Mercedes Cla 45 - ścieranie wewnętrznej części opon.

20 Lis 2019, 21:33

Witam. Od momentu przejęcia leasingu zauważyłem problem ze zbyt nadmiernym ścieraniem się wew. strony opon. Dzieje się tak tylko przy oponach letnich. Po jednym sezonie opony są praktycznie do wyrzucenia. Oczywiście wycieczka do mercedesa była. Na początku się wstrzymywali z udzieleniem odpowiedzi, aż w końcu wzięli mnie na zaplecze i pokazali nagrania testowe Cla 45. W przypadku 19' felg i letnich opon występuję nadmierne ścieranie się wew. strony opon. Mercedes o tym wie i trzyma to w tajemnicy raczej. Sami przyznali się, że prawdopodobnie wynika to z możliwości zbyt dużego kąta skrętu. Raczej nie uciekam się o pomoc tylko jestem ciekawy czy ktoś spotkał się z tym samym problemem.
kamaill
Nowicjusz

21 Lis 2019, 08:52

Ciekawe jest to co piszesz. Jakie masz dokładnie założone opony na tą felgę 19"?
kamaill napisał(a):Sami przyznali się, że prawdopodobnie wynika to z możliwości zbyt dużego kąta skrętu
Tylko teraz pomyśl ile razy skręcasz na maksa bo pewnie chodzi tu o maksymalne wychylenie koła podczas skrętu. Druga sprawa to to że koło wychyla się zarówno w jedną jak i drugą stronę więc moim zdaniem zewnętrzna strona również by się nadmiernie ścierała.

Sprawdzałeś dokładnie zbieżność?

Czy opony zimowe są w takim samym rozmiarze co letnie?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Lis 2019, 14:42

Nie napisałes czy problem ten dotyczy przedniego zaw.czy tez calości tzn. i tylnego zawieszenia.
Wykonac geometrię calego samochodu...!!!
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...