Mazda 6 2007 czy Audi A4 2003

13 Maj 2013, 12:39

Witam serdecznie.

Jak w temacie mam dylemat, do wuboru 2 autka w tej samej cenie:

1. Audi A4 2003 1.8T 190 Km quattro 43.000 mil
2. Mazda 6 2007 2.0 benzyna 63.000 mil

Mazda nieco lepiej wyposażona, Audi bardziej zniszczone wewnatrz mimo niskiego przebiegu.

No i oczywiste pytanie, który wybrać.
PS. Kupuje w UK bo tu mieszkam, nie mam zamiaru sprowadzać i przekładać.
lconer
Nowicjusz

Auto: Rower 25

13 Maj 2013, 13:09

Oczywiście, że Mazda, o 4 lata młodsza i mniej awaryjna
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Maj 2013, 13:24

dzida napisał(a):Oczywiście, że Mazda, o 4 lata młodsza i mniej awaryjna

Nie ma co się tak spieszyć. Poczekajmy na więcej info. Takie tematy są bez sensu. Może autor szuka samochodu "z kopytem", a może potrzebuje samochodu z A do B. Ale dziwne że podał audi quattro 190 KM i mazde 6 2.0... Tak więc - Drogi autorze, daj więcej szczegółów!!! A Audi ma na 85% przekręcony przebieg, tym bardziej upewniłeś mnie tym co napisałeś o wnętrzu...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

13 Maj 2013, 14:00

Tak wiem, że oba auta są zdecydowanie róże, co do stylu jazdy to skrajnie różny, czasem lubie jeździć szybko, a czasem nie, różnie bywa.
Auto będzie głównie jeździć po mieście (para - dom - 5mil) okazujne wycieczki po UK i 1,2 razy do PL.

Podalem takie auta, bo sa w zasiegu moich możliwości finansowych i oba się mnie i mojej dziewczynie podobają.

Co do zniszczonego wnętrza Audi, to głównie widoczne na obiciu i podłokietniku drzwi kierowcy, natomiast konsola środkowa nie nosi żadnych śladów użytkowania, więc to troche dziwne. Wiem, że w Audi wyciaraja sie przyciski np przy klimatyzacji i wyłazi biały kolor, tu nic takiego nie ma.

We wtorek będę w komisie to przejże dokładnie papiery pod kątem przebiegu. Ale nie wydaje mi się żeby mialo kręcony licznik.
lconer
Nowicjusz

13 Maj 2013, 14:07

lconer napisał(a): Wiem, że w Audi wyciaraja sie przyciski np przy klimatyzacji i wyłazi biały kolor, tu nic takiego nie ma.

Znam sporo ludzi z audi a4. Ale nikt mi o czymś takim nie wspominał. Ale nie wiem może i tak jest. Ale wątpię żeby to się działo już po 200 tysiącach... Do tego co napisałeś (A-B) bierz mazdę, będziesz zadowolony.

Vermin
Stały forumowicz

13 Maj 2013, 14:30

Ok a jak to wygląda z kosaztami utrzymania?
Klocki, oleje, filtry, pasek rozrządu do Audi?
lconer
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...

13 Maj 2013, 14:37

lconer napisał(a):Ok a jak to wygląda z kosaztami utrzymania?
Klocki, oleje, filtry, pasek rozrządu do Audi?

Ale o co dokładnie pytasz? Jeśli o tą drugą linijkę to wszystko zależy na jakich częściach i czy Ty chcesz ten samochód serwisować w ASO. Generalnie koszty podobne do konkurencji... Nie bardzo rozumiem pytanie. OCB??? Bo się chyba zgubiłem...

Vermin
Stały forumowicz

13 Maj 2013, 14:47

Pytałem ogólnie o koszty utrzymania obu aut.
Jeśli ASO, to ktore droższe, jeśli nie ASO to jak z cenami?

Czy ceny podstawowych elementow eksploatacyjnych są na podobnym poziomie czy jedna marka będzie znacząco tańsza.
lconer
Nowicjusz

16 Maj 2013, 11:04

Co by zakończyć temat, padło na Mazdę.

Okazało się, że Audi było powypadkowe, dostało kategorię C, ostatnia z kategorii, która upoważnie do powrotu samochodu na drogę.

Niby nie powinienem sie tym przejmować ale jakoś tak sama świadomość odstraszała.

A mazda bezwypadkowa i wrzystkie przeglądy w serwisie Mazdy.
lconer
Nowicjusz