Mazda 6 GJ - Mercedes CLA - Audi A6 C7

16 Sie 2016, 15:14

Witam, założyłam temat, ponieważ mam dylemat z tymi trzema w.w markami(Mazda 6, Merc CLA, Audi A6C7).
Generalnie Panowie chodzi mi o to abyście mnie nakierowali w które autko mogę celować. Chodzi mi o porównanie kosztów utrzymania, bezawaryjności i może o drobinkę prestiżu... :oops: Nie znam nikogo kto mógłby mi pomóc.
Jeżeli chodzi o wybór jednostki napędowej to wolałabym benzyne, gdyż robię rocznie mało km i z tego co wiem to łatwiej utrzymać benzynke :)
Dodam że auto będzie użytkowane w DE i ewentualnie raz/dwa razy w roku zjazd do polski.
Zakładałam wcześniej już podobny temat ale w ostateczności nie doszło do zakupu, sprawy rodzinne itd.
Proszę nie pisać odpowiedzi typu, skoro stać Cie na takie auta to nie pytaj się o koszt utrzymania, Panowie auto będzie kupowane w niemczech i tam eksploatowane, 20.000e to podobnie jak 20.000zł mieszkając tam i pracując to nie jest az taka duża suma.
Pozdrawiam i dziękuje :yes:
Justine
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

16 Sie 2016, 15:40

W A6 C7 masz same benzyniaki z wtryskiem bezpośrednim i do tego większość doładowane czyli tzw TFSI...z nimi sa problemy (oczywiście zakładam że diesel odpada przy 10k rocznie)
Jeśli zależy Ci na A6 to mniejsze zło to 2,8 FSI tutaj nie ma doładowania, 6 cylindrów, ale osadza się nagar na zaworach i auto słabnie, kłopoty z odpalaniem, z tym wg mnie ogarnięcie tego jest mniej kłopotliwe niż pożeranie oleju przez TFSI..Twój wybór...

Mazda może być fajnym wyborem tylko 2,0 Skyactive nie jedzie jakoś extra..to coś mocniejszego może 2.2?

Prestiż to myślę że sprawa indywidualna :D
Także jak bezawaryjność to A6 chyba na końcu listy...a Mazda nr 1..i A6 to jedynie 2,8 FSI jak dla mnie, chociaż też ma wady.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

16 Sie 2016, 16:28

Ogólnie zrobiłeś podstawowy błąd, który uniemożliwia pomoc - pomieszałeś 3 segmenty...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

17 Sie 2016, 09:05

@Dzida
Zrobiłaś*

Podalam trzy auta które mnie interesują, nie patrzę na to jakie to są segmenty. Zapytałam sie o koszty utrzymania i awaryjność.
Do Audi nie jestem za bardzo przekonana..
Jak wypada CLS przy nowej Mazdzie 6?
Justine
Nowicjusz

17 Sie 2016, 10:27

No a jak wypada seicento przy golfie a golf przy mercedesie klasy e. Właśnie pomieszałaś klasy i jest to istotne. Samochód wyższej klasy ma wyższe koszty serwisu (przynajmniej jako stosunkowo świeże auto). Więc najwyższą klasę, dokładnie segment E z dodatkiem premium, ma a6 i można przyjąć że koszty eksploatacji będą najwyższe, niżej jest mazda 6 która reprezentuje segment D (i o premium się stara), a najniżej jest kompakt z bagażnikiem czyli klasa C (tak - merceses CLA to jest auto porównywalne z golfem fokusem czy innym meganem). Niestety dla ciebie mercedes jest premium więc koszty będą porównywalne z umieszczoną wyżej mazdą.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

17 Sie 2016, 11:14

Justine napisał(a):@Dzida
Zrobiłaś*

nie zauważyłem, przepraszam :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ultima GTR i wyścigowa Corvetta - Jerzy Dziewulski
    Jerzy Dziewulski, honorowy członek klubu Elite Circle co roku podczas imprez motoryzacyjnych zaszczyca nas swoją obecnością prezentując swoje auta między innymi Ariela Atoma, Ultimę GTR i wyścigową Corvette. W tym roku po ...

17 Sie 2016, 15:36

Cla to klasa a. Jak kupisz ktorys z tych samochodow z przebiegiem do 100kkm to ryzyko wtopy jest naprawde male. Cla za 20keuro bedzie jak nowe. Z a6 moze byc troche trudniej co nie znaczy, ze niemozliwe do znalezienia.
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Sie 2016, 19:00

A pod względem awaryjności? Mazda czy CLA? Dziekuje :)
Justine
Nowicjusz

17 Sie 2016, 19:24

Ciężko powiedzieć, bo to świeże konstrukcje
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika