Manual, a automat - prawo jazdy

07 Sie 2019, 13:06

Dość głupie pytanie jednak nie jestem co do tego pewny, a słyszałem, że trzeba coś jeszcze w takiej sytuacji dorobić. Nie przedłużając chodzi o jazdę automatem, gdy ma się zdany manual - można się od tak przesiąść czy wymaga to czegoś jeszcze?
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

07 Sie 2019, 13:26

Marcel2727 napisał(a):chodzi o jazdę automatem, gdy ma się zdany manual - można się od tak przesiąść czy wymaga to czegoś jeszcze?
Możesz się przesiąść i jeździć bez problemu.

Jeżeli byś zdawał egzamin na automacie to później nie możesz jeździć samochodem wyposażonym w manualną skrzynię biegów ale jak zdawałeś egzamin na manualnej skrzyni to możesz jeździć zarówno jednym jak i drugim :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

07 Sie 2019, 14:51

Dokładnie tak jak mowi cichy77, spokojnie możesz siadać na automat. Jakbyś zdawał na automat to nie mógłbyś jeździć manualem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Sie 2019, 17:02

Marcel2727 napisał(a):można się od tak przesiąść czy wymaga to czegoś jeszcze?

Trzeba jeszcze wiedzieć kilka rzeczy o jeździe automatem. W automacie w czasie jazdy lepiej nie przełączać w pozycję N. Na skrzyżowaniu na światłach też nie przerzuca się w pozycję N, tylko stoi się w pozycji D z wciśniętym pedałem hamulca. Najpierw zaciąga się ręczny, a potem wrzuca P. Zawsze w pozycję R i P przełącza się gdy samochód jest całkowicie zatrzymany. Nie naciska się jednocześnie hamulca i gazu.
Lepiej nigdy nie holować samochodu z automatyczną skrzynią biegów. Olej w skrzyni biegów warto zmienić co około 60 000 km (lub zależnie od zaleceń dla danej skrzyni) i zrobić to w warsztacie, który się na tym zna.

No i szerokiej drogi oraz komfortowej jazdy!
aGradory

08 Sie 2019, 13:46

Gradory napisał(a):W automacie w czasie jazdy lepiej nie przełączać w pozycję N
Ja bym napisał że nie można przełączać bo jeszcze ktoś pomyśli że to normalne i będzie testował. Trzeba pamiętać że typowy automat jak ma załączony D ma lepsze smarowanie w skrzyni niż na N. Dlaczego nie warto przerzucać na N podczas postoju? Bo częste takie działanie może doprowadzić do szybszego zużycia tarczek przez co wymagana będzie ich wymiana stojąc z wciśniętym hamulcem nie zużywają się one. Jeżeli oczywiście widzimy że czeka nasz postój dłuższy to możemy przełączyć żeby zdjąć nogę z hamulca ale coś takiego zdarza się naprawdę rzadko.
Gradory napisał(a):Zawsze w pozycję R i P przełącza się gdy samochód jest całkowicie zatrzymany
To jest też bardzo ważne o ile w manualu lekkie toczenie nie robi różnicy to w automacie może doprowadzić do uszkodzenia skrzyni.

Tu jeszcze jedno warto dodać żeby nie cisnąć automatu jak olej w skrzyni nie jest rozgrzany.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Sie 2019, 16:07

Cichy77 napisał(a):Ja bym napisał że nie można przełączać bo jeszcze ktoś pomyśli że to normalne i będzie testował.

W niektórych stanach w USA jest zabroniona jazda w pozycji N.

Cichy77 napisał(a):Jeżeli oczywiście widzimy że czeka nasz postój dłuższy to możemy przełączyć żeby zdjąć nogę z hamulca ale coś takiego zdarza się naprawdę rzadko.

Albo zaciągnąć ręczny i pozostawić w pozycji D. Jak jest elektryczny ręczny, to tym bardziej jest to łatwe.

Cichy77 napisał(a):Tu jeszcze jedno warto dodać żeby nie cisnąć automatu jak olej w skrzyni nie jest rozgrzany.

Nie wiadomo, kiedy jest rozgrzany, bo nie ma żadnego wskaźnika na desce rozdzielczej. Podobno skrzynia nagrzewa się dłużej niż silnik.
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 - Top Safety Pick+
    Nowa Toyota RAV4, znalazła się w elitarnym klubie Top Safety Pick+ amerykańskiego Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Model uzyskał najwyższe noty we wszystkich pięciu testach bezpieczeństwa, w tym w niezwykle ...

10 Sie 2019, 23:25

Cichy77 napisał(a):Jeżeli byś zdawał egzamin na automacie to później nie możesz jeździć samochodem wyposażonym w manualną skrzynię biegów

Tego nie wiedziałem :) A jest jakiś przepis, który o tym mówi? Jak możecie, to zapodajcie, bo człowiek to całe życie się uczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

10 Sie 2019, 23:32

Poszukaj w Internecie: prawo jazdy na automat.
aGradory

12 Sie 2019, 10:43

Masz prawo jazdy - jest tam między innymi konieczność posiadania okularów podczas jazdy, aparatu słuchowego i inne kody w zależności od tego jakie dostosowanie musisz mieć do kierowania samochodem. Jeżeli prawo jazdy masz na automacie - to w prawku masz wpisany kod, który pozwala tylko na kierowaniem autem z automatyczną skrzynią biegów.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

12 Sie 2019, 22:49

Już znalazłem - kod 78. Ustawa weszła w życie 1 styczna 2003.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

12 Sie 2019, 23:48

W praktyce mało ludzi robi PJ na automat. Ale biorąc pod uwagę szybko rosnącą sprzedaż automatów, może w wkrótce być wielu, którzy będą jeździli tylko automatami przez całe swoje motoryzacyjne życie i będą się dziwili, co to w ogóle jest ten manual, jak dzisiejsze dzieci dziwią się, że kiedyś był świat bez Internetu i smartfonów.
aGradory