Maluch

27 Sty 2014, 22:06

Vermin tu się zgodzę, że RWD z silnikiem z tyłu będzie najlepsze, bo nie dość, że ciężar silnika to też brak unoszenia się przodu przy gwałtownym przyspieszaniu. Ale na śniegu nie przyśpieszamy gwałtownie tylko powoli aby ruszyć więc w zwykłym rwd z silnikiem z przodu już to nie ma takiego znaczenia, bo mamy lekki tył z brakiem docisku.

kirin88
dobrze gada. Najlepsza Niva z blokadą mechanizmu różnicowego + opony kostka i jazda :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Sty 2014, 22:29

dzida napisał(a):Ale na śniegu nie przyśpieszamy gwałtownie tylko powoli aby ruszyć więc w zwykłym rwd z silnikiem z przodu już to nie ma takiego znaczenia, bo mamy lekki tył z brakiem docisku.

To już zależy od:

Nawierzchni.

Prędkości z jaką jedziemy.

Ogumienia.

Nawet od tego jak droga jest pochylona (z górki/pod górkę i jak mocno).

Ale jeśli chodzi o ruszanie z miejsca na równym to owszem :yes:, w pierwszej chwili FWD ma pewną przewagę, ze względu na dociążenie osi (zwłaszcza na wstecznym bo wtedy mamy jakby RWD i silnik z tyłu :mrgreen:).

Ale ja raz jeszcze podsumuje... Kupowanie dodatkowego samochodu za 5k-6k z takiego powodu będzie maksymalną głupotą :?. Już lepiej kupić łańcuchy i dobre zimówki, przynajmniej zostanie na lata do tej Cli'ówki, wtedy Clio zyska dużo przyczepności. No albo zainwestować w biegówki :mrgreen:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

29 Sty 2014, 07:18

łańcuchy mam, I Opony Do Cliówki jedne z najlepszych ... później wam napisze dokładnie jakie ... Ja chce rwd bo sąsiad ma e30 i ałoży łańcuchy i zawsze wyjedzie bez problemu, jak jest większa zima i pożądnie lodu to wżóri worek żwiru do bagażnika i jedzie ... i dlatego Mnie kusi maluch tylko że to słabe ... a e30 jest droga w utrzymaniu... a i jak bym kupował malucha to jak juz pow za 2K
KaliGM
Początkujący

Miejscowość: Małopolska
Prawo jazdy: 15 06 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Octavia I 98r / Szukam
Silnik: 1.9 tdi /

29 Sty 2014, 07:24

Kupisz malucha powyżej 2koła i już go sobie zostaw bo póżniej będzie problem z odsprzedażą za podobną kwote no chyba że to egzemplarz z początkowych lat produkcji.
Jeśli chcesz rwd to może Ford Sierra lub Polonez??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Sty 2014, 09:01

Drogi w utrzymaniu to dopiero maluch będzie jak się okaże, że co tydzień go oddajesz do naprawy, bo nie masz jak lub nie umiesz go naprawiać. Zapomnij o maluchu raz na zawsze, bo żaden relatywnie nie jest wart więcej jak 500 złotych, a ja bym nawet za 5 zł nie kupił. Coś Ty pod lodem przeleżał ostatnie 15 lat? Dziś można mieć za 1000 pln normalne auto gotowe do jazdy.

Polonez odpada, bo jest beznadziejnie wyważony, ma lekką dupkę.

Według mnie w grę wchodzi stare BMW E36 w jako takim stanie, ew. Sierra jakaś właśnie jak ma być taniej. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

29 Sty 2014, 13:02

polonez odpada musiał bym go porządnie dociążyć ... Nie bd katował Clio ... Przez Zime sb odpocznie ... bd tylko odpalane... Nie chce Blachy zniszczyć bo jest w idealnym stanie... w okolicy jak już linka podawałem jest maluszek z 1991r za 2k ale za 1500 bd mój... Zostawił bym go... w następną zime też trzeba czymś jeździć ... Mój Ociec miał malucha i nie raz robiłem z nim więc wszystkei naprawy sb zrobie sam ... łada nie głupi pomysł ale nie dało by rade go zostawić na lato ... e 30 chyba bym nie kupił do 5 k? w jakimś miare stanie?
KaliGM
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

29 Sty 2014, 17:29

Masz dobre sugestie na górze, za 2k możesz już kupić ładną Ścierkę... A jeśli ma to być samochód tylko do dojazdów w zimę (stan nie jest aż tak istotny) i silnik również nie jest tak ważny to złapiesz nawet taniej...

Za E30 zapłacisz już jak za zabytek, a w małym budżecie Sierra będzie lepszą opcją od E36.

A za 3k/4k (można złapać taniej ale to już zależy od stanu) to już dostaniesz Xr4i z 2.0 dohc efi... 4x4 = 30% Napędu na przód, 70% napędu na tył i seryjna szpera 25% z tyłu... No tym to już wjedziesz wszędzie, wtedy tylko prześwit może Cię ograniczyć. Ładna XR4i + łańcuchy na wszystkie koła + dobre nowe zimówki i wyjdzie tyle za ile chciałeś kupić malacza na początku. Ale myślę że samo RWD już sobie poradzi bez problemu, aczkolwiek podałem XR4I bo może Cię zainteresować...

Z jakiego rejonu jesteś, przypomnij mi proszę??? Może nawet Ci znajdę ładną ofertę... I powiedz na ile stan się liczy???

Jak Ci się znudzi to zawsze możesz wrzucić później... Praktycznie wszytko :mrgreen:.

[link do Tablica wygasł]

Ale to raczej jako ciekawostkę Ci dałem :wink:.

Vermin
Stały forumowicz

29 Sty 2014, 17:36

Znalazłem coś takiego ale chyba za drogie bo ile pamiętam na auto masz max 6 tysięcy :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Sty 2014, 18:21

kon146 napisał(a):Re: Maluch

Nieprzeczytany post» 33 minuty temu

Znalazłem coś takiego ale chyba za drogie bo ile pamiętam na auto masz max 6 tysięcy :mrgreen:

Ta jest w naprawdę ładnym stanie i z baaardzo rzadkim silnikiem, przez co cena jest wysoka. Do zimowych przepraw poszukałbym raczej czegoś za 2k :yes:. Silnik wtedy praktycznie obojętny, a najczęściej siedzą tam wystarczające 2.0 R4... Stan chyba też nie musi być zabytkowy. W końcu to nie ma być young-timer :wink:. Niech się tylko autor zastanowi czy nie woli Xr4i.

Zależy z jakiego autor jest rejonu... Przeszukałbym trochę swoich źródeł, radzę skupić się na tablica.pl.

Vermin
Stały forumowicz

30 Sty 2014, 06:00

Ktoś dobrze napisał wcześniej że ile ludzi tyle opini a ja może faktycznie żle napisałem o kwestii napędu. Pamiętam jak raz z ojcem pojechałem do rodziny w góry Lanosem,w pewnym momencie miał problem z wyjechaniem więc musiał zostać na dole pod schroniskiem a sąsiad sobie spokojnie wyjeżdzał Polonezem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

30 Sty 2014, 06:04

sierry nie bd trzymał ... Myśle albo tego malczana albo coś dołożyć i kupić bete e 30 :) Po Pierwsze spełni Się moje marzenie o posiadaniu tego klasyka po drugie każda Zima moja :) Tylko ile trzeba na taką bete? i jak drogie jest utrzymanie?
KaliGM
Początkujący

30 Sty 2014, 09:03

Kup E36 w tej cenie, ma lepiej dociążony tył i będzie w lepszym stanie. E30 to kosztowna impreza, jak chcesz mieć normalny motor R6 i dobry stan, a nie kwiatki typu hamulce i zawias od nowości to może braknąć kaski.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Sty 2014, 15:29

KaliGM napisał(a):Myśle albo tego malczana albo coś dołożyć i kupić bete e 30 :) Po Pierwsze spełni Się moje marzenie o posiadaniu tego klasyka po drugie każda Zima moja :) Tylko ile trzeba na taką bete? i jak drogie jest utrzymanie?

Jak już wcześniej pisałem, kupno malucha w celach czysto użytkowych to głupota, trzeba być naprawdę chorym. Co do e30 na zimę... e30 trzeba umieć jeździć, szczególnie zimą. Utrzymanie nie jest drogie, części są tanie i ogólnodostępne. Jednak zakup zadbanego egzemplarza to już nie małe pieniądze, ceny ciągle rosną. Te 6 tys. które masz to takie niezbędne minimum i to starczy jedynie na 1.6-1.8 w przyzwoitym stanie. Na R6 trochę mało kasy.
e30 to powoli samochód dla pasjonatów. Do celów czysto użytkowych, jazdy na co dzień o wiele lepsze jest e36. Tańsze i wygodniejsze.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

30 Sty 2014, 15:34

KaliGM napisał(a):sierry nie bd trzymał ... Myśle albo tego malczana albo coś dołożyć i kupić bete e 30 :) Po Pierwsze spełni Się moje marzenie o posiadaniu tego klasyka po drugie każda Zima moja :) Tylko ile trzeba na taką bete? i jak drogie jest utrzymanie?

Utrzymanie E30 w dobrym stanie nie jest drogie. Ale jeśli chcesz dobry stan i sensowny silnik to raczej na ten moment Cię nie stać.

Ale czy malacz to też jest Twoje marzenie???

I czy Twoim marzeniem jest konkretnie E30 czy ogólnie mieć starsze BMW???

Jeśli malacz również jest Twoim motoryzacyjnym marzeniem to ok. Ale jeśli nie to powiem Ci że za Sierre zapłacisz tyle samo co za malacza, może nawet MNIEJ a będzie to dużo lepszy samochód. I również "każda zima będzie Twoja". To wynika z tego że malacz ma wysoką cenę przez jego wartość "jakby zabytkową", a Sierra dopiero zaczyna iść w górę. Jeśli Twoim marzeniem nie jest aby posiąść takiego malacza to radziłbym jednak powiedzieć:

"Myśle albo tą Sierre albo coś dołożyć i kupić bete e 30 :) bo zawsze marzyłem o tym żeby ją mieć".

Nie bardzo rozumiem dlaczego malacz jest ok, a Sierra nie. Dlatego wnioskuje że to też jest jakieś Twoje motoryzacyjne marzenie, liczę że sprecyzujesz ocb bo ja się trochę zgubiłem :).

Vermin
Stały forumowicz

30 Sty 2014, 16:09

Sierra z tego co wiem to gnije a jej nie bd miał Gdzie Trzymać ... bo w garażu bd miał malutko miejsca ledwo Sie malczan Zmiesci ... a Beta e 30 to moje marzenie jak już wspomniałem ... e 36 nie chce bo Moim zdaniem to takie wiołe ciołki tym jeżdżą bez obrazy oczywiście ... ale ciagle sie dresów widzi co palą tylko nimi gume ... za 8 k kupie e 30 w miare dobrym stanie>
KaliGM
Początkujący