Mazda3sakata2006r wibracje na kierownicy przy 90 km/h

09 Mar 2014, 18:53

Witam 3 tygodnie temu kupiłam mazde 3 sakata.Po przejechanu 40 mil bo mieszkam aktualnie w uk zauważyłam problem z wibrowaniem na kierownicy .Angielscy mechanicy nie potrafią zdiagnozować problemu.Wibracje pokazują sie przy prędkośći od 60 mil/h przy około 80milach na h i hamowaniu czuc ze kierownica wibruje mocniej.Czuć rownież na pedale gazu coś jak wibracje.Wymieniłam juz klocki hamulcowe oraz całe wachacze i linki stabilizatorów oraz lewy amortyzator.powoli kończą mi sie pieniądze na naprawy prosze o podpowiedz co to może być tarcze może? Dodam ze tarcze po przejechaniu 20 mil z przodu sa gorace.z góry dziekuje za pomoc Kaskas. :
Kaskas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 02 2013
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: Mazda3sakata
Silnik: 1.6 105
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Mar 2014, 20:04

Kaskas napisał(a): hamowaniu czuc ze kierownica wibruje mocniej
Kaskas napisał(a):Wymieniłam juz klocki hamulcowe
Klocki nie mają większego znaczenia przy wibracji-biciu na kierownicy.Główna przyczyna to :
1/Zle wywazone koła przednie,krzywe opony i tarcze hamulcowe/szczególnie przy hamowaniu/
2/Mozesz mi powiedzieć kto Ci doradził wymianę wahaczy oraz amorka i co te elementy mają wspólnego z wibracja-biciem na kierownicy.... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

09 Mar 2014, 20:51

Amorki klocki wymienił pan z komisu na początku kierownica drgała przy 40 milach na h na drogach bocznych więc wróciłam do pana z komisu na następny dzień po zakupie mojej upragninej madzi 3,wymienił wachacze amorek i klocki,koła były też wywarzane,jest troszke lepiej ale nadal czuć wibracje,jestem bardzo zaniepokojona to moje pierwsze lepsze auto i wydałam praktycznie cały dostępny mi budrzet :)
Kaskas
Nowicjusz

10 Mar 2014, 09:46

Tak jak sugeruje kolega Migi60 - zainteresuj się tarczami hamulcowymi. Warto też sprawdzić u wulkanizatora na wyważarce same opony, czy to nie one są uszkodzone i powodują te wibracje/bicia.
Kaskas napisał(a):Wymieniłam juz klocki hamulcowe oraz całe wachacze i linki stabilizatorów oraz lewy amortyzator.

Tu jest poważny błąd - amortyzatory wymienia się zawsze parami. Nigdy pojedynczo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2014, 09:44

Witam,dzisiaj oddałam moja madzie do mechanika wymienią tarcze i klocki przód +tył wymienie też opony a amortyzator musze wymienic sama (ten drugi )pan z komisu wymienił jeden po angielsku tzn oszczednie :( i dam znac co i jak oby pomogło.na chwile obecną wielkie dzienki :D
Kaskas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...