Volkswagen Passat B6. Problem z oświetleniem bagażnika.

28 Sty 2017, 20:18

W moim passacie nie działa oświetlenie bagażnika. Myślałem że problemem jest żarówka, lecz żarówka nawet po zmianie na nową nadal nie działa. Czasami tylko żarzy, jak sprawdzałem próbierką, to napięcie w lampce jest.
Proszę o pomoc....
Z góry dzięki :)
DawidVW
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B6
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

28 Sty 2017, 20:36

Passat SEDAN ! 2009r.
DawidVW
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 09 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B6
Silnik: 2.0 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2009

31 Sty 2017, 12:12

DawidVW napisał(a):żarówka nawet po zmianie na nową nadal nie działa. Czasami tylko żarzy, jak sprawdzałem próbierką, to napięcie w lampce jest.
Jakie tam masz napięcie? Jeżeli jest prawidłowe to żarówka musi świecić albo jest uszkodzona tu raczej innej możliwości nie ma. Problem może być jeszcze z blaszkami które trzymają żaróweczkę, sprawdź czy nie są tłuste, zaśniedziałe lub nie ma na ich jakiegoś brudu który uniemożliwiałby przepływ prądu do żarówki.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

31 Sty 2017, 12:33

DawidVW napisał(a):jak sprawdzałem próbierką, to napięcie w lampce jest.

Przy takim czymś, to probierką nic nie sprawdzisz. To, że napięcie jest, wcale nie oznacza, że żarówka będzie świecić. Musisz wiedzieć jakią wartość ma to napięcie. A czasami jest nawet tak, że napięcie jest prawidłowe, a żarówka nie świeci, bo nie ma prądu ( prąd i napięcie, to dwie różne wielkości ). A wtedy za to odpowiedzialne są styki bądz przepalone przewody.
Ja proponuję od sprawdzenia masy. Wydaje mi się, że będzie w którymś miejscu słaba - albo przy punkcie masowym, albo na styku żarówki ). Można to bardzo łatwo sprawdzić - masę pociągnąć osobnym przewodem prosto z akumulatora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...