Mazda 323F duze spalanie w zime

12 Sty 2010, 23:44

zauwazyłem ostatnio ze moja autko dosc duzo pali, nie liczyłem ale na oko to 10l abo ciut wiecej. czy to mozliwe przy moim silniku i aucie.

Zaznacze ze mieszkam w dosc małym miescie i czesto jezdze na krotkich trasach w samym miescie, co przy obecnej pogodzie pewnie ma wielkie znaczenie.

Czesto jest tak ze odpalam zimny silnik przejade 2-3 km postoi chwile albo kilka godzin i potem znowu kilka km i znowu silnik wyłaczany. Na ssaniu czesto jezdzi i jak juz sie rozgrzeje to go wyłaczam.

Dodam tez ze nie szaleje swoim samochodem tylko staram sie jezdzic ekonomicznie.

czy to normalne, bo powiem ze wskaznik paliwa nie ma litosci...
bartek0386h
Początkujący

Miejscowość: Mazury

13 Sty 2010, 09:33

Normalne.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

13 Sty 2010, 11:06

Normalne i jeszcze jak jeździsz na ssaniu to będzie charkał jak głupi :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Sty 2010, 15:42

Niestety, ale to normalne. Mamy zimę, mrozy. Jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach to radzę zainteresować się akumulatorem, bo on się nie ładuje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 19:22

Wiem ze Cie nie pociesze ale one tyle pala to dla nich norma i do tego ujemne temperatury... wszystkie benzynki to lubia i nic z tym nie zrobisz. Nawet Tico swoje musi spalic xd
kirzuch
kirzuch
Nowicjusz

Miejscowość: Lubawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon - kompaktowy hatchback do miasta
    Najniższym spalaniem może poszczycić się Seat Leon z 1,6-litrowym silnikiem Diesla o mocy 115 KM i pięciobiegową, manualną skrzynią biegów. W mieście wynosi ono 4,6–4,7 l/100 km, w trasie 3,8–4,0 l/100 ...