Mazda, Audi Czy BMW

01 Kwi 2014, 12:31

Witam,
do wakacji zamierzam zmienić auto na większe i kompletnie nie mam pojęcia co wybrać. Obecnie jeżdże bmw e36 z silnikiem 1.6.
Mój budżet - chciałbym zamknąć się w 20 tys (kupna auto, rejestracja, ubezpieczenie, lpg etc.)
Moje typy to:\

BMW E46 (sedan/kombi) poliftowy. Silnik w przedziale 1.8-2.0 benzynowe pod instalację gazową. Mam BMW i jazda nim to dla mnie przyjemność. Zniechęca mnie do kupna nowszej z tego co wyczytałem - często wymagające i drogie naprawy zawieszenia, i w środku nadal te same archaiczne jednak już zegary co w mojej E36, ale to jest całkowicie do zniesienia. W długich trasach w mojej niewygodny fotel, nie wiem jak z E46.

Audi A4 B6 (sedan/kombi). Wersje benzynowe 1.8 - 2.0 bez żadnych turbin do gazowania, lub 1.9 TDI. Ojciec ma właśnie te autko w wersji 1.9 TDI 130 KM. Jeśli chodzi o TDI rozrząd na pasku, turbina, dwumasa drogie wymiany które go nie ominęły. Jakich się boję. Podobnie dość droga naprawa zawieszenia. Jednostek benzynowych nie znam minus w nich zawieszenie.

Mazda 6 I (2002-2005) (hatchback/sedan, kombi). Wersje benzynowe 1.8-2.0 do gazu ponoć świetne silniki na łańcuszku rozrządu. Jeśli chodzi o mazdę nie miałem doczynienia nigdy z tym autem. Przeraża mnie w niej to jak bardzo rdzewieją i to bez wyjątku każdą to czeka.
Gdyby nie ta rdza to najbardziej mnie te auto zaciekawiło. W podobnej cenie ponadto są najciekawiej wyposażone, ale tak rdzewieją niby :(

Proszę doradźcie które z aut wybrać. Jaką wersję silnikową. Co uważacie o moich uwagach dotyczących tych aut? jak się do nich odniesiecie. A być może macie inne? Dodam, że jeśli chodzi o użytkowanie przeze mnie to głównie praca pn - pt. w trasie po krajówce. Jak złapie 100km/h tak pod biurem się zatrzymuję więc jazda z jedną stałą prędkością 30km w jedną stronę. Czasem jazda po mieście (zakupy etc).

Z gory dziękuję za odpowiedzi i proszę o konkretne odpowiedzi od znających auta.
bucik1987
Obserwowany

Auto: BMW E36

01 Kwi 2014, 14:44

Tak samo jak te same pedały, zatrzaski pasów bezpieczeństwa etc... nie wynika to z archaizmu, po prostu po co zmieniać coś co już dawno dopracowano? Według mnie te nowe zegary BMW to zmiana na siłę i NA MINUS.

Jak przywykłeś do BMW to nie myśl w ogóle o mazdach i vw, kup E46 z porządnym silnikiem (2.2 - 3.0). :yes:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Kwi 2014, 08:52

Zgadzam się z Przedmówcą,a poza tym Poczytaj o Mazdzie 6 z silnikiem diesla- opinie nie są pozytywne,BMW wypada pod tym względem zdecydowanie lepiej i takze radziłbym się zastanowić nad zadbaną e46.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Kwi 2014, 09:44

wg mnie BMW z R6 najlepsza opcja z tych 3ch, ewentualnie ta Mazda 6 ale tylko z benzyniakiem jeśli nie zależy Ci na mocy i tylnym napędzie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2014, 15:25

Ja też jestem za BMW.. Mazda jak najbardziej okej. Alternatywa dla Mazdy to Mondeo Mk3, najlepiej 2.5 V6 :ok: Auto bardzo podobne do Mazdy, niektóre części te same :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...
    Oznaczenia tablic rejestracyjnych według województw
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym z danego wybranego województwa. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju które przypisane są do danego województwa. ...