Mazda 3 BK problem z immobilizerem

17 Mar 2018, 08:47

Witam.
Od około 3 tyg mam problem z odpaleniem silnika. Problem jest z immobilizerem. Gdy próbuje włączyć silnik kontrolka immobilizera zaczyna migać i odcina zapłon. Próbuje tak kilka, kilkanaście razy aż załapie i odpala normalnie. Czy mam immobilizer do wymiany czy może to jakaś pierdoła robi tyle zamieszania?

Dodam, że dzieje się tak jak zrobi się zimniej i jak postoi kilka godzin.
Derat
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 3
Silnik: 1,6 CD 109KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

17 Mar 2018, 12:32

Spróbuj podpiąć jakiś program diagnostyczny by odczytać jakie błedy wywala.
gber44

20 Cze 2018, 12:13

Derat napisał(a):Gdy próbuje włączyć silnik kontrolka immobilizera zaczyna migać i odcina zapłon. Próbuje tak kilka, kilkanaście razy aż załapie i odpala normalnie.
A jak włączysz zapłon i poczekasz to po pewnym czasie zgaśnie kontrolka odblokowując zapłon?

Derat napisał(a):dzieje się tak jak zrobi się zimniej i jak postoi kilka godzin
Być może sam sterownik immo daje ciała. Bardzo często elektryka jak są problemy z np. zimnymi lutami to problemy właśnie objawiają się wtedy kiedy jest chłodno i zimno.

Próbowałeś z drugim kluczykiem czy jest tak samo?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Cze 2018, 19:17

Dziś rano był spadek temperatury z 25 na 10 stopni i znowu immobilizer zaszalał. Za drugim razem załapał ale sam fakt, że już nie trzeba minusowej temperatury aby był problem. Od 3-4 miesięcy mam też problem z szarpaniem podczas jazdy. Samochód zachowuje się jakby chciał zgasnąć ale, że dusze pedał gazu nie gaśnie. Gdy stoi to silnik zgaśnie. Nie wiem czy to może być ta sama przyczyna tych problemów. Dodam, że komputer pokazuje błąd "sterowanie świec żarowych - zbyt mocno cofnięty". Proszę o pomoc.
Derat
Nowicjusz

04 Lip 2018, 11:08

Derat napisał(a):Dziś rano był spadek temperatury z 25 na 10 stopni i znowu immobilizer zaszalał. Za drugim razem załapał ale sam fakt, że już nie trzeba minusowej temperatury aby był problem.
Możesz spróbować usunąć immo jak ci sprawia takie problemy i nie można sobie z nim poradzić.

Jeżeli chodzi o szarpanie auta to immo raczej tu nie ma nic do rzeczy tak samo i świece żarowe które potrzebne są wspomagają prawidłowy rozruch zimnego silnika. Jaki to był dokładnie numer błędu z tymi świecami?
Cichy77
Forumowicz VIP

04 Lip 2018, 11:50

Cichy77 napisał(a):Jaki to był dokładnie numer błędu z tymi świecami?

P 138B
Derat
Nowicjusz

04 Lip 2018, 12:20

Możesz mieć zwarcie przy którejś świecy do masy i taki błąd się pojawi. Sprawdź na początek jaką rezystancję mają poszczególne świece według instrukcji Mazdy powinno być około 1,3 Ohm, możesz to zrobić na wtyczce takiej 4-pinowej z której przewody idą bezpośrednio do świec. Mierzysz rezystancję pomiędzy poszczególnymi pinami, a masą silnika w ten sposób można stwierdzić czy świeca jest uszkodzona. Przy uszkodzonej świecy lub zwarciu do masy będziesz miał 0 Ohm.
Jak tu będzie ok to do sprawdzenia pozostaje przekaźnik od świec żarowych.

Posprawdzaj i daj znać co ci wyjdzie...
Cichy77
Forumowicz VIP