Mazda 2, Ford Fiesta, Nissan Note - co kupic do 35tys?

12 Maj 2013, 12:38

Witam serdecznie,

Panowie stoję przed wyborem małego miejskiego samochodu... Samochód będzie użytkowany do dojazdu do pracy (trasy bardzo rzadko). Tak jak w temacie wstępnie wybrałam te 3 modele. Zależy mi, żeby samochód był dość prostej konstrukcji przez co łatwy w naprawie (oby jak najmniej:) ). Wydaje mi się, że wybiorę silnik benzynowy. Jak możecie to polećcie jakie silniki w tych modelach szukać:) Oczywiście samochodzik dość nowy powiedzmy 4-5 letni:) Mam nadzieje, że te informację pozwolą coś doradzić:)

Pozdrawiam:)
burzujka
Nowicjusz

Auto: Fiat Punto

12 Maj 2013, 17:42

Czemu tylko benzyna??? A BMW 1??? Co myślisz???
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

12 Maj 2013, 18:48

Przyznam szczerze, że tak wynika z tego że benzyna lepsza na trasa a diesel na trase i robie duzych przebiegów. Poza tym chyba jak padnie coś w dieselu to większe koszty naprawy. Co do BMW to uważałam zawsze, że jest to samochód wyższej klasy przez co droższy w naprawach i na pewno ciężko kupić w takiej cenie:) A uważasz, że BMW to najlepszy wybór?
burzujka
Nowicjusz

12 Maj 2013, 19:14

burzujka napisał(a):Przyznam szczerze, że tak wynika z tego że benzyna lepsza na trasa a diesel na trase i robie duzych przebiegów. Poza tym chyba jak padnie coś w dieselu to większe koszty naprawy. Co do BMW to uważałam zawsze, że jest to samochód wyższej klasy przez co droższy w naprawach i na pewno ciężko kupić w takiej cenie:) A uważasz, że BMW to najlepszy wybór?

Czy najlepszy wybór? Jest kolejną opcją :). Ja wybrał bym je bez wahania i według mnie jest najlepszym wyborem. Ale być może Twoje zdanie jest inne. Naprawa BMW, a tych wyżej wymienionych..... Mówimy o ASO? Szczerze to naprawa wszystkich tych samochodów będzie droga, nie myśl że np. mazda w tym przypadku wyjdzie taniej niż BMW bo szczerze ja nie sądzę... Aczkolwiek BMW 1 jest na szczytach rankingów bezawaryjności (zwłaszcza długoterminowych). Wbrew mitom są naprawdę oszczędne, bardzo bezpieczne (max. w ncap), dynamiczne i co najważniejsze świetnie się prowadzą, samochód bardzo komfortowy i świetnie wykończony... Za 35 tysięcy??? Da się kupić ładną bmw 1 ale trzeba trochę poszukać. Budżet, noooooo musiała byś raczej zejść z rocznika trochę. 2008/2009 - Żeby kupić zadbaną trzeba przygotować 40 000 zł. Ale według mnie samochód zdecydowanie najlepszy. Jak sądzisz... Na pewno zdecydowanie najfajniejszy.

Pozdrawiam :).
Ostatnio edytowany przez Vermin, 13 Maj 2013, 00:19, edytowano w sumie 1 raz
Vermin
Stały forumowicz

12 Maj 2013, 19:59

Przyznam szczerze, że nie brałam tego samochodu po uwagę. A teraz sie rozejrzę:) Trochę duże spalanie mają benzyniaki więc to mnie trochę odstrasza:) Powiedz, a jakie masz zdanie o tych trzech? Szczególnie o Fordzie? To jest dobry pomysł? No i mazda i nissan? Jak z częściami i korozja?
burzujka
Nowicjusz

13 Maj 2013, 00:18

burzujka napisał(a):Przyznam szczerze, że nie brałam tego samochodu po uwagę. A teraz sie rozejrzę:) Trochę duże spalanie mają benzyniaki więc to mnie trochę odstrasza:) Powiedz, a jakie masz zdanie o tych trzech? Szczególnie o Fordzie? To jest dobry pomysł? No i mazda i nissan? Jak z częściami i korozja?

Ja się generalnie na oszczędnych nowych autach znam dość słabo, tyle co BMW. Ale jeśli chodzi o korozję to w tym roczniku bym się raczej nie obawiał ;). Więcej Ci raczej pomóc nie mogę, przykro mi. Myślę że zaraz zjawi się ktoś kto wie coś więcej o tego rodzaju samochodach.

[link do autocentrum.pl wygasł]

Tu masz średnie spalanie każdego silnika BMW. Jak klikniesz na konkretny to wyskoczą Ci szczegóły dotyczące (jazdy w mieście/jazdy na trasie) itp. Akurat jeśli chodzi o forda to mogę Ci powiedzieć (bo akurat sporo miałem do czynienia z fiestą i ka) że problematyczna bywa elektryka ale ogólnie autko bardzo fajne... Osobiście i tak bym wolał bmw ale ford zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

A pro po raportów spalania. Jak wpiszesz w google - "raporty spalania marka model" to Ci to wyskoczy jako pierwsze. Tam musisz wybrać generację (rocznik) i masz to samo co wyżej z bmw 1 :). Np. Raporty spalania ford fiesta.

Ps. Jeszcze jako ciekawostkę powiem Ci że bardzo duże wrażenie zrobił na mnie Hyundai. Ale nie wiem jak wypada w dłuższej (od 3 miesięcy w górę :) ) eksploatacji. Ja i tak bym brał BMW. Ale dobrze się zastanów to w końcu Twój wybór, a nie mój. BMW będzie miało więcej zalet niż one wszystkie (i generalnie będzie po prostu lepsze) ale za to będziesz musiała zejść trochę z rocznikiem i przebiegiem co ja osobiście uważam za bardzo rozsądne. To już co wolisz. Ja i tak bym wybrał bmw 1 :).

Powiem Ci tak... Spróbuj załatwić sobie jazdę próbną bmw 1. Np. w salonie powiedz że jesteś zainteresowana kupnem (używanej u nich lub jak nie będzie żadnej to powiedz że nowej) albo umów się z jakimś człowiekiem który chce je sprzedać i zobaczysz o co dokładnie mi chodzi. W większości ASO stoi sporo używek na sprzedaż. Nie zawsze to jest dobre źródło do kupowania szczerze mówiąc (czasem po prostu lepiej kupić od prywatnej osoby - pierwszego właściciela, bezwypadkową ale to zależy od ASO na ile są uczciwi) ale żeby się przejechać to spoko.

Vermin
Stały forumowicz

13 Maj 2013, 10:24

Bardzo dziękuje Vermin:) Postaram sie w miarę czasu to zorganizować:) Moze faktycznie ta przejażdżka zmieni moje życie:) Widzę, żę raczej nikt nic ciekawego o tych modelach, które wymieniłam nie chce napisać. Może w takim razie polecacie jakieś inne? Kia Venga? Albo Fiat Bravo?
burzujka
Nowicjusz

13 Maj 2013, 14:16

burzujka napisał(a):Bardzo dziękuje Vermin:) Postaram sie w miarę czasu to zorganizować:) Moze faktycznie ta przejażdżka zmieni moje życie:) Widzę, żę raczej nikt nic ciekawego o tych modelach, które wymieniłam nie chce napisać. Może w takim razie polecacie jakieś inne? Kia Venga? Albo Fiat Bravo?

Proszę, nie ma problemu :). O ty nie powiem Ci raczej nic ale powiem jeszcze jedno słowo - MINI (to też BMW). Pisz w temacie raz na jakiś czas jak idą poszukiwania i jak wrażenia z przejażdżek ;). Myślę że warto spojrzeć na co po niektóre samochody o których rzadko myślą ludzie szukając samochodu oszczędnego - i robią wtedy bardzo duży błąd...

Vermin
Stały forumowicz