Mazda 323f 93r Dużo pali

15 Lis 2009, 20:19

Witam mam Mazdę 323f 93r. Miałem silnik 1,8 zwykły ale zmieniłem na 1,8 DOHC GT.
Strasznie dużo pali mi 17litrów na 100km. Do tego obroty są słabe często spada z obrotów i gaśnie. Podciągana była linka od gazu ale to nie zdało rezultatu.Przepływomierz też robiłem bo się zblokował. Auto ma założony gaz ale odłączyłem go. Na początku na gazie zamykałem obrotomierz a potem coś jej się odmieniło że dochodziła do 3tys i szarpała. Jeżdżę na benzynie ale zdziwiło mnie że co zaleje to nie ma benzyny i zrobiłem trzykrotny pomiar żeby się upewnić czy się nie mylę ale jednak nie jej spalanie jest duże. Jaka może być przyczyna?czujnik od temperatury nie działał ale przełożyłem ze starego silnika i jest już dobrze ale dawka się nie zmieniła. Czy mogę sam jakoś ustawić dawkę paliwa?i czy możne być przyczyna też przepływomierza?A może macie jakieś inne sugestie przyczyny.
puma
Nowicjusz

Miejscowość: Maków Maz
  • 15 Lis 2009, 20:46

A pomiar robiłeś przy pomocy czego ?
    Mi kiedyś w samochodzi kontrolka pokazywała 15l/100 a w rzeczywistości palił ok 7l/100km...
    Jeżeli chiałbyś dowiedzieć się wiecej to pisz !!
    Tuning001
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

15 Lis 2009, 20:53

wlewałem w bańkę i patrzyłem ile weszło w bańkę litrów na dystrybutorze, jak mi się skończyło paliwo dolałem i potem znów tak i wyszło mi 17 na 100.
    Nawet kolega sprawdzał co jest lakiernikiem i powiedział to samo on mówił o przepływomierzu ale przepływomierz jest zrobiony odbija i pracuje. Z reszto przed zepsuciem się tez dużo paliła więc raczej nic nie ma to się do tego.
    puma
    puma
    Nowicjusz

15 Lis 2009, 21:02

To może przestań "zamykać" obrotomierz...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

15 Lis 2009, 21:39

ale źle mnie zrozumiałeś. Obrotomierz zamykałem po wstawieniu silnika na gazie potem pewnego dnia coś jej się odmieniło i nie chciała dalej pójść niż 3 tyś. ja nie jeżdżę szybko moja jazda to 80 gdzieniegdzie 100 i jeżdżę raczej ekonomicznie. bym nie pisał gdybym wstawiał samochodowi i jeździł 160 bo wtedy to nie dziwne że tyle by spaliła. Na początku tylko co sprawdziłem ile pójdzie i było dobrze potem jeszcze przez kilka dni tez a potem coś jej się stało. Dużo mi przepływomierz mieszał no to zmieniłem bo miałem dwa. po przełączeniu na gaz strzeliła mi z gumy i przepływomierz siad naprawiłem go jest dobrze ale nadal dużo wciąga. Gaz jest w tej chwili nie używany bo nie było mowy o jeździe na gazie szarpało i nie miała siły. Na benzynie jest wszystko dobrze tylko ma małe obroty i gaśnie no i te duże spalanie.
    puma
    puma
    Nowicjusz

15 Lis 2009, 22:08

Sonda lambda? z tego co piszesz to prawdopodobne, wzrasta spalanie nie wiadomo czego i w dodatku po wystrzale
    artj
    Początkujący

Miejscowość: Polska

29 Sty 2010, 18:01

no i pisze ponownie.... zmieniłem sonde nic z tego dalej to samo....nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny byłem u mechanika i rozkładają ręce...
    puma
    puma
    Nowicjusz