Mercedes Benz A160 Problem z wycieraczką ( bezpiecznik )

05 Maj 2022, 17:55

Witam serdecznie jakiś czas temu tez borykam się z dziwną sytuacją a mianowicie , z tylną wycieraczką jeśli włożę bezpiecznik odpowiadający za tylną wycieraczkę to ta wycieraczka chodzi cały czas nie mogę jej nawet wyłączyć. Natomiast kiedy wyjmę odpowiadający bezpiecznik wiadomo przestaje chodzić , to normalne oczywiście Co mogę zrobić , oczywiście kupiłem nowy bezpiecznik wymieniłem nadal bez zmian nawet na z nowym bezpiecznikiem wycieraczka chodzi non stop myślałem że coś może elektryka ?
Ale jak nie mogę jej wyłączyć nawet na desce rozdzielczej to nie wiem co może być przyczyną proszę o poradę .
mrkanapa
Nowicjusz

05 Maj 2022, 19:05

Nie wiem jak to jest w Mercedesie, ale zazwyczaj przyczyna prawdopodobnie tkwi w silniczku wycieraczek - jest tam przekładnia ze stykami, które łączą się i rozłączają podczas jednego obrotu wycieraczki ( wyłączają silnik po zrobieniu jednego pełnego obrotu ). Styki są pod pokrywką przy silniczku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Maj 2022, 08:21

Czyli z tego co rozumiem , to należałoby rozkręcić tylną wycieraczkę i sprawdzić w jakim stanie są styki jak złym to " wymiana " jak dobrym to myślałem że to wina jest tego przełącznika na panelu że robi jakieś problemy z wyłączeniem ale jak będzie lepsza pogoda to z chęcią spróbuję demontażu tego i zobaczę co w trawie piszczy oczywiście dodam zdjęcia jak te styki wyglądają.
mrkanapa
Nowicjusz

06 Maj 2022, 15:14

mrkanapa napisał(a):myślałem że to wina jest tego przełącznika na panelu że robi jakieś problemy z wyłączeniem

Tego się dowiesz, jak dostaniesz sie do wspomnianych styków - na jednym z przewodów musi być masa, na drugim stałe zasilanie po stacyjce, na trzecim zasilanie w momencie włączenia włącznika wycieraczek. Styki o których piszę to tak po chłopsku można nazwać podtrzymaniem napięcia, po wyłączeniu przełącznika wycieraczek, żeby wycieraczka mogła powrócić do pozycji startowej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Maj 2022, 19:53

Gdzieś tam w zakamarkach internetu znalazłem odnośnie tego auta - dwa szybkie naciśnięcia spryskiwacza tylnej szyby uruchamiają ciągłą pracę tylnej wycieraczki a dwa szybkie włączenia wycieraczki tylnej tą pracę wyłączają.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2022, 07:22

Ja bym sprawdził napięcia w złączu do silniczka wycieraczek. Jeżeli jest gdzieś zwarcie w przełączniku to powinno to wyjść przy takiej diagnozie. Tam są chyba tylko trzy piny jak dobrze pamiętam.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Maj 2022, 08:58

Bonifacy przed chwilką sprawdzałem ten myk ale niestety bez skutków teraz wgl ta wycieraczka nie działa spróbuję rozruszać pryskając na mechanizm zewnętrzny wd-40 może troszkę korozji się dostało i dlatego ma problem z rozruszaniem się bezpiecznik został wstawiony nowy także nie wiem
Rokkiko co do sprawdzenia silniczka to oczywiście sprawdzę to ale to na początek poczekam na system diagnostyczny , ma mi przyjść we wtorek , i będę wiedział więcej informacji na ten temat. Cały czas walczę, Powiem wam co raz bardziej mnie zraża posiadanie Marki Mercedes masarka jakaś :) W każdym razie dziękuje za wszystkie pomocne wpisy ! Ale tematu nie zamykam , walczyć będę dalej :)
mrkanapa
Nowicjusz

08 Maj 2022, 09:25

Popsikałem wd-40 nic wycieraczka po wymianie bezpiecznika zachowuje się jak by nie miała ochoty wgl funkcjonować.

Pozostaje opcja jeszcze jak kolega rokkiko napisał , rozebranie i sprawdzenie silniczka, lub sprawdzenia styków albo jeszcze co innego przełącznik bo jak naciskam , to nie reaguje na moje polecenia. działa tylko włącznik, na spryskiwacz a góra zero reakcji mam na myśli tylną wycieraczkę.
mrkanapa
Nowicjusz

08 Maj 2022, 09:50

mrkanapa napisał(a):ale to na początek poczekam na system diagnostyczny

Prościej byłoby po prostu odkręcić obudowę i sprawdzić czy są napięcia tak jak pisałem. wszystko będzie jasne w parę chwil. Bez systemu diagnostycznego, który jak się może okazać nic nie pokaże. Tam nie ma nic skomplikowanego. Masz tylko 4 tryby pracy tylnej wycieraczki - włączona na stałe, praca przerywana, praca po włączeniu spryskiwaczy i praca po włączeniu biegu wstecznego przy włączonych wycieraczkach przednich. Wszystkim tym steruje moduł. A do samej wycieraczki powinny dochodzić trzy przewody, jak opisałem wyżej. I rozumiem, że wycieraczka nie działa w żadnych z tych 4 trybów.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

31 Maj 2022, 12:01

Najszybciej i najpewniej będzie zawsze odwiedzić zaufanego mechanika :D przyczyn problemów z wycieraczkami może być całe mnóstwo, dlatego warto po prostu wybierać te dobrej jakości. Z wycieraczkami od oximo nigdy nie miałem żadnych problemów.
mrmurphy
Obserwowany

31 Maj 2022, 17:03

Niby masz rację ale wiesz nie mam czasu aż rzekomy mechanik znajdzie dla mnie czas jak może być to drobną sprawa tak jak z tym czujnikiem co miałem.Stawiam że kwestia panela bo silnik gdyby nie działał to by nie działał wcale a tak bezpiecznik od elektrycznej tylniej szyby funkcjonuje więc musi być albo panel który się zacina tam się gdzie go włącza albo coś w silniczku nie styka.
mrkanapa
Nowicjusz

01 Cze 2022, 08:35

@mrmurphy przeczytałeś temat? Nie reklamuj Oximo bo tu nie chodzi o pióra wycieraczek, problem dotyczy mechanizmu.

@mrkanapa jak nie masz czasu to nic na to nie poradzisz może spróbuj gdzieś odstawić auto żeby w czasie pracy jakiś mechanik,prędzej elektryk zajrzał do tego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35