Opel Vectra B 1.7 TDI ISUZU czy Seat Cordoba 1.4?

18 Mar 2010, 19:10

Witam. Mam 18 lat, jakis czas temu zrobilem prawo jazdy i szukam samochodu, ktorym planuje jezdzic do szkoly (ok 25km w jedna strone). Moge wydac max 8000zl (nie wliczajac oplat zwiazanych z rejestracja). Głównie samochodu bede uzywac do szkoly i do dziewczyny (5km), czyli codziennie bedzie na chodzie. Taki samochód musi byc ekonomiczny i szukam opinii kogos kto sie na tym zna. Slyszale mjuz tyle opiniii na temat diesla i lpg ze juz nie wiem co wybrac. W sumie upatrzylm sobie takie dwa typy samochodów najbardziej przypadajacych mi do gustu, czyli:
- Opel Vectra B 1.7 TDI ISUZU np taki:
[link do oferty na Allegro wygasł]

- Seat Cordoba 1.4 np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

W sumie slyszalem, ze ople maja slaba blache i szybko rdzewieje. Np do seata planuje zalozyc lpg tylko nie mam zadnej gwarancji ze psuc sie nie bedzie, znowu jesli chodzi o tego diesla to podobno silnik niezawodny. Co wybrac? lpg czy diesla? Ktora marke? Prosze o pomoc.
stiger26
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie
Prawo jazdy: 11 05 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mercedes W211
Silnik: 2.2 CDI 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

18 Mar 2010, 19:45

Taka Viki będzie miała z pół bańki przebiegu i raczej będzie skarbonką.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

18 Mar 2010, 19:50

Nie polecam Ci ani tego ani tego. Dlaczego? Bo oba te samochody to straszne muły i spalanie w 1.4 wcale nie będzie takie małe, a będziesz miał tylko strach przy wyprzedzaniu o ile dasz radę cokolwiek wyprzedzić. Ta Vectra była niezawodna jak była w miarę nowa, teraz będzie pewnie miała z 400tys przebiegu jak nie więcej i tylko patrzeć jak zacznie się kończyć. Nie myślałeś o Golfie 3? Może byś znalazł 110 koni, a nawet jak nie to 90 z dobrym wyposażeniem. O wiele ciekawsza propozycja od tych, które podałeś. A silniki tez stosunkowo niezawodne.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

18 Mar 2010, 20:54

Kierunkowskaz napisał(a):Nie polecam Ci ani tego ani tego. Dlaczego? Bo oba te samochody to straszne muły i spalanie w 1.4 wcale nie będzie takie małe, a będziesz miał tylko strach przy wyprzedzaniu o ile dasz radę cokolwiek wyprzedzić. Ta Vectra była niezawodna jak była w miarę nowa, teraz będzie pewnie miała z 400tys przebiegu jak nie więcej i tylko patrzeć jak zacznie się kończyć. Nie myślałeś o Golfie 3? Może byś znalazł 110 koni, a nawet jak nie to 90 z dobrym wyposażeniem. O wiele ciekawsza propozycja od tych, które podałeś. A silniki tez stosunkowo niezawodne.
A te twoje wyśnione golfy 3 w wieku emeryckim mają przebiegi po 150 tyś każdy!!! :wink: :wink: :wink:
kris7777
Początkujący

Miejscowość: śląsk

18 Mar 2010, 22:06

W sumie myslalem o golfie 3. Brat mojej dziewczyny takiego ma z 1994r. z lpg ma 320tys przebiegu i na on osobiscie zrobil nim 220tys i w sumie za duzo do niego nie wkladal tylko tam rozne drobiagi z lpg i wiadomo wymiana oleju rozrzad itp. Z tego co sie zorientowalem to wlasnie ten seat jest na silniku VW takim jak do golfa 3 wkladali. Z tego wzgledu ze Cordoba jest wieksza postawilem na nia nie na golfa. Jesli chodzi o ta moc to zgadzam sie z toba, ale wzrost mocy raczej wiaze sie ze wzrostem spalania. Caly czas slysze tylko ze samochod z lpg jest tanszy w eksploatacji tylko ze nie mam porownania bo nikt ze znajomych raczej diesla nie ma a jak pytam o spalanie to mowia ze passat B5 spali mu 4.5l/100km to raczej realne nie jest. A szwagrowi ten golf pali 8l lpg/100km i musi tak za 40zl benzyny na miesiac zatankowac co daje mu lacznie jakies ok 250zl na 1200km, bo tyle robi miesiecznie. Caly czas tylko mam pytanie lpg czy diesel? Teraz sasiad zakladal lpg do astry 1.6 z 1991r. kombi 62l butla w kole pod Czestochowa i placil 1200zl i jest jak najbardziej zadowolony jezdzi na lpg od wrzesnia i mowi ze nic zlego powiedziec nie moze. Dostal nawet roczna gwarancje.
stiger26
Nowicjusz

18 Mar 2010, 22:21

stiger26 napisał(a):Z tego wzgledu ze Cordoba jest wieksza postawilem na nia nie na golfa. (...)Caly czas tylko mam pytanie lpg czy diesel?

Cordoba większa od Golfa :shock: Od kiedy :?: W starego diesla się nie pchaj - naprawy zniwelują jego ekonomiczność.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Mar 2010, 00:08

Nie twierdzę że będzie miał 150 bo pewnie też będzie mial te 400, ale to nie koniec tego silnika, można jeszcze jeździć a jazda nim jest o wiele wieksza przyjemnoscia niz cordoba/vectra. Trudno wymagać od tak taniego samochodu bezawaryjnosci.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

19 Mar 2010, 09:00

Mowiac, ze Cordoba jest wieksza mialem na mysli bagaznik, w srodku roznicy nie widac. Teraz widze ze jednak, ze bardziej posluzy mi lpg. W sumie kto kupuje diesla i malo jeszdzi? Chyba nikt. Mam jeszcze pytanie czy teraz jak zakladaja lpg to wymieniaja od razu swiece i przewody? Czy to zalezy od warsztatu?
stiger26
Nowicjusz

19 Mar 2010, 09:08

stiger26 napisał(a):Mowiac, ze Cordoba jest wieksza mialem na mysli bagaznik, w srodku roznicy nie widac. (...) Mam jeszcze pytanie czy teraz jak zakladaja lpg to wymieniaja od razu swiece i przewody? Czy to zalezy od warsztatu?

Heh, pocieszny jesteś :) Golf jest większy i w środku i bagażniku. Cordoba to Polo Classic w hiszpańskim wydaniu a więc auto o klasę mniejsze od Golfa... Co do świec i przewodów - jak zapłacisz to wymienią ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Mar 2010, 14:30

stiger26 napisał(a):Teraz widze ze jednak, ze bardziej posluzy mi lpg. W sumie kto kupuje diesla i malo jeszdzi? Chyba nikt.

A kto zakłada LPG i mało jeździ? Chyba nikt.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

19 Mar 2010, 16:03

W sumie nie mierzylem tych aut, wiec sie poddaje. Moze to tylko jakies zludzenie. A wiecie moze ile taka wymiana kosztuje? A co do tego lpg to z moich obliczen wychodzi jakis przebieg z rzedu 18-20tys rocznie wiec mysle, ze oplaca zalozyc mi sie lpg.

[ Dodano: Nie Mar 21, 2010 11:25 ]
A co myślicie o Oplu Vectra z jakimś silnikiem benzynowym? np 1.6?
stiger26
Nowicjusz