Mechanizm świateł xenon BMW czy do e-90 ??????

01 Lut 2017, 02:30

Witam
Mam pytanko może się ktoś orientuje w jaki sposób montuje się palnik D2S ponieważ nie widać sprężynki do podtrzymywania żarówki. I nie rozumiem jak montuje się wtyczkę przetwornicy do tego mechanizmu nie jestem pewien ale myślę że pochodzi z BMW e-90 ale nie mam pewności może ktoś się orientuje w tym temacie.? Jeśli tak to proszę o info. wysyłam 2 linki do tego mechanizmu lampy.
[link wygasł]
[link wygasł]
Marekus1225
Aktywny

Prawo jazdy: 15 04 1979
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: bmw
Silnik: 3.00 diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Lut 2017, 10:08

Marekus1225 napisał(a):może się ktoś orientuje w jaki sposób montuje się palnik D2S ponieważ nie widać sprężynki do podtrzymywania żarówki.
Bo jej nie ma palnik D2S wkładasz do środka i przykręcasz zabezpieczeniem. Na zdjęciu ten element srebrny z dziurą w środku musisz odkręcić włożyć odpowiednio palnik i następnie przykręcić. Tył palnika wystaje przez tą dziurę bo do niego podłączasz wtyczkę zasilającą.

Czy są one od BMW tego nie wiem, poszukaj po aukcjach może znajdziesz identyczny. Masz na nim jakieś numery? wtedy łatwiej ustalić skąd pochodzi dana część.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

01 Lut 2017, 22:09

Witam
Duże dzięki za info czy jesteś pewien że tak jest jak napisałeś ?.Ponieważ chodzi o to że zamierzam je kupić i nie chciał bym mieć z tym problemu ufam ci to co napisałeś i w takim razie chyba kupię. Taka jest moja końcówka przetwornicy i nie miałem pojęcia jak ją wsadzić nie wadząc miejsca na jej montaż tylko jakieś nakrętki. Rozumiem że je się wykręca i wkłada się wtyczkę ?
Poz jeszcze raz dzięki. :D
Marekus1225
Aktywny

02 Lut 2017, 10:46

Marekus1225 napisał(a):Rozumiem że je się wykręca i wkłada się wtyczkę ?
Tak zakładasz żarnik przykręcasz go a jego końcówka do podpięcia wtyczki wystaje na zewnątrz. Możesz sobie znaleźć filmik na YT np. o podłączaniu żarnika powinno być tam widać.

Marekus1225 napisał(a):Ponieważ chodzi o to że zamierzam je kupić i nie chciał bym mieć z tym problemu ufam ci to co napisałeś i w takim razie chyba kupię.
Nie masz w swoim samochodzie ksenonów i chcesz je założyć? To to co podałeś nie wystarczy bo potrzebne są jeszcze przetwornice. Poza tym przeróbka lamp prawdopodobnie wyjdzie drożej niż kupno używanych oryginalnych z ksenonami. Chodzi mi o cały zestaw gotowy do podłączenia.
Kacper
Forumowicz VIP

02 Lut 2017, 19:31

Mam xenony ale sprawa jest taka posiadam e-46 i wiem na 100% że wymiana na mechanizm z e-90 do e-46 to super sprawa odblaski w e-46 bardzo się wypalają tak aż robią się dziury al regeneracja ich jest bezsensowna ponieważ to na krotki czas i wywalanie pieniędzy w błoto a z e-90 taki problem nie istnieje ponieważ są metalowe a nie plastik i głównie o to chodzi . Wysyłam fotkę jak to wygląda dla tego chcę zamontować metalowe i mylę że powinny pasować .
Marekus1225
Aktywny

02 Lut 2017, 21:12

Jeżeli pasują to nie ma problemu odkręcisz stare i założysz te z E90 gorzej będzie jak trzeba będzie coś przerabiać bo wtedy może polecieć kąt świecenia i inne rzeczy mogą wyjść.

Zerknij sobie do tematu bmw-e-46-problem-ze-swiatlami-mijania-vt98298.htm tu autor miał problem z odblaskami właśnie przy ksenonach w E46. Główny problem ich wypalania to palniki noname za 20-30zł które zazwyczaj emitują podczas świecenia dużo wyższą temperaturę od dobrej jakości żarników. Jest tam też informacja o zamiennikach metalowych.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...