Mazda 5 podświetlenie radia i klimatronika

21 Sty 2016, 20:05

Witam.
W trakcie wymiany jednej z trzech żarówek poświetlenia pokręteł klimatronika zrobiłem zwarcie i od tej pory nie świecą żadne żarówki ani na panelu klimatronika ani na radiu. Sprawdziłem bezpieczniki i sa OK Co mogło sie stać. Diody na przyciskach świecą (AC, obieg wew., ogrzewanie szyby). Prosze o pomoc
Auto: Mazda 5 Top 2.0 16V Benzyna + LPG 2006r.
bsosieccy
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mazda 5
Silnik: 2.0 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

01 Mar 2016, 22:35

Ale sprawdziłeś po zwarciu przepływ prądu? Nie spaliły się czasem wszystkie te żaróweczki o których piszesz?

Tam są lutowane żaróweczki czy w takich plastikach wkręcane?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

05 Mar 2016, 21:31

wymieniłem wszystkie na nowe i dalej nie świecą, poza tym nieswieci podświetlanie na kierownicy i konsoli
bsosieccy
Nowicjusz

Silnik: 2.0 16V
Typ: Van
Rok produkcji: 2006

07 Mar 2016, 11:05

Warto by było sprawdzić wtyczkę która idzie do panelu środkowego i napięcie na pinach. Czy po włączeniu świateł pokazuje się napięcie odpowiedzialne za podświetlenie, niestety nie wiem które to są piny. Wtedy byś wiedział że to nie wina panelu tylko trzeba gdzieś dalej szukać.
Kacper
Forumowicz VIP

04 Lip 2016, 22:46

Witam,
dołączam się do wątku ponieważ mam w swojej Maździe dokładnie to samo zjawisko. Grzebałem przy panelu klimatronika i coś się zwarło kiedy podłączałem wtyczkę zasilajacą i od tego czasu nie działa podświetlenie radia, klimatronika i przycisków sterowania radiem na kierownicy. Będę wdzięczny za podpowiedź gdzie szukać usterki lub może udało się komuś już takie coś usprawnić
quester1
Nowicjusz

04 Lip 2016, 22:48

Witam, mam pytanie czy udało się naprawić usterkę poruszaną w wątku ponieważ mam dokładnie to samo w mojej Maździe? Będę wdzięczny za pomoc.
quester1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla Verso (2001–2007)
    Bazująca w znaczniej mierze na Toyocie Corolli 9. generacji, Toyota Corolla Verso została zaprezentowana w 2001 roku. Oprócz walorów w postaci do maksimum praktycznego wnętrza oraz bagażnika o pojemności 417/1760 ...

05 Lip 2016, 11:15

quester1 napisał(a):coś się zwarło kiedy podłączałem wtyczkę zasilajacą i od tego czasu nie działa podświetlenie radia, klimatronika i przycisków sterowania radiem na kierownicy
I podświetlenie zapalniczki tez pewnie nie działa. Czy zwarcie zostało usunięte? Jeżeli tak i dalej nie świeci to proponuję sprawdzić wszystkie żarówki ponownie, w panelu powinny być żarówki 1,2W. Sprawdzić czy pokrętło od ściemniania oświetlenia przycisków jest ustawione w pozycji na maksa.

Może wymieniona żaróweczka spowodowała zwarcie raz miałem taki przypadek że jedna z żarówek w tej plastikowej obudowie wkręcanej miała zwarte druciki (dotykały się, taka do mnie przyszła).
Kacper
Forumowicz VIP

05 Lip 2016, 11:28

Dzięki Kacper za podpowiedź, posprawdzam jeszcze raz wszystko od początku, myślę jednak że problem jest gdzieś głębiej ponieważ zwarcie nastąpiło przy wtyczce klimatronika a do radia jest osobna wtyczka, mimo to podświetlenie też znikło, będę musiał sprawdzić początek obu wiązek kabli i może tam uda znaleźć się rozwiązanie
quester1
Nowicjusz

05 Lip 2016, 12:28

Spróbuj tak jak pisałem wcześniej zlokalizować na wtyczce piny odpowiedzialne za podświetlenie i sprawdź czy na nich jest napięcie po włączeniu podświetlenia. Jeżeli nie to trzeba szukać głębiej, sprawdzić bezpieczniki dokładnie itd.
Kacper
Forumowicz VIP

27 Lis 2016, 19:47

Witam.
Mam na imię Piotr.
Czy udało się rozwiązać problem z podświetleniem, bo mam taki sam kłopot
i już nie wiem co jeszcze mogę sprawdzić a zaczęło sie od zwarcia.
Pozdrawiam.
pmajtczak76
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 07 1996
Auto: Mazda cx7
Silnik: 2.3 turbo
Typ: SUV
Rok produkcji: 2007