Mercedes W221 420 CDI vs Audi A8 D3 4.2 TDI - które lepsze ?

01 Cze 2010, 21:24

Phaeton fajny jest ale niestety do Mercedesa S lub Audi A8 daleko mu :).
Franusss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: P(r)OLAND

02 Cze 2010, 00:07

Od A8 to już lepsza seria 7 od BMW. Właśnie o dziwo Phateonowi bliżej wbrew pozorom do A8, niż A8 do S-klasy albo serii 7. Naturalnie opieram swoje zdanie na tym co czytałem, widziałem np. w TopGear i ze słyszenia, bo oprócz serii 7 i A8 w niczym z tych nie jechałem :P Ale to taka trochę mądrość ludowa że nie ma bata na S-klasę, chociaż wiadomo, z kurtuazji czasem pozwolą w Auto Bildzie żeby porównanie z S-klasą wygrał taki Phateon albo Opel Corsa ;)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

02 Cze 2010, 08:59

Jakoś BMW 7 do mnie nie przemawia, gdybym się zastanawiał BMW 7 czy A8 bez zastanowienia wybrałbym Audi :). Ale widzę, że jest tak jak myślałem do S-ki każdemu duuuużo brakuje kilka dobrych latek rozwoju.
Franusss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

02 Cze 2010, 14:28

jeździłem dość sporo czasu taką S klasą ale 3.2 CDI . Moim zdaniem S klasa jeśli chodzi o komfort miażdży konkurentów . Moim zdaniem jedno z lepszych aut , Audi hmmm cóż tu wiele mówić jest ładne , ale nie ma go co porównywać do S klasy , poszukaj fajnego modelu S nie mam pojęcia jak sprawują się silniki 4,2CDI . Tak jak pisałeś W ML-u 4 litrowy diesel to był porażka , ale jedynie pod względem awaryjności skrzyń które nie wytrzymywały tak dużego momentu obrotowego , niestety w ML-u odrazu po zakupie musiałem zrobić skrzynie nie było to zbyt przyjemne . Poczytaj na temat tych silników 4.2 jest wiele informacji w internecie. Ale 3,2CDI to sprawdzony i bardzo dobry silnik radzi sobie dobrze z autem , więc masz zawsze jakąś alternatywę
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

03 Cze 2010, 15:32

Zastanawiam się czy ty faktycznie potrzebujesz limuzyny ....Jesteś młody , może wolałbyś coś bardziej sportowego na bazie S klasy . Proponowałbym CL dla mnie piękny samochód ew. CLS ale on dla mnie jest jakiś bezpłciowy ale strasznie popularny. Tyle ,że nie wiem ile chcesz wydać za fajnego CL czy CLS-a trzeba dać 200k.
betra
Początkujący

03 Cze 2010, 16:17

Po tych ogłoszeniach które kolega dodał to myślę że ma do wydania ok. 130tys . Ja również wolałbym CLS , ale skoro kolega uparł się na limuzynę i będzie się w niej dobrze czuł to nie ma mu co odradzać
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Turbo
    Pod koniec lat 70. Renault przestały wystarczać zwycięstwa w 24-godzinnym wyścigu w Le Mans i Formule 1. Marka chciała również wystartować w rajdach samochodem napędzanym turbodoładowanym silnikiem. Wymyślone przez ...

03 Cze 2010, 18:39

No wiem wiem ale pisze to po to ,żeby zapytać a nóż wyczaruje te 70k.
Teraz patrzę to te 130k na CLS starczy spokojnie, trzeba tylko trochę poszukać.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
betra
Początkujący

03 Cze 2010, 21:48

Ja wybrałbym AUDI. Co prawda Mesio jest Mesio...
Ale AUDI dla mnie jest dużo piękniejsze, we wnętrzu również. Wykonanie też stoi na wysokim poziomie. No i jest bardzo duże, miejsca, że hoho....
Po za tym AUDI od zawsze uznawane jest za solidną markę.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

03 Cze 2010, 22:38

Trudno żeby w samochodzie tej klasy stało na niskim poziomie :roll: Siedziałeś w tych obydwu samochodach, że twierdzisz iż w A8 miejsca jest bardzo dużo? jest obszernie i bardzo wygodnie ale S-klasa jest odczuwalnie przestronniejsza.
A Mercedes nie jest solidną marką?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Cze 2010, 22:43

Jasiek90 napisał(a):A Mercedes nie jest solidną marką?

Jezeli pogadasz z ludzmi którzy jezdzili Merami do 123 do obecnych modeli to jestem
pewny ze powiedza to co ja w tej chwili:po prawdziwym Mercu pozostal tylko znaczek
i nic więcej... :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Cze 2010, 22:45

Nie no koledzy co jak co, ale jak dla mnie to ta s klasa czy tez cls jest DUUUUUUUUUZO lepszy od tego audi, ale oczywiscie audi tez dobry samochod, ale nie porownywujmy go do merca :wink:

Migi blagam cie nie oslabiaj mnie :???: :shock: Co przerazaja cie drogie czesci ?? Przeciez wszystkie czesci do takich samochodow sa drogie. Co przeraza cie elektronika ?? Zapewniam cie ze jest ona niezwykle dopracowana ... I czemu w ogole mowisz ze do 123 byly najlepsze merce ?? a 124 ?? Poza tym Nie wiem o co ci chodzi z terazniejszymi mercami .... :roll: Mysle ze po prostu nasluchales sie zlych opinii od tych ktorzy kupili miesia z ferelnym silnikiem jak np. okular 2.7 jest niestety ferelnym silnikiem, lecz wszystkie pozostaly sa super. Zawsze jest jakis niedopracowany silnik to sie po prostu zdaza .... :) Usiadz do mercedesa, przejedz sie nim, a potem zrob tak samo w audi... jakosc, niezadownosc, klasa, te niepowtarzalne prowadzenie, komfort znajdziesz wlasnie w mercedesie.
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

03 Cze 2010, 23:36

Muszę niestety przyznać troszkę racji " Migiemu60 " bo osobiście mam teraz W220 i dzieją się dziwne rzeczy z elektroniką. W przypadku elektroniki nowsze nie zawsze oznacza lepsze :). Po rozmowie z elektronikiem ( zajmującym się wyłącznie Mercedesami ) powiedział, że prawdziwa ERA " nieśmiertelnych " Mercedesów skończyła się na starych Okularach Mercedesach 95-2002 :).

Potem zaczęło się całe " komputerowanie " wszystkich układów i psucie niezmierne, ale podajcie mi chociaż 1 model auta gdzie nie ma elektroniki - jest wszędzie, a, że w Mercu najwięcej to już inna bajka :). Mercedes na tle innych wcale nie psuje się najbardziej. Słyszałem, że w W221 już padają airmatic .... itp. sprawy więc jak widać nie ma nic wiecznego.Niestety dbanie o auto to nie wszystko ja o mojego DBAM BARDZO ale ciągle coś mu nie pasuje, to przepływomierz to teraz kontrolki jakieś ~~ i tak ciągle ....

Ale Panowie odlatujemy od tematu :P, co do autek S-ka rządzi, CLS jest fajny ale dla mnie to taka " słaba e-klasa " w innej budzie ( przepraszam za to ale to moje osobiste odczucie - ale ten CLS z dokładkami nie powiem bo wpadł mi w oko :) ( ten z linka wyżej ) , co do CL-a ładny jest ale mi się marzy S-ka, lub tematyczna A8 chodź sam jestem bardziej za S-ką.
Franusss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Cze 2010, 00:37

e220 okular napisał(a):Migi blagam cie nie oslabiaj mnie

Okular-proszę tylko nie popełnij"harkiri" :!: :mrgreen:
e220 okular napisał(a):a 124 ??

I tu wlaśnie skończył się ten prawdziwy i najprawdziwszy"Mietek"... :!: :!:
Owszem nie mozna go porównywac pod względem roznych dod.i innych extrasów
do obecnie produkowanych ale jezeli co nieco o niego zadbaleś to on Ci się potrafił
odwdzięczyc z nawiązką.. :!: :!: Jak chyba się orientujesz ja jestem bardziej
teoretykiem niz praktykiem/nie naprawiam-szukam ich chorob :grin: /ale duzo
rozmawiam z klientami a jeszcze więcej slucham ich wypowiedzi w takich wlaśnie
tematach.Nie wierzysz mnie to pogadaj z pierwszym lepszym"złotówą"który kiedyś
jeżdził 123,124 a dzisiaj ma np.210.211 czy nawet 203..Jestem pewny ze kazdy z
nich to potwierdzi... :!: :!: :wink:
Do poduszki polecam wypowiedz Franusssa... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Cze 2010, 09:43

Ale po co wracać do ERY starych mercedesów , która już i tak nie powróci , bo technika się rozwija i każde auto teraz ma wiele gadżetów , a wiadomo że im więcej udogodnień tym więcej rzeczy może się popsuć , ale to nie tylko Mercedes , bo można tak powiedzieć o każdym aucie nie ma co się rozczulać , każde auto posiada jakąś wadę , jedni sobie chwalą auto , a inni narzekają . Ja osobiście nie narzekałem jeździłem W220 i W221 . Jedni narzekali ze im pneumatyka siada itp. mnie sie nic nie działo , a żadnym autem nie jeździło mi się tak jak S klasą . Takie jest moje zdanie
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Cze 2010, 10:02

Migi60 napisał(a):
e220 okular napisał(a):Migi blagam cie nie oslabiaj mnie

Okular-proszę tylko nie popełnij"harkiri" :!: :mrgreen:
e220 okular napisał(a):a 124 ??

I tu wlaśnie skończył się ten prawdziwy i najprawdziwszy"Mietek"... :!: :!:
Owszem nie mozna go porównywac pod względem roznych dod.i innych extrasów
do obecnie produkowanych ale jezeli co nieco o niego zadbaleś to on Ci się potrafił
odwdzięczyc z nawiązką.. :!: :!: Jak chyba się orientujesz ja jestem bardziej
teoretykiem niz praktykiem/nie naprawiam-szukam ich chorob :grin: /ale duzo
rozmawiam z klientami a jeszcze więcej slucham ich wypowiedzi w takich wlaśnie
tematach.Nie wierzysz mnie to pogadaj z pierwszym lepszym"złotówą"który kiedyś
jeżdził 123,124 a dzisiaj ma np.210.211 czy nawet 203..Jestem pewny ze kazdy z
nich to potwierdzi... :!: :!: :wink:
Do poduszki polecam wypowiedz Franusssa... :mrgreen:
Wydaje mi sie ze odrobinke zle mnie zrozumiales. Rzeczywiscie nie zniszczalnosc silnikow mercedesowkich byla do 2002, lecz terazniejsze sa rowniez bardzo dobre, ale NIE TAK DOBRE JAK TE STARE. Chodzilo mi oto ze ze te bajeczne prowadzenie mercedesa, komfort, BEZAWARYJNOSC jest wlasnie w tych NOWYCH MERCEDESACH
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry