Megane czy Civic ?

27 Sty 2011, 00:27

Witam wszystkich, założyłem ten temat ponieważ chciałbym poznać zdanie ludzi znających sie na autach odnośnie dwóch modeli, mianowicie chodzi mi o Renault Megane I i Honde Civic VI. Bardzo prosiłbym aby ktoś kto zna sie dobrze na samochodach porównał je dla mnie pod względem techniczym i ogólnym poniewaz zastanwiam sie nad kupnem za jakiś czas i wydaje mi sie że to będzie najlepszy wybór biorąc pod uwage mój budżet :) jeśli się myle to jestem otwarty na inne propozycje w cenie do 7000, ewentualnie 8000 tysięcy. Może dodam że to ma być moje pierwsze auto, chce żeby mało paliło, w sumie i tak zamierzam założyć gaz w przyszłości lub kupić od razu z instalacja. Jeśli ktoś zdecyduje się mi pomóc to niech od razu napisze jaka wersja mu sie najbardziej podoba tzn sedan czy hatchback, po prostu wizualnie, pytam z czystej ciekawosci ;)
wisnia_wwy
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków

27 Sty 2011, 07:46

Z tych dwóch aut mniej awaryjna jest Honda. Niestety jest bardzo dużo zaniedbanych egzemplarzy. Zobacz sobie w tej cenie jeszcze Mitsubishi Colt. Auto również mało awaryjne a myślę że może byc łatwiej z zadbanym egzemplarzem, choć jak sie poszuka to i zadbana Hondę się znajdzie.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

27 Sty 2011, 08:05

Kiedyś jak kupowałem Civica to musiałem się trochę za dobrym egzemplarzem najeździć ale po obejrzeniu chyba z 8 samochodów udało mi się i nie żałowałem i tobie też tak radzę szukaj aż znajdziesz bo nie warto brać pierwszej lepszej bo tak jak kolega mówił jest sporo zajeżdżonych aut z tonami szpachli na sobie. warto poświęcić trochę czasu a później cieszyć się dynamicznym, oszczędnym i bezawaryjnym autkiem. Zwracaj szczególna uwagę na rdzę na nadkolach i na stan silnika. Mi bardziej podoba się sedan. Co do silnika to proponował bym 1.5 90km albo 114km.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

27 Sty 2011, 09:07

Honda cieszy się trwałością i niezawodnością. Renia za bardzo pod tym względem nie odstaje, jednak denerwuje całą masą drobnych usterek, i większym apetytem na paliwo. Oba auta przegrywają walkę z korozją więc jak bedziesz kupował to dokładnie przejrzyj jak pisał PrezesArtek na nadkolach, ale także progi i spód auta a w szczególności w hondzie okolice wlewu paliwa.
Generalnie najbardziej dla mnie podchodzi pięciodrzwiowy Hatchback VI generacji z silnikiem 1.4.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

27 Sty 2011, 09:24

Civic ;D
Madzia_20
Nowicjusz

Miejscowość: Kalisz

27 Sty 2011, 10:19

sam jestem minimalnie bardziej za Hondą i też właśnie mi sie wydaje że jest to sprawniejszy samochód i mniej awaryjny w sumie taka jest ogólna opinia. Dzięki za propozycje ale Colty mi sie nie podobają.
wisnia_wwy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 - Top Safety Pick+
    Nowa Toyota RAV4, znalazła się w elitarnym klubie Top Safety Pick+ amerykańskiego Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Model uzyskał najwyższe noty we wszystkich pięciu testach bezpieczeństwa, w tym w niezwykle ...

27 Sty 2011, 10:48

Ja też stawiałbym na Civica i tak jak ktoś wyżej napisał z silnikiem 1.5 114KM.A od siebie dodam to [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2011, 11:09

slyszalem zeby nie kupywac civica z silnikiem 1.4 , zeby to bylo conajmniej 1.5 ktos moze sie do tego odniesc?
wisnia_wwy
Nowicjusz

27 Sty 2011, 14:41

Z doświadczenia mogę powiedzieć,że Honda to lepsza marka i przede wszystkim mniej awaryjna. Bez wahania wybrałbym Civica,pozostaje tylko kwestia doboru odpowiedniej wersji silnikowej.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

27 Sty 2011, 16:23

wisnia_wwy napisał(a):slyszalem zeby nie kupywac civica z silnikiem 1.4 , zeby to bylo conajmniej 1.5 ktos moze sie do tego odniesc?

Ciężko się do tego odnieść, ponieważ obie wersje jeśli zadbane, to są mało awaryjne i oferują podobną dynamikę, jednak 1.5L z VTEC-E jest trochę bardziej ekonomiczny, szczególnie w trasie, np. ma dłuższe przełożenia skrzyni biegów (ale nie każdy lubi "długą skrzynie").

Osobiście szukałbym 1.5L, ale jak trafiłbym na zbyt wiele trupów, to od razu skierowałbym się ku 1.4L - przynajmniej większy wybór.
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

27 Sty 2011, 17:07

Rozumiem, dzięki za odpowiedzi jak widać każdy jest za Hondą. Przeglądam od kilku dni różne oferty i mam torche obawy, w pierwszym poście napisałem żę interesuje mnie autko do 8000 tysięcy. I tu rodzi się pytanie czy za taką kwotą kupię ten samochód w miare przyzwoitym stanie a nie jakiegoś trupa?
wisnia_wwy
Nowicjusz

27 Sty 2011, 21:26

polecam civica uzytkuje taki model od ponad 2 lat i jest ok.poszukaj na forach moze ktos sprzedaje jakas klubowa honde pozdrawiam

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/index.php

http://civic6g.pl/

http://www.honda.slask.pl/forum/index.php
najlepszy zestaw dla mojej krysi!!!
mizer78
Nowicjusz

Miejscowość: żory