Maluch

27 Sty 2014, 21:13

Ile ludzi tyle opini więc nikt nie pisze bzdur,opowiem na swoim przykładzie,w zeszłym tygodniu pojechaliśmy ze znajomymi na narty na Słowacje,ja swoją A3 kolega E36,pod jednym wzniesieniem becia kolegi wymiękła i nie dała rady wyjechać a ja z lekkimi problemami ale wyjechałem.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

27 Sty 2014, 21:16

Jakbyście się zamienili oponami to by było na odwrót.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Sty 2014, 21:29

Tylnymi kołami nie wygrzebiesz się z zaspy, a dociążona jest podczas sporego przyśpieszania, a nie mielenia w miejscu. Na pewno nie będziesz miał docisku na tylną oś rzędu wagi silnika. Daj sobie spokój z tym zachwalaniem...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

27 Sty 2014, 21:29

Opona nie ma tutaj żadnego znaczenia,dzięki napędowi FWD niesamowicie intuicyjnie się prowadzi. FWD jest przewidywalne do bólu i stosunkowo łatwe w prowadzeniu. RWD zapewnia tylko frajde z jazdy.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

27 Sty 2014, 21:31

jiGsaw napisał(a):Maluch akurat ma ten plus, ze nie dość, iż RWD to jeszcze silnik z tylu, no ale to gowno, wiec się nie nadaje.

Absolutnie się zgadzam... FWD ma + przy wyjeżdżaniu z zaspy na wstecznym. Podczas jazdy RWD zyskuje. Jeżeli mamy RWD z silnikiem z tyłu to nie dość że mamy silnik nad ośką (tak jak w FWD) to jeszcze podczas przyspieszania ośka jest dociążana, w FWD jest odciążana.

Właśnie dlatego FWD lepiej wyjeżdża z zaspy na wstecznym.

Co nie zmienia faktu że kupowanie malacza za 5k-6k tylko na zimę i z tak błahego powodu jest absolutnie bez sensu. Lepiej założyć po prostu łańcuchy do clio, nie wierze że na dobrych zimówkach z przodu i łańcuchach to Clio totalnie nie pojedzie. Łańcuchy i zimówki wyjdą zdecydowanie taniej niż dodatkowy samochód.

TFSI napisał(a):Opona nie ma tutaj żadnego znaczenia,dzięki napędowi FWD niesamowicie intuicyjnie się prowadzi. FWD jest przewidywalne do bólu i stosunkowo łatwe w prowadzeniu. RWD zapewnia tylko frajde z jazdy.

Opona nie ma żadnego znaczenia na śniegu???!!! No błagam!!!

Tylko frajdę z jazdy??? No jasne w F1 jest centralnie umieszczony silnik i RWD tylko po to żeby chłopaki mieli frajdę na śniegu...

TFSI napisał(a):ja swoją A3 kolega E36,pod jednym wzniesieniem becia kolegi wymiękła i nie dała rady wyjechać a ja z lekkimi problemami ale wyjechałem.

Tym bardziej pod górkę RWD ma przewagę... Musiała być kwestia opon.

dzida napisał(a):Na pewno nie będziesz miał docisku na tylną oś rzędu wagi silnika. Daj sobie spokój z tym zachwalaniem...

Będziesz miał bo w maluszku silnik jest właśnie nad tylną ośką :wink:.

Pozdrawiam :).
Ostatnio edytowany przez Vermin 27 Sty 2014, 21:41, edytowano w sumie 2 razy
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Rok produkcji: 1993

27 Sty 2014, 21:35

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

rwd ;) i nawet nie piszcie, że bmw by wyjechało...

a swoim hyundaiem FWD jakoś dojechałem przez 5km w śniegu sięgającym do wysokości halogenów bez problemu ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Podsumowanie i wyniki Night Power 2016
    Kolejna impreza przygotowana przez Night Power już za nami. Organizatorzy tym razem przygotowali więcej atrakcji niż to było w latach ubiegłych, mogliśmy oglądać wyścigi na 1/8 mili które zostały zorganizowane na ulicy ...

27 Sty 2014, 21:41

Tak się składa, że jeździłem już zarówno FWD, jak i RWD i dobrze wyważone RWD z dobrymi oponami > FWD. Pozdrawiam teoretyków i ludzi piszących, że opona nie ma znaczenia. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 21:46

opona ma bardzo dużo znaczenia, bo tam przyczepność produkują lamele, a nie ciężar auta

a co do rwd to spróbuj wyjechać z koleiny z ubitego śniegu.
I kolejny przykład z życia. Kolega przyjechał Mesiem w211 pod akademik i nawet nie wjechał do końca miejsca parkingowego i musieliśmy go wepchać, a taki ciężar rozbujać to był problem we 2ch.
A wczoraj swoim gratem wjechałem w zaspę po drzwi, wyjechałem do sklepu i znów tam wjechałem bez problemu i nawet mi nikt miejsca nie zajął, bo się każdy bał zakopać :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez dzida, 27 Sty 2014, 21:48, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 21:47

Bo miał nieodpowiednie ogumienie...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 21:48

M3 na zimówkach kontra inne napędy (w tym 4x4) na letnich... Pewnie powiedzieli byście że M3 to tyle mocy że nawet nie ruszy. No to zobaczcie co zmieniają opony.

Co więcej... BMW ma silnik z przodu :mrgreen:, a maluszek ma z tyłu. Taka konstrukcja niszczy wszystko przy wyjeżdżaniu z zaspy :ok:.

Ostatnio edytowany przez Vermin 27 Sty 2014, 21:52, edytowano w sumie 2 razy
Vermin
Stały forumowicz

27 Sty 2014, 21:49

tak tak, roczne zimówki, bo auto kupił 2 lata temu i zakupił komplet opon

najważniejsze są gumy, a nie RWD czy FWD :)
Ostatnio edytowany przez dzida 27 Sty 2014, 22:02, edytowano w sumie 2 razy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 21:52

A ja powiem tak. Duze znaczenie ma przeswit samochodu w zimie. Ja Mondeo jechalem sobie spokojnie i sie nie zakopalem a droga kiepsko odsniezona i duze zaspy z jednej i drugiej strony. Kumpel Golfem IV juz sie zakopal :mrgreen: Fakt faktem opony tez tu duzo daly bo mam dwu letnie a on juz kilku sezonowe.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Sty 2014, 21:57

moje są już z 2005r. w zaspach i głębokim śniegu sprawują się świetnie ale w tzw. czarnych koleinach lubią zatańczyć
Wczoraj gość przede mną przy 60km/h Lancia zatańczył parę S, a ja po nim, bo na środek drogi nawiało śniegu. Wystarczyło dodać gazu i po sprawie. Z tyłu BMW postawiło bokiem :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Sty 2014, 22:00

dzida napisał(a):tak tak, roczne zimówki, bo auto kupił 2 lata temu i zakupił komplet opon

najważniejsze są gumy, a nie RWD czy FWD :)

Nie chodzi tylko o "wiek opon" ale głównie o ich jakość. To że RWD z silnikiem z tyłu będzie najlepsze to sprawa absolutnie oczywista... To wynika z najprostszych praw fizyki. Taki malacz z silnikiem z przodu i napędem na przód nigdy nie będzie wyjeżdżał lepiej ze śniegu od malacza z napędem na tył i silnikiem z tyłu (oczywiście porównanie na identycznych oponach). Bo niby jakim cudem??? Bo nie rozumiem...

kon146 napisał(a):A ja powiem tak. Duze znaczenie ma przeswit samochodu w zimie.

Oczywiście, w głębszym śniegu jak najbardziej :wink:. Im głębszy śnieg tym bardziej przypomina to jazdę w terenie :ok:.

Vermin
Stały forumowicz

27 Sty 2014, 22:02

Mając 5-6 tys. kupowanie malucha by gdzieś tam wjechać to debilizm wtórny. Tak jak wcześniej napisałem idealna będzie łada niva. Wjedzie prawie wszędzie a tam gdzie nie wjedzie to wjedzie tylko czołg :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A co do RWD i jazdy w zaspach itd... W zeszłym roku jeździłem zimą bmw e30 V8 po największych zadupiach bieszczad, śniegu nie brakowało a samochód radził sobie zaskakująco dobrze z 4 osobami na pokładzie. Grunt to dobra opona i umiejętne manewrowanie gazem. Wiem, że wielu krytykuje opony bieżnikowane ale na takich oponach wjeżdżałem tam gdzie zapuszczały się tylko AWD, miałem łańcuchy na czarną godzinę ale nie były potrzebne i dałem radę.
Jak znajdę pendrive to wrzuce foty bo nikt nie uwierzy gdzie można podjechać RWD :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez kirin88 27 Sty 2014, 22:11, edytowano w sumie 3 razy
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995