Mandat za Wyciek płynów eksplatacyjnych?

12 Mar 2010, 15:53

Witam wczoraj policja zatrzymała mnie do kontroli drogowej...
wzieła mnie na alkomat który nic nie wykrył wiec policja zaczeła doszukiwać sie innych "powodów"...
Kazali pokazać Obowiązkowe oprzyrządowanie pojazdu (trójkąt,gaśnica). Gdy to nic nie wykryło kazali mi podnieść Maske i tam funkcjonariusz dopatrzył sie wycieku oleju (owszem wyciek był ale było to pare kropel starego oleju na silniku)...

I tu moje pytanie:
Według mojego diagnosty.
1)To policja w ogóle nie powinna patrzeć do silnika jeżeli wyciek nie wydostaje sie po za oś auta.
2)No i że nie można mówić o wycieku jeżeli płyny eksploatacyjne nie wydostają sie właśnie po za oś auta.

Prosze o odpowiedź.
asik71
Nowicjusz

Miejscowość: tychy

12 Mar 2010, 16:48

asik71 napisał(a):1)To policja w ogóle nie powinna patrzeć do silnika jeżeli wyciek nie wydostaje sie po za oś auta.

Powodem otwarcia maski przez policje nie koniecznie jest wyciek płynów - po prostu mogą sprawdzić nr. silnika lub dane z tabliczki znamionowej a że u ciebie po jej otwarciu zauważyli wyciek to sie przyczepili i już.
Szukali i szukali aż znaleźli.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

12 Mar 2010, 19:30

Jeżeli to co wycieka nie kapie na asfalt, to nie mają prawa się czepiać. Silnik może być nawet cały wysmarowany olejem - byle nie kapie on na jezdnię. Ja bym poszedł na komendę i zapytał na podstawie jakiego artykułu jakiej ustawy zatrzymano ci dowód.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2010, 20:48

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli to co wycieka nie kapie na asfalt, to nie mają prawa się czepiać.
mają, nawet jest to ujęte w taryfikatorze :wink: , a jak nie chcesz się o taryfikatory opierać poczytaj sobie rozporządzenia Ministra Środowiska

MotoAlbercik napisał(a): Silnik może być nawet cały wysmarowany olejem - byle nie kapie on na jezdnię.

nie nie może, silnik ma być suchy i sprawny,i nie stwarzać zagrożenia dla ciebie i innych użytkowników drogi

MotoAlbercik napisał(a):Ja bym poszedł na komendę i zapytał na podstawie jakiego artykułu jakiej ustawy zatrzymano ci dowód.
już widzę jak wtedy Twój samochód przechodzi badanie techniczne :mrgreen: tak dla poprawności zawsze Policja może wystąpić o obecność przy przeglądzie i wskazać odpowiednie SKP :mrgreen: tylko nikomu się nie chce w to bawić, ale idź, spytaj wtedy myśle że dla przykładu ktoś się pofatyguje :mrgreen:

żeby nie było, kiedyś dostałem mandat za to w 3 letnim aucie :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Mar 2010, 21:42

W moim przypadki tam było tylko troszkę oleju że naprawdę trzeba być upierdliwym... No ale dziś byłem zapłacić mandat (50zł) jutro może jeszcze pykne Fotke i wymienię tą nieszczęsną uszczelkę i udam sie na przegląd.

ps. gdy powiedziałem do pana władzy że przecież widać że nie kapie ani nic to powiedział że on tego nie wie czy w czasie jazdy nic nie kapie na jezdnie. A poza tym on nie jest od tego żeby tego dociekać... Młody policjant chciał sie wykazać... :roll:

Dziękuje za odpowiedzi.
asik71
Nowicjusz

Miejscowość: tychy

13 Mar 2010, 04:53

No może i chciał ja wczoraj miałem takiego który chciał się wykazać no i może zarobić jak zobaczył młodego kierowce na oko stwierdził, że mam przeładowane auto (osobówka) po 20 minutowej konwersacji wysiedliśmy z radiowozu żeby mu pokazać co mam w bagażniku dalej upierał się o swoje i zaproponował mi mandat 500zł i samochód na parking powiedziałem, że się nie zgadzam na mandat 500zł spytał o przyczynę bo musi na pisać w protokole powiedziałem, że na oko nie da się stwierdzić, że mam przeładowany samochód, oddał mi dokumenty i mnie puścił. Teraz wiem jedno, jak się jest pewnym swojej racji to nie można się poddawać woli jakiegoś tam policjanta który myśli, że jak coś powie to wszyscy będą pokornie go słuchać.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Citroen C5 III x7 opinie, problemy, usterki, wady, zalety
    Opinia na podstawie własnego auta i własnych doświadczeń z nim związanych Citroen C5 2016 wersja Exclusive sport w wersji nadwozia Tourer napędzany silnikiem 2.0 BlueHDI 180 KM i automatyczną skrzynią biegów o przebiegu ...

13 Mar 2010, 09:24

Pocieszny - a gdzie jest czystość silnika ujęta w taryfikatorze? Bo ja się z tym nie spotkałem, ale oczywiście mogę się mylić. Dlatego też pytam.
Zapytam też o jakiś przepis, który pozwala policji wybrać SKP oraz być przy kontroli. Jak już coś piszemy, to piszmy to tak, by było wiarygodne. Dlatego od razu należy umieszczać konkretne ustawy i artykuły.
No i jest dokładnie tak jak pisał kolega wyzej - policja bardzo czesto korzysta z nieznajomości ustawy przez kierowców i wlepia im mandaty za byle co. Przykład - droga dojazdowa do zakładu pracy - wg ustawy o drogach jest to droga wewnętrzna. Wg ustawy prawo o ruchu drogowym nie obowiązują na niej przepisy ruchu drogowego.
Na tej też drodze stoją znaki zakazu zatrzymywania się i postoju. Policja albo Straż Miejska jest tam codziennie i pracownikom, którzy parkują tam swoje samochody wlepia codziennie mandaty. Ci, co nie wedzą, a jest ich większość, to pokornie mandaty przyjmują i płacą. A ci, co mają odwagę odmówić przyjęcia mandatu, słyszą tylko pobłażliwe i łaskawe dzisiaj będzie tylko upomnienie. Proszę odjechać...
Trzeba pamiętać, że policjant to nie święta krowa ani SB z czasów PRL-u. Ale dzisiaj jest tak, że trzeba walczyć o swoje, bo niedługo Polska stanie się państwem policyjnym i bez zgody policjanta nie będzie nam wolno iść nawet do sracza, a jak ów się łaskawie zgodzi, to będzie patrzył jakiego koloru jest g...o... Przepraszam za wyrażenia, ale inaczej się nie da.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 16:21

bardzo często korzysta z nieznajomości, gorzej czasem wpierają głupotę w żywe oczy (przykład: mandat za jazde na postojowych :mrgreen: ) ale niestety w niektórych przypadkach mają racje, co do wycieków, wystarczy że zachodzi podejrzenie skażenia środowiska i policja może zatrzymać dowód (niestety jest to tak szerokie ze przypierdzielić sie mogą do wielu rzeczy) na szczęście wikęszość policjantów to normalni ludzie i mają jakiś organ pomiędzy uszami, nie tylko do wypełnienia pustych przestrzeni ;)
przepisu Ci teraz nie podam, ale kiedyś szukaliśmy dokładnie ,jest w którymś rozporządzeniu ministra :neutral: , sytuacja dość podobna do sytuacji kolegi,
3 letnie auto (zaraz po gwarancji), wyciek z pod dekla (zapocony silnik z boku)
dostałem mandat ( na szczęście wesoły :mrgreen: ) i kontrole w SKP , policji nie było ale pokazali mi przepis o możliwości skierowania do odpowiedniej :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Mar 2010, 17:34

Przejrzyjcie sobie DZ.U.155 poz.1232 par3.1. pkt.1
Zyczę miłej lektury.... :mrgreen:

[ Dodano: Sob Mar 13, 2010 17:36 ]
Ps.Nie dodałem-Dz.U. z 2009r.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

14 Mar 2010, 20:50

No i proszę - znajdują się jednak przepisy. Jeszcze jakby kolega podał nam jakąś ustawę, która określa wymagania techniczne w zakresie ochrony środowiska przez samochody.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Mar 2010, 20:55

MotoAlbercik napisał(a):jakąś ustawę, która określa wymagania techniczne w zakresie ochrony środowiska przez samochody.

Spróbuje coś w tym temacie kuknąć jak tylko pozwoli mi na to czas...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014