Nierówna praca silnika po wymianie rozrządu (Seat Ibiza 6L)

07 Mar 2022, 21:42

Cześć wszystkim,
Moje auto to Seat Ibiza 6L 1.4 z 2003 roku, zwykła benzyna.
Kilka dni temu miałem wymieniany rozrząd, razem z pompą wody. Bezpośrednio po wymianie/odebraniu auta z warsztatu pojawiło się drganie/nierówna praca silnika, odczuwalna na biegu jałowym. Nasila się szczególnie po nagrzaniu silnika, dłuższej jeździe. Na zimnym te objawy są mniejsze. Drgania są odczuwalne w środku, na kierownicy/szarpie fotelem itp., do tego widać wyraźnie że osłona silnika wpada w dość spore wibracje, czego nie było wcześniej. Jest wrażenie jakby auto lekko ''przytykało'', ale tylko na luzie. Trochę to przypomina objawy uszkodzonej cewki zapłonowej, tylko w lżejszej wersji. Jeździ się normalnie, auto przyspiesza, nie ma żadnego falowania obrotów, podczas jazdy jakby problemu nie było.
Zgłosiłem się oczywiście do warsztatu, stwierdzili że nie ma opcji żeby to była wina rozrządu. Jeśli dobrze rozumiem, to gdyby był źle ustawiony, to właściwie auto by nie odpalało. Ja o rozrządzie to wiem tyle jak wygląda i to co staram się teraz wyczytać, więc nie wchodziłem w dyskusję, natomiast chciałem się u Was upewnić, czy tak faktycznie jest? :bored: Zalecili wymianę świec, czyszczenie przepustnicy, i kilka innych zabiegów, ale poza samym rozrządem. Świece faktycznie wymienię, bo mają nakręcone dobre 30 tys km, więc nie zaszkodzi, natomiast nie jestem pewien czy to rozwiąże problem.
Macie może jakieś sugestie? Zakładam, że może to być zwyczajny przypadek, albo kwestia naruszenia czegoś podczas naprawy (tylko czego?), tylko kwestia złapania właściwego tropu :mrgreen:
Pozdrawiam
grotx
Nowicjusz

08 Mar 2022, 07:06

No cóż, może być to zbieg okoliczności a może być źle ustawiony rozrząd.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2022, 10:05

Jeśli zbieg okoliczności to duży niefart...Fakt,że świeczki warto wymienić
koles1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Volvo V50
Silnik: 1.6
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

08 Mar 2022, 10:15

Warto zerknąć czy nie ma jakiś błędów w sterowniku.

Jednak jeżeli wcześniej problem nie występował wcześniej to trochę dziwne że raptem po wymianie rozrządu jest źle.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Mar 2022, 10:31

Był jeszcze podpięty pod komputer, żadnych błędów związanych z silnikiem.
Ale fizycznie jest to możliwe, że po prostu rozrząd jest jednak źle ustawiony, mimo tego że auto normalnie odpala i jeździ? Nie znam zbytnio tego mechanizmu, czy tutaj wchodzi w grę jakakolwiek jego regulacja? Żeby uniknąć wymiany połowy auta, to po prostu podjechałbym gdzieś indziej, żeby ktoś zerknął na sam rozrząd.
grotx
Nowicjusz

08 Mar 2022, 10:42

Jeśli jest delikatnie przestawiony to auto będzie odpalać, natomiast mogą się pojawić problemy z pracą silnika. Dużo zależy od danego modelu.

Albo rozrząd, albo coś innego przy okazji wymiany mogli zepsuć/odłączyć i zapomnieć podpiąć z powrotem.

Natomiast podejście warsztatu nie jest fajne, od razu negowanie że nie ich wina. Powinni przyjąć i chociaż spojrzeć, a potem odesłać z kwitkiem, nawet tego im się nie chciało...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

08 Mar 2022, 12:37

grotx napisał(a):Moje auto to Seat Ibiza 6L 1.4 z 2003 roku, zwykła benzyna
Kod silnika ?
grotx napisał(a): Trochę to przypomina objawy uszkodzonej cewki zapłonowej
W blokach pomiarowych , blok 14 , 15 i 16 masz odczyt na pracującym silniku czy wypadają zapłony i na którym cylindrze. Tutaj nieliczne wypadanie może powodować nierówną pracę silnika i jego drgania ale nie koniecznie będzie wygenerowany , zapisany błąd w sterowniku. Po za tym do wymiany rozrządu jest konieczne wym/zam poduszki silnika . Sprawdzić czy tam coś nie halo.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG

08 Mar 2022, 19:23

Kod silnika: BBY

Dzięki za wskazówki. W czwartek mam go zostawić do przejrzenia, zasugeruję te rzeczy o których mówiliście.
grotx
Nowicjusz

10 Mar 2022, 18:43

Auto jest po wymianie świec, sprawdzeniu cewek i czyszczeniu przepustnicy, niestety dalej mniej więcej to samo. Dziwne, że na zimnym jest zupełnie ok, ale po osiągnięciu temperatury zaczynają się drgawki. Można jeździć, ale denerwuje mnie to telepanie, szczególnie jak się stoi gdzieś w korku. Chyba wybiorę się do jakiegoś innego warsztatu, kwestia czy ktoś będzie chciał się podjąć takiego dłubania i jaki będzie tego koszt. Jakiekolwiek sprawdzenie/regulacja rozrządu to podejrzewam że cena robocizny wyjdzie taka sama jak za jego wymianę :?
grotx
Nowicjusz

10 Mar 2022, 19:36

grotx napisał(a):sprawdzeniu cewek
W jaki sposób ?
bonifacy
Stały forumowicz

10 Mar 2022, 20:37

Nie wiem, mówił że sprawdzał każdą po kolei i pewnie patrzył jak silnik reaguje. Pisałeś wcześniej o sprawdzeniu wypadania zapłonu w blokach pomiarowych, z tego co czytam, to robi się za pomocą jakiegoś softu (VCDS?) dla grupy VAGa, to jest powszechnie używane w ''zwykłych'' warsztatach?
grotx
Nowicjusz

10 Mar 2022, 20:53

Skąd jesteś ? Jak z okolic Częstochowy mogę Ci pomóc w diagnozie.
bonifacy
Stały forumowicz

10 Mar 2022, 21:04

Niestety, drugi koniec Polski, Gdynia pozdrawia :wink: Dzięki za chęci. Znalazłem jakiś warsztat (ponoć całkiem niezły) zajmujący się autami z grupy VAG, może będzie im łatwiej to zdiagnozować. Nie chciałbym źle ocenić, natomiast mam wrażenie że u niektórych mechaników to jest podejście trochę na zasadzie - ''no panie 20 letnie auto, odpala jeździ, co pan jeszcze chcesz '' :mrgreen:
grotx
Nowicjusz

10 Mar 2022, 22:22

grotx napisał(a):u niektórych
u większości :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Mar 2022, 11:27

Najgorzej jest z diagnozą. Ja to obserwuję już od jakiegoś czasu. Najlepiej by było jak by kierowca pojechał do mechanika i poprosił o wymianę konkretnych części np. klocków, tarcz, oleju lub coś w tym stylu.

Tylko co tu się dziwić jak czasem i serwisy ASO nie potrafią sobie poradzić z pewnymi przypadkami jeżeli chodzi o diagnozę. Jak komputer nie podpowie to robi się bardzo poważny problem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35