Mercedes 123 (2,0 diesel)-nie pali jak zimny

03 Sty 2009, 00:50

Witam, szukałem na forum ale takiego tematu w wyszukiwarce nie znalazłem... jestem właścicielem mercedesa 123 2,0 w dieslu z 1980 roku.. auto dostałem od wujka..
wystarczy że jest chłodno nie zapali;/ nie ma takiej opcji.. kupiłem nówkę akumulator i świece.. nic nie działa;/ jedyna drogą ratunku jest wbudowana grzałka w miskę na 230V:) ale gdyby nie to to nie ma ratunku.. czy mógł by mi ktoś pomóc? Pozdrawiam
dawid8805
Nowicjusz

• 03 Sty 2009, 17:12

Na początek sprawdz,czy te świece grzeją - nie czy są dobre,tylko czy grzeją.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Sty 2009, 18:10

sprawdzane były.. tam jedna nie grzała to kupiłem nowe;/ to znajomy mechanik na początku sprawdzał...
    dawid8805
    Nowicjusz

03 Sty 2009, 20:13

Wyreguluj luzy na zaworach.Jeżeli auto palisz ciągnąc za tzw. hebel to masz podłączoną linkę do pompy wtryskowej.Linka ta jest podłączona do dźwigni na pompie wtryskowej.Dźwignia ta służy do zwiększania dawki rozruchowej i do gaszenia silnika.Można na probę odłączyc linkę od tej dźwigni i ręcznie ją przestawić tak aby maksymalnie zwiększyć dawkę rozruchową,podgrzać świece i probować palić.Należy też idealnie ustawić kąt wtrysku.Jeżeli palimy na zaciąg to hebel powinien być wyciągnięty wtedy jest wtryskiwana maksymalna dawka (należy odłączyć na ten czas rozrusznik).Sprawdź też ciśnienie na cylindrach.Do paliwa dodaj dodatek ułatwiający rozruch.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

03 Sty 2009, 22:24

dźwigi nie mam... jedynie co ma to takie małe pokrętło obok kierownicy.. i przekręcając go w prawo zwiększa się obroty silnka... ciśnienia w cylindrach nie sprawdzałem...
    dawid8805
    Nowicjusz

10 Sty 2009, 13:51

na razie nie mogę pojechać i zadbać ciśnienia;/kolesia nie ma;/ ale jakoś można te zawory później wyregulować?
    dawid8805
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zadbaj o szyby i czyste światła
      Jazda samochodem z brudnymi szybami potrafi być bardzo niebezpieczna i znacznie ograniczać pole widzenia. Zwłaszcza zimą podczas opadów deszczu lub śniegu, gdy na drogach leży sól i błoto, które stale ...
      Toyota zmienia świat
      Toyota jest znana w świecie motoryzacji jako innowator, który ma odwagę wprowadzać na rynek naprawdę rewolucyjne rozwiązania. Najbardziej znanym, spektakularnym przykładem jest Toyota Prius, która przestawiła ...