozbudowaną odpowiedź :) Segment B to jest to na co się nastawiam. Yaris, Ibiza ... a jak w porównaniu z tymi autami wypada Corsa C ? O tym autku też sporo dobrego słyszałem acz z niefachowych ust :)
tazik
Nowicjusz

06 Lut 2010, 20:34

Mistrzem małego spalanie jest Vw Lupo :D 3L na 100km

[link do oferty na Allegro wygasł]
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

06 Lut 2010, 20:35

Corsa jest o wiele bardziej komfortowa od Yarisa i większa w środku. Niestety sporo więcej pali. Yaris 1,0VVTi jest w tej kwestii bezkonkurencyjny. Do Corsy minimum to silnik 1,2 - spali tyle co 1,0 albo i mniej a zapewnia jako takie osiągi i o niebo lepszą kulturę pracy.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Lut 2010, 12:08

tazik napisał(a):Segment B to jest to na co się nastawiam. Yaris, Ibiza ... a jak w porównaniu z tymi autami wypada Corsa C ? O tym autku też sporo dobrego słyszałem acz z niefachowych ust

Lepiej w bezawaryjności wypada Yaris niż Corsa. Chociaż mnie do jeżdżenia bardziej podchodzi Opel. Jeździłem i jednym i drugim autem i w Toyocie nie mogę przeboleć tego wyświetlacza cyfrowego. Poza tym faktycznie jakby mniej miejsca. Corsa podchodzi mi lepiej. W przypadku tych dwóch aut trzeba się pilnować, bo tego typu auta jeździły jako auta firmowe, albo na nauce jazdy. Chyba nie muszę mówić, jak się tam obchodzą z samochodami?
Tak jak pisałem - polecam w tym przypadku nie przywiązywać się ściśle do jednej marki samochodu. Szukaj i decyduj się na jak najbardziej zadbany i sprawny egzemplarz. Nie spiesz się i nie próbuj chwytać okazji. Jest przesyt aut na rynku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika