Mazda 6 2007 czy Audi A4 2003

13 Maj 2013, 13:39

Witam serdecznie.

Jak w temacie mam dylemat, do wuboru 2 autka w tej samej cenie:

1. Audi A4 2003 1.8T 190 Km quattro 43.000 mil
2. Mazda 6 2007 2.0 benzyna 63.000 mil

Mazda nieco lepiej wyposażona, Audi bardziej zniszczone wewnatrz mimo niskiego przebiegu.

No i oczywiste pytanie, który wybrać.
PS. Kupuje w UK bo tu mieszkam, nie mam zamiaru sprowadzać i przekładać.
lconer
Nowicjusz

Auto: Rower 25

13 Maj 2013, 14:09

Oczywiście, że Mazda, o 4 lata młodsza i mniej awaryjna
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Maj 2013, 14:24

dzida napisał(a):Oczywiście, że Mazda, o 4 lata młodsza i mniej awaryjna

Nie ma co się tak spieszyć. Poczekajmy na więcej info. Takie tematy są bez sensu. Może autor szuka samochodu "z kopytem", a może potrzebuje samochodu z A do B. Ale dziwne że podał audi quattro 190 KM i mazde 6 2.0... Tak więc - Drogi autorze, daj więcej szczegółów!!! A Audi ma na 85% przekręcony przebieg, tym bardziej upewniłeś mnie tym co napisałeś o wnętrzu...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

13 Maj 2013, 15:00

Tak wiem, że oba auta są zdecydowanie róże, co do stylu jazdy to skrajnie różny, czasem lubie jeździć szybko, a czasem nie, różnie bywa.
Auto będzie głównie jeździć po mieście (para - dom - 5mil) okazujne wycieczki po UK i 1,2 razy do PL.

Podalem takie auta, bo sa w zasiegu moich możliwości finansowych i oba się mnie i mojej dziewczynie podobają.

Co do zniszczonego wnętrza Audi, to głównie widoczne na obiciu i podłokietniku drzwi kierowcy, natomiast konsola środkowa nie nosi żadnych śladów użytkowania, więc to troche dziwne. Wiem, że w Audi wyciaraja sie przyciski np przy klimatyzacji i wyłazi biały kolor, tu nic takiego nie ma.

We wtorek będę w komisie to przejże dokładnie papiery pod kątem przebiegu. Ale nie wydaje mi się żeby mialo kręcony licznik.
lconer
Nowicjusz

13 Maj 2013, 15:07

lconer napisał(a): Wiem, że w Audi wyciaraja sie przyciski np przy klimatyzacji i wyłazi biały kolor, tu nic takiego nie ma.

Znam sporo ludzi z audi a4. Ale nikt mi o czymś takim nie wspominał. Ale nie wiem może i tak jest. Ale wątpię żeby to się działo już po 200 tysiącach... Do tego co napisałeś (A-B) bierz mazdę, będziesz zadowolony.

Vermin
Stały forumowicz

13 Maj 2013, 15:30

Ok a jak to wygląda z kosaztami utrzymania?
Klocki, oleje, filtry, pasek rozrządu do Audi?
lconer
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX 300h - średniej wielkości SUV
    Średniej wielkości SUV Lexusa jest napędzany układem hybrydowym opartym na benzynowym silniku 2,5 l. Łączna moc 197 KM pozwala się rozpędzić do setki w 9,2 s. Średnie zużycie paliwa wg WLTP zaczyna się od 9,1 l/100 km. W ...

13 Maj 2013, 15:37

lconer napisał(a):Ok a jak to wygląda z kosaztami utrzymania?
Klocki, oleje, filtry, pasek rozrządu do Audi?

Ale o co dokładnie pytasz? Jeśli o tą drugą linijkę to wszystko zależy na jakich częściach i czy Ty chcesz ten samochód serwisować w ASO. Generalnie koszty podobne do konkurencji... Nie bardzo rozumiem pytanie. OCB??? Bo się chyba zgubiłem...

Vermin
Stały forumowicz

13 Maj 2013, 15:47

Pytałem ogólnie o koszty utrzymania obu aut.
Jeśli ASO, to ktore droższe, jeśli nie ASO to jak z cenami?

Czy ceny podstawowych elementow eksploatacyjnych są na podobnym poziomie czy jedna marka będzie znacząco tańsza.
lconer
Nowicjusz

16 Maj 2013, 12:04

Co by zakończyć temat, padło na Mazdę.

Okazało się, że Audi było powypadkowe, dostało kategorię C, ostatnia z kategorii, która upoważnie do powrotu samochodu na drogę.

Niby nie powinienem sie tym przejmować ale jakoś tak sama świadomość odstraszała.

A mazda bezwypadkowa i wrzystkie przeglądy w serwisie Mazdy.
lconer
Nowicjusz