Skaczące obroty, duszenie, strzelanie

10 Lip 2019, 14:20

Witam,
Problem dotyczy corolli e10 1.3
Ciężko uruchomić auto, a jak się uruchomi to po paru sekundach umiera przy obrotach - 1500, 1000, 1500, 1000, 500, 0. Dodając gazu zaczyna się dławić i strzelać, ale obroty też latają podczas przyciśnięcia - 3000, 2500, 1000, 3000. Po x razach, trzeba kręcić parę sekund żeby zaskoczył i wtedy nawet pedał gazu nic nie daje - po prostu strzela.

Ed: Po paru rozruchach otworzyłem filtr powietrza i ukazał się dym.
rothejro
Początkujący

Auto: VW GOLF IV
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

11 Lip 2019, 11:47

Świece zapłonowe i przewody WN w jakim są stanie? Do sprawdzenie ciśnienie paliwa jakie podaj pompka być może jest za słabe lub układ zapowietrza się i pojawiają się takie problemy.
Jak silnik jest zimy i postoi kilka godzin to też tak słabo pali czy wtedy jest lepiej?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Lip 2019, 14:27

Ciśnienie paliwa porzuciłem na dalszy plan, ponieważ identyczna sytuacja wygląda na gazie. Zacząłem od zapłonu - na początek poszedł palec, w tym momencie odpala i na jałowym trzyma obroty. Jednak teraz problem jest podczas przyspieszania - dusi, szarpie i strzela. Zauważyłem przebicia na kablu WN to zamalowałem jakąś farbą, a na kopułce pomyślałem żeby wymienić całą.
Jeśli chodzi o odstanie samochodu przez parę minut czy godzin to defekty są większe, ale po 8 godzinach czy więcej jest jak wyżej.
rothejro
Początkujący

Auto: VW GOLF IV
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

20 Lip 2019, 13:31

miałem podobny przypadek, gdy wciskałem gaz, auto stało w miejscu, dusiło się i strzelało, ciężko było w ogóle ruszyć/przyśpieszyć, wymieniłem przepływomierz i jak ręką odjął, u mnie pomogło, nie wiem jak będzie u Ciebie
dzzony
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...