Mazda 323f nie pali

25 Lut 2009, 18:52

Witam! Autko mam od niedawna. Jest to mazda 323f 91' Lpg 4gen BRC.
Mazdą ostatnio nie jeździłem z powodu złych warunków atmosferycznych, leżał na niej troche śnieg tzn była lekko przysypana od dołu boków itp.
dziś próbowałem ją zapalić i nawet rozrusznik nie "zakręcił" kontrolki zgasły i tylko coś delikatnie pukło kilka razy tam pod maską. Próbowałem kilka razy i rozrusznika ani razu nie usłyszałem nawet. (potem włączyłem światła i działały tak się zastanawiałem czy akumlator działa) Co robić?
kallor
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała
  • 25 Lut 2009, 18:53

Szybko podladuj akumulator prostownikiem! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2009, 19:18

Wiem, że może głupie pytanie ale to oznacza ze teraz zawsze jak będą ujemne temp to się rozłąduje mój akumlator?
    kallor
    Nowicjusz

26 Lut 2009, 10:40

Mazda nawala..? A przecież tu wszyscy piszą,że jest bezawaryjna...Tak samo piszą o Hondzie!
    Piszą też ludzie,ze to auto z duszą . Faktycznie,zgadzam się z tym.
    A ciebie kolego czeka wizyta w warsztacie u elektromechanika i oby to był koniec dolegliwości twojej Mazdy.Tego Tobie życzę,chociaż jak spie... się coś poważnego w takim japońcu,to niemało trzeba będzie za to zapłacic...
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

26 Lut 2009, 21:54

Posluchajcie mnie,kiedys jechalem do Wloch,bylem w Alpach ,zadupia nagle magnetofon mi zgasł,mysle sobie ki diabli,kontrolka ladowania nie swiecila ,podjechalem na pierwsza stacje ,samochod nie zapalil juz,mialem prostownik w bagazniku i naturalnie szczotki z regulatorem,jedna szczotka odleciala ,ladowal tylko na jednej.Gdy przyjechalem do Polski w internecie poszukalem takiego malego wskaznika ladowania za 25 zl,ma to kilka diod w trzech kolorach,zainstalowanie tego banalnie proste,wystarczy tylko sie wpiac w instalacje,nawet zapalniczki,teraz jestem gosc,wiem kiedy mam ladowanie,kiedy akumulator mam doladowac bo diody mnie informuja,REWELACJA za 25 zl!!! :shock: Nie potrzebuje diagnosty :D Ty kolego natomiast pytasz jak jest z tym akumulatorem twoim,to nie jest takie proste,ja podejrzewam że ci juz siada ale mozesz tez jezdzic tylko na krotkich trasach i wtedy zwlaszcza zima ci siadzie nawet gdy ladowanie bedziesz mial dobre a akumulator nowy,kup sobie takie urzadzenie z instrukcja i bedziesz w domu! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

28 Lut 2009, 14:03

PhantomASA1 ma racje,nie stresuj się nie potrzebnie.Podładuj akumulator i pewnie będzie dobrze ale zastanów się nad kupnem nowego powoli.A ten stuk pod maską to elektromgnes bo tylko na tyle miałeś prądu żeby się poruszył.I taki problem może dosięgnąć każdego a nie tylko mazde czy honde bo to wina akumulatora a nie auta!!
    sebacrx3

28 Lut 2009, 14:54

Mam Boscha Silvera juz 5 lat,teraz od dwoch miesiecy prawie wogole nie jezdze ,poniewaz mam dwa samochody Mercedes stoi mi na zewnatrz,nie mam problemow z akumulatorem,wsiadam do samochodu,przekrecam kluczyk a te diody mi pokazuja w jakim stanie jest akumulator,mowie wam po raz ostatni,kupcie sobie takie urzadzenie za kilka zlotych,ja znalazlem to na allegro,daje taki komfort ,że głowa boli,nie jestem ślepy,po prostu wiem co sie dzieje bo diody mi pokazuja w jakim stanie jest akumulator i to tak bezblednie,że szok! :shock:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

01 Mar 2009, 09:15

PhantomASA1 a możesz podać link do tego urządzenia?
    akumlator podładowałem i pali już ;)
    kallor
    Nowicjusz

01 Mar 2009, 11:44

Mam gdzieś opakowanie,to ci podam na gadu-gadu namiary bo ja to kupowalem ponad 2 lata temu,podłączysz sobie sam bez problemu,zobaczysz ile radości ci sprawi taka bzdurka ,przekrecisz tylko kluczyk zapalisz silnik i bedziesz wiedzial jakie masz ladowanie i w jakim stanie jest aku. :wink: Masz instrukcję bys mogł sobie wlasciwie interpretować wskazania tych diod np.jesli zapalisz silnik i świeca się wszystkie czerwone to albo akumulator po prostu siada, jest rozładowany albo siadł regulator napiecia i aku jest przeładowywane.Wyjaśnia się ta sprawa po chwilowej jeżdzie :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP