Mazda 323f 93r Dużo pali

15 Lis 2009, 20:19

Witam mam Mazdę 323f 93r. Miałem silnik 1,8 zwykły ale zmieniłem na 1,8 DOHC GT.
Strasznie dużo pali mi 17litrów na 100km. Do tego obroty są słabe często spada z obrotów i gaśnie. Podciągana była linka od gazu ale to nie zdało rezultatu.Przepływomierz też robiłem bo się zblokował. Auto ma założony gaz ale odłączyłem go. Na początku na gazie zamykałem obrotomierz a potem coś jej się odmieniło że dochodziła do 3tys i szarpała. Jeżdżę na benzynie ale zdziwiło mnie że co zaleje to nie ma benzyny i zrobiłem trzykrotny pomiar żeby się upewnić czy się nie mylę ale jednak nie jej spalanie jest duże. Jaka może być przyczyna?czujnik od temperatury nie działał ale przełożyłem ze starego silnika i jest już dobrze ale dawka się nie zmieniła. Czy mogę sam jakoś ustawić dawkę paliwa?i czy możne być przyczyna też przepływomierza?A może macie jakieś inne sugestie przyczyny.
puma
Nowicjusz

Miejscowość: Maków Maz
  • 15 Lis 2009, 20:46

A pomiar robiłeś przy pomocy czego ?
    Mi kiedyś w samochodzi kontrolka pokazywała 15l/100 a w rzeczywistości palił ok 7l/100km...
    Jeżeli chiałbyś dowiedzieć się wiecej to pisz !!
    Tuning001
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

15 Lis 2009, 20:53

wlewałem w bańkę i patrzyłem ile weszło w bańkę litrów na dystrybutorze, jak mi się skończyło paliwo dolałem i potem znów tak i wyszło mi 17 na 100.
    Nawet kolega sprawdzał co jest lakiernikiem i powiedział to samo on mówił o przepływomierzu ale przepływomierz jest zrobiony odbija i pracuje. Z reszto przed zepsuciem się tez dużo paliła więc raczej nic nie ma to się do tego.
    puma
    puma
    Nowicjusz

15 Lis 2009, 21:02

To może przestań "zamykać" obrotomierz...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

15 Lis 2009, 21:39

ale źle mnie zrozumiałeś. Obrotomierz zamykałem po wstawieniu silnika na gazie potem pewnego dnia coś jej się odmieniło i nie chciała dalej pójść niż 3 tyś. ja nie jeżdżę szybko moja jazda to 80 gdzieniegdzie 100 i jeżdżę raczej ekonomicznie. bym nie pisał gdybym wstawiał samochodowi i jeździł 160 bo wtedy to nie dziwne że tyle by spaliła. Na początku tylko co sprawdziłem ile pójdzie i było dobrze potem jeszcze przez kilka dni tez a potem coś jej się stało. Dużo mi przepływomierz mieszał no to zmieniłem bo miałem dwa. po przełączeniu na gaz strzeliła mi z gumy i przepływomierz siad naprawiłem go jest dobrze ale nadal dużo wciąga. Gaz jest w tej chwili nie używany bo nie było mowy o jeździe na gazie szarpało i nie miała siły. Na benzynie jest wszystko dobrze tylko ma małe obroty i gaśnie no i te duże spalanie.
    puma
    puma
    Nowicjusz

15 Lis 2009, 22:08

Sonda lambda? z tego co piszesz to prawdopodobne, wzrasta spalanie nie wiadomo czego i w dodatku po wystrzale
    artj
    Początkujący

Miejscowość: Polska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
      Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...

29 Sty 2010, 18:01

no i pisze ponownie.... zmieniłem sonde nic z tego dalej to samo....nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny byłem u mechanika i rozkładają ręce...
    puma
    puma
    Nowicjusz