Mercedes C230 (w202) ciepły silnik faluje/gaśnie

18 Lip 2019, 15:32

Witam, mam problem z moim mb c230 110kw, na rozgrzanym silniku obroty falują, często traci moc przy przyspieszaniu, a podczas jazdy po mieście przy dojeździe do skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła obroty potrafią zejść do zera i auto gaśnie. Głowie się już sporo i nie mogę dalej znaleźć rozwiązania. Poniżej wstawiam filmik z obrotomierzem, on ukazuje jak zachowuje się silnik. Po wciśnięciu gazu obroty często najpierw schodzą w dół, a dopiero potem idą w górę, co jest uporczywe np przy ruszaniu pod górkę lub dynamicznie ze skrzyżowania - niestety nie jest to ukazane na filmiku, gdyż był nagrywany w garażu i silnik nie był w pełni rozgrzany. Oczywiście benzyna bez gazu.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzzony
Nowicjusz

18 Lip 2019, 17:24

Masz tam silniczek krokowy? Jeżeli tak to sprawdź czy działa poprawnie i czy nie jest mocno brudny.

Jak przytrzymasz nogę na gazie np. 2000 obr. to trzyma równo i nie faluje?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Lip 2019, 12:27

znajomy patrzył i stwierdził, że w tym modelu jest silniczek krokowy zintegrowany z przepustnicą lub go w ogóle nie ma, jak trzymam na gazie to trzyma obroty, problem jest jak wciskam gaz przy ruszaniu i przy wciśnięciu sprzęgła przy dojeździe do skrzyżowania obroty potrafią zejść do zera i auto samoczynnie gaśnie
dzzony
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Widzisz wypadek? Nie bądź gapiem!
    Kiedy na trasie, którą przejeżdżamy, wydarzy się wypadek, wielu kierowców zwalnia, by przyjrzeć się miejscu zdarzenia, a nawet je sfotografować czy sfilmować. Może to utrudnić pracę osobom udzielającym pomocy, ...