01 Cze 2010, 11:19
Witam Ciebie serdecznie akurat te dwa modele znam z opowiadań dość wiarygodnych źródeł mogę powiedzieć ,że w opiniach lepiej wypada Mercedes, choć w moim subiektywnym przekonaniu lepsze jest Audi po względem wygody. Mercedes w samochodach luksusowych siedzi jeśli się nie mylę chyba ponad 35 lat ( pierwsza S klasa) . Audi ponad 20 .Mercedes klasy S to już legenda motoryzacji każdy mówiąc bogactwo myśli S klasa .Czy aż tak bardzo teraz Mercedes wybiega ponad Audi nie jestem aż tak przekonany. Na początku przez te parenaście lat było to widoczne gołym okiem teraz te różnice zaczynają się zacierać. Jeśli czytasz choć trochę czasopisma motoryzacyjne to wiesz ,że prawie zawsze w takich testach wygrywała S klasa i to ogromem punktów. Jak dla mnie aż takie faworyzowanie tego samochodu to wielka przesadza, bo aż doskonałym samochodem to nie jest. . Koszty napraw obydwóch modeli nie są małe trzeba sobie zdawać sprawę ,że te samochody jak nowe zaczynały się od 300k a nawet z pełnym wypasem przekraczały 500k.
Audi ma dziwne rozwiązania mechaniczne , utrudniające naprawę tego samochodu ale to nie powinno być twoim zmartwieniem a raczej autoserwisu . I tutaj trzeba przypomnieć ,że trzeba dbać naprawdę o te samochody i serwisować w warsztatach , które znają się na rzeczy niekoniecznie w ASO. Samochody nie psują się aż tak , ponieważ jest to bardzo wysoka póła a w niej producenci nie mogą sobie na takie rzeczy pozwolić. Wszyscy jak jeden mąż twierdza ,że lepszy w Audi jest silnik 4,2TDI .Nie polecają silnika 3,0 TDI a zapytani czemu czy są z nim jakieś problemy nie potrafią tego rzeczowo uargumentować. Co do Mercedesa to polecam silnik 320 CDI według mnie starcza do tego samochodu a jeśli chcesz czegoś szybkiego to 420CDI ale dla mnie to bez sensu bo ten samochód nie służy do wyścigów. Należy zwrócić uwagę również na jeszcze jedne aspekt Audi ma w standardzie napęd na 4 koła a w Mercedesie trzeba za to dopłacić ale moim zdaniem warto ba auta w tej klasie nie wybrał bym bez tego napędu, choć jak napisze trochę poniżej nie warto mu ufać ślepo bo może się to źle skończyć i technika nie zawsze wystarcza aby nie doprowadzić do wypadku. Nie wiem czy potrzebujesz ale moim zdaniem warto wybierać wersje Lang. Zdecydowanie fajniej wyglądają a poza tym lepiej się siedzi z tyłu pasażerom. Mercedes na razie w tym modelu jest samochodem produkowanym nadal i na razie nie zanosi się na wprowadzenie nowego modelu ( albo ja nic o tym nie wiem , to przepraszam) .Nie wiem jak Audi jest bezpieczne , bo w końcu jest to klasa najwyższa , więc kładą tam na to szczególny nacisk. Ale widziałem na własne oczy ( w Polsce) Mercedesa 65 AMG po wyleceniu w pole i przeoraniu nim jego przy prędkości ok. 160km/h . Kierowca wyszedł z tego bez najmniejszego stłuczenia , zadrapania nic. Dodam ,że wypadek miał miejsce w zimie tego roku , na bardzo zmarzniętej ziemi, więc to nie jest to samo co na wiosnę albo w lecie. Przepraszam ale musze poruszyć również i ten aspekt…. Zależy ile masz lat ale dla mnie Mercedes jest jednak samochodem dla ludzi poważnych ( nie mylić ze dziadkami) , mających pieniądze. Jeśli miałbym powiedzieć którzy do niego pasują to na pewno wszyscy od 50 w górę , Ew. ludzie którzy już za młodu się wyszumieli i mający ponad 40-45 lat. Nie pasuje on do młodych dorobkiewiczów . Do nich skierowane jest Audi ,z szalenie jak dla mnie agresywną linią nadwozia. W A8 brakuje mi panoramicznego dachu, który jak dla mnie jest bardzo fajny. Ogólnie w Audi czuje się jak taki wolny ptak a Mercedesie jak ptak w klatce. Choć powiem szczerze ,że czasem lubię być tak spięty to w takim dużym aucie to trochę dziwne jak dla mnie. Reasumując ja bym bardziej popatrzył na stan techniczny a nie na markę bo obydwa samochody są naprawdę fajne. Każdy ma swoje minusy ale plusy tych aut rekompensują wszystko. Jeśli masz do kupienia pewne i zadbane Audi to kupuj Audi jak Mercedesa to Mercedesa. Nie pożałujesz.
Aha jakbyś mógł albo na PW wysłać i opinie na temat tej S klasy która teraz masz. Bo czytam o niej zatwardzająco złe opinie. A szukam dla siebie samochodu tego typu, z tym silnikiem ( ew. 400CDI).