Mercedes Vito - problem z grzaniem świec żarowych

11 Cze 2007, 19:26

problem jest następujący po przekręceniu kluczyka nie świeci się kontrolka świec żarowych i samochód nie odpala od przekaźnika dobiega odgłoś podwójnego kliknięcia (załancza, rozłancza) i świec nie grzje dopiero po wielorotnym przekręceniu kluczyka jak usłysze jedno kliknięce ( elektro magnes w przekaźniku załapuje i trzyma) wtedy moge odpalić samochód ale kontrolka świec żarowych i tak nie świeci dopiero po odpaleniu samochodu kontrolka świec zaczyna świecić i po paru minutach samoistnie gaśnie... wymieniałem już przekaźnik świec żarowych na sprawny ale to nic nie pomogło problem jest nadal ten sam
co się dzieje
Ostatnio edytowany przez mile_end, 01 Sie 2009, 23:15, edytowano w sumie 1 raz
mile_end
Nowicjusz

11 Cze 2007, 23:19

który rok tego viciaka i jaki diesel>zwykły czy CDI :?:
Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
grzestv
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Auto: nie mam

12 Cze 2007, 09:14

rok 1997 2.3 diesel (nie cdi)
mile_end
Nowicjusz

14 Cze 2007, 09:28

widze że nie znajde tutaj pomocy
mile_end
Nowicjusz

14 Cze 2007, 22:23

Może problem tkwi w świecach żarowych wszystkie masz sprawne? Sprawdzałeś kody błędów? Po wymianie przekaźnika wykasowane zostały będy?
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Lip 2007, 08:04

wito nie ma komputera bynajmiej to stare problem ustapił jak narazie ponieważ jest ciepło tylko w zimne dni tzn ok 5*C się ponawia
mile_end
Nowicjusz

09 Mar 2008, 09:16

witem!
mam ten sam problem ze swiecami, kontrolka tez zapala sie po odpaleniu silnika. na dodatek z rury wydobywa sie biały dym (moze nie duzo ale nigdy tak nie robil) czy ktos zna przyczyne tych usterek?
gregorydet
Nowicjusz

09 Mar 2008, 19:09

W sprawie tego Vito. Czasem po wymianie świec lub przekaźnika trzeba podjechać do elektryka żeby wykasował błędy w kompie. U mnie też tak było, Błąd był: awaria świecy żarowej.
Badbit
Początkujący

10 Mar 2008, 09:08

Najpierw trzeba sprawdzić same świece - nie miernikiem,ale cęgami lub żarówką np. 21 W.Nasępnie należy sprawdzić,czy do świec dochodzi napięcie.Resztą będziemy martwić się później.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sie 2009, 12:01

A jak sprawdzic z ta zarowka trzeba miec jakis przewod?
kolo12
Nowicjusz

06 Lut 2010, 18:09

Panowie właśnie mam ten sam problem i z ojcem patrzyliśmy pod maskę, dostęp do świec to po prostu masakra nie ma jak tam nawet ręki wsadzić. Przekaźnik natomiast jest na wierzchu tylko nie wiem jak na nim sprawdzić która to świeca padła. Mam żarówkę z kabelkami. Podpowie ktoś jak to sprawdzić gdzie co wsadzić.
Nemo7
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

22 Sty 2011, 01:11

u mnie tez pojawił się problem z brakiem lampki od świec i kaplica z odpaleniem auta. Okazało sie , że jeden kabelek nie stykał po prawej stronie komory silnika , po prawidłowym wciśnięciu kabla od 30 dni spokój
zajac109
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

01 Lut 2011, 21:18

dobry wieczór. mam problem z samochodem marcedes vito 112, cdi, 99 rok.
nie ma prądu na wtryskach, na świecach żarowych, pompie wysokiego ciśnienia i nie świeci kontrolka świec żarowych???
pelasia2-90
Nowicjusz

Miejscowość: kamienna góra