Mandat karny - placicie? :)

10 Paź 2017, 09:32

Hej, dostalem mandat 300 zl 2 miesiace temu, dzis przyszlo pismo z urzedu skarbowego zeby zaplacic. Mandat dostalem w wyniku kontroli z UltraLyte ktore jak wiadomo za dobrze nie dziala ale teraz juz chyba za pozno na takie dywygacje. Nie ma nic w liscie co sie stanie w przypadku braku zaplaty. Czy placic mandat? Moga mi cos zrobic? Nie pracuje w polsce wiec nie mam dochodow ani zwrotu podatku wiec nie maja z czego sciagnac. Ponadto pisma wysylaja na moj stary adres zamieszkania - czy one wtedy sa wazne?
terragady
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2003
Auto: brak

10 Paź 2017, 11:20

Może to się skonczyć ostatecznie odsiadką jezeli komornik nie będzie miał jak sciągnąć długu. Może to się ciągnąć nawet kilka lat ale ktoregoś dnia przy zwykłej kontroli drogowej możesz trafić do aresztu na odsiadkę kary. Zdarza się także że dług mogą umorzyć ale to musieliby dojść do tego że naprawdę Cię nie stać. Ogolnie procedura długa i długo by opisywać. Po krótce lepiej zapłacić i mieć z głowy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Paź 2017, 11:49

do polski przyjezdzam 2 razy do roku na swieta tylko wiec moga mnie zamykac :) Ale chyba ogolnie przed wyrokiem zeby mi dali odsiadke to troche potrwa i duzo papierkologii, bo to sad musi wydac taki wyrok? Za 300 zl nie wiem czy bedzie scigal az tak? Komornika nawet poki co nie mam, mandat przedawnia sie po 3 latach.

Czytalem jeszcze zeby zaplacic tyle aby kwota nie przekraczala niskiej szkodliwosci czynu i wtedy nic nie moga zrobic, zgadza sie to? Ogolnie to byla bardzo dziwna sytuacja z tym zatrzymaniem i jestem mega niezadowolony z polskiej policji za to, moglem mandatu nie przyjmowac ale poinformowali mnie ze bede sie musial stawiac osobiscie na rozne rozprawy i przesluchania a w Polsce nie mieszkam wiec bym mial ciezko dlatego przyjalem z pospiechu. Naliczyli mi okolo 30km/h przekroczenia predkosci gdzie rzeczywiscie bylo moze z 5 bo jechalem w sznurku i wszyscy po kolej wyprzedzali traktor.
terragady
Nowicjusz

10 Paź 2017, 19:55

Sprawa przedstawia się tak, dostajesz mandat kredytowany 7 dni. Gdy go nie splacasz tworzy się egzekucja najpierw bierze się za to urząd skarbowy potem
Komornik skarbowy, potem
Komornik sądowy a na końcu mandat karny przetwarza się w grzywnę a w sądzie już nie ma zmiłuj albo płacisz albo siedzisz (można jeszcze na odrobek). Sąd może Ci podyktować dniówke odsiadki 100 zł ale równie dobrze może być 20 zł.
Chciałbyś pójść siedzieć w święta na 15 dni za 300 zł?
Mówisz że nie zamykają za 300 zł? Uwierz że nie mają z tym żadnych problemów. Jakby nie było konsekwencji to nikt by nie płacił. Trochę dziwi mnie to że żyjesz za granicą a kombinujesz jak tu nie zapłacić mandatu równowartego jednej dniówki.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Paź 2017, 02:10

Ja nie mówiłem że mnie nie stać na to ale nie chce tej hołocie płacić za nierzetelnie wykonaną pracę i nie znających urządzenia którym się posługują. Gdybym to ja zawinił a oni by byli bez winy to jasne że bym zapłacił, choć wiadomo każda złotówka wydana "w błoto" boli nie ważne ile to jest i gdzie mieszkasz. Ja się z nimi chce po prostu podroczyć a czytałem już właśnie że nie jeden nie płaci i nic mu nie robią pomimo już kilku mandatów. Z fotoradaru jest się łatwiej wybronić :) I tak mi jeszcze chyba conajmniej jedno zawiadomienie wyślą z US?
terragady
Nowicjusz

12 Paź 2017, 19:25

terragady napisał(a):a się z nimi chce po prostu podroczyć

Trzeba było mandatu nie przyjmować. Sąd już orzekł, że te urządzenia są tak samo niewiarygodne jak Iskra. Myślę, że na drugiej rozprawie sądowej sprawa zostałaby umorzona bezproblemowo.
Teraz, jak mandat przyjąłeś, to niestety, ale musisz zapłacić. tym bardziej, że cała procedura ruszyła. US ci mandatu nie ściągnie, ale sąd może wydać nakaz aresztowania. Jak nie mieszkasz w Polsce, to problem póki co jest mały. Ale może się kiedyś pojawić, jak się pojawisz w Polsce. Wtedy przez byle pierdołę można wpaść. Wystarczy tylko, że dojdzie do kolizji z twoim udziałem. I nawet jak to nie będzie twoja wina, to policja i tak sprawdzi kim jesteś ( robią to standardowo za każdym razem przy obojętnie jakiej kontroli ). A wtedy zaświecisz się im na czerwono i z miejsca kolizji odjedziesz w radiowozie do aresztu. A jak się to zdarzy akurat np. na jakieś święta, to to masz po świętach...Wydaje mi się więc, że raczej nie warto ryzykować takiego droczenia się, bo w tym przypadku jesteś na bardzo ryzykownej pozycji. Gdybyś mieszkał i pracował w Polsce, to zapewne mandat zostałby ściągnięty ze zwrotu podatkowego albo z wypłaty. Ale tutaj jest problem w tym, że ani w Polsce nie mieszkasz ani nie pracujesz. Dlatego to droczenie się jest ryzykowne. A wizja aresztu nie jest chyba najlepsza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...

12 Paź 2017, 19:35

pewnie masz rację, to im zapłacę w takim razie. Żałuję bardzo że go przyjąłem choć sam policjant mnie postraszył ze i tak nie wygram i że będą mnie ciągali po sądach a że mieszkam za granicą to tylko problemu sobie narobię. Jeden był jeszcze w miarę miły a drugi to taki typowy "wieśniak" (nie obrażając oczywiście ludzi ze wsi, wiadomo o co chodzi).
terragady
Nowicjusz

20 Paź 2017, 08:27

terragady napisał(a):wszyscy po kolej wyprzedzali traktor
Musisz pamiętać że za przekroczenie prędkości podczas wyprzedzania tez można dostać mandat, jest jednak jeden wyjątek :)

Jeśli kierowca wyprzedzając inny pojazd przekroczy dopuszczalną prędkość to wtedy normalnie popełnia wykroczenie i może być ukarany mandatem karnym. Oznacza to że nie można wyprzedzać samochodu jadącego z maksymalną dopuszczalną prędkością i takiego który ją przekracza. To jest jasne i chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć. Jest jednak wyjątek który można brać pod uwagę, mianowicie jest to sytuacja bezpośredniego zagrożenia bezpieczeństwa, występuje ona przykładowo wtedy kiedy pojazd wyprzedzany zwiększa prędkość w trakcie naszego manewru wyprzedzania. Tu jednak traktor raczej nie pojedzie tyle co dopuszczalna prędkość w terenie zabudowanym.

Jak przyjąłeś mandat to już nic nie nie pozostaje tylko zapłacić. Jak zapłacisz mniejszą kwotę o której wspominasz może się okazać że po pewnym czasie dostaniesz zaległa kwotę wraz z odsetkami do zapłaty więc nie wiem czy warto tu kombinować.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Paź 2017, 14:18

mandat zaplacony wiec temat juz jest czysto teoretyczny ;)
terragady
Nowicjusz