Mercedes W221 420 CDI vs Audi A8 D3 4.2 TDI - które lepsze ?

31 Maj 2010, 14:29

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem, któregoś z tych autek.
Obecnie posiadam Mercedes S W2200 320 CDI, nie źle się sprawuje i czas na zmianę wchodzą w grę dwa auta :

- Mercedes W221 420 CDI \ 320 CDI ( 2005-2007 rok )

- Audi A8 D3 4.2 TDI \ 3.0 TDI ( 2005 - 2007 rok )

Które z autek będzie lepsze ? Chodzi mi o awaryjność oraz wyposażenie a także komfort jazdy.

Oto wstępne autka :

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Każdy komentarz oraz podpowiedz będą dla mnie pomocne, z góry dzięki za pomoc.[/center]
Franusss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: P(r)OLAND

31 Maj 2010, 15:18

wg mnie audi a8 ze względu na napęd quattro
sikor9050
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

31 Maj 2010, 16:42

Mercedes S klasy zawsze jest o kilka lat do przodu względem Audi A8, Lexusa LS czy nawet BMW serii 7. Rozwiązania które oni zaczynają wprowadzać w tym roku, S klasa miała już 5 albo więcej lat temu (S klasa to pierwszy samochód z ABS, z konktrolowanymi strefami zgniotu, z poduszkami powietrznymi - i to w czasach w których o Audi i Lexusie nikt nie słyszał, a BMW dopiero się dorabiało w klasie "limuzyn"). Z nowszych dziejów - S klasa ma już od grubo ponad 10 lat takie systemy jak aktywny tempomat (trzyma stałą odległość od poprzedzającego samochodu, w razie czego hamuje aż to zatrzymania) - i co ważne działa - a inne firmy mają dopiero od niedawna i to nie zawsze działa np. ostatnio Volvo z takim systemem podczas pokazu dla dziennikarzy się rozbiło bo "nie zauważyło" przeszkody. Rzeczy typu karta zbliżeniowa do otwierania drzwi (wystarzy że masz ją w portfelu albo kieszeni i gdy zbliżysz się do samochodu to on się otwiera, gdy oddalisz to zamyka), wyświetlacz noktowizyjny do jazdy nocą (absolutna nowość u Audi i BMW) jest w S klasie od około 10 lat. Nie wspomijając o silnikach, które mimo że ogromne, często były nagradzane nawet przez ekologów (S500) bo docenili jak czysto i dokładnie spala każdą dawkę paliwa.

Mercedes S klasy miażdży Audi A8 we wszystkim, które wprawdzie złym wozem nie jest, ale poziom S klasy z tych lat co ty proponujesz to może ma nowa A8 która wyszła w tym roku. Nie ma co sie zastanawiać - bierz Mesia. Większość VIPów i przedstawicieli rządu jeździ S klasą, tylko nieliczny wybierają serię 7, A8 czy tam S80. Audi A8 ma wprawdzie intesywny marketing stąd tyle opinii chodzi że niby jest naj, ale to tylko marketing - S klasa nie potrzebuje marketingu żeby się lepiej sprzedawać. Gdybyś pytał o A4/C-klasę albo A3/B-klasę to Audi lepsze, ale topowe limuzyny lepsze produkuje od wieeeelu lat Merol.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

31 Maj 2010, 17:44

BMW 7 zebys zmienil avatar :roll:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

31 Maj 2010, 18:24

Mój avatar rządzi :).

Też jestem bardziej za Mercedesem, i myślę też czy wybrać 320 CDI czy 420 CDI, ale Audi też bardzo do mnie przemawia :).
Franusss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Cze 2010, 08:57

Powiem tak u mnie w firmie i w ogóle w całej mojej branży króluje S klasa jako samochód dla rady nadzorczej i nikt nie ma innego samochodu. Ale ja prywatnie wybrałbym audi A8 czemu już piszę S klasą nie jeździłem więc nie wiem jak się prowadzi ale z różnych opowieści bajecznie. ale mnie prywatnie naprawdę odstrasza wyglądem a zwłaszcza tym wyświetlaczem na desce rozdzielczej jak dla mnie strasznie psuje wygląd. A Audi podoba mi się w każdym względem .Niewiele nim jeździłem ale dla mnie bajka. Reasumując jeśli podoba Ci się S klasa to masz bardzo trudny wybór . Ale czego nie wybierzesz to będziesz zadowolony.
betra
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX 300h - średniej wielkości SUV
    Średniej wielkości SUV Lexusa jest napędzany układem hybrydowym opartym na benzynowym silniku 2,5 l. Łączna moc 197 KM pozwala się rozpędzić do setki w 9,2 s. Średnie zużycie paliwa wg WLTP zaczyna się od 9,1 l/100 km. W ...

01 Cze 2010, 10:24

Do zakupu dzielą mnie jeszcze 3 miesiące wiec mam czas na namysły.

Ktoś może coś wie na temat awaryjności owych autek oraz wyposażenia ?
Wiem, że za równo S-ka jak i A8 wyposażenie ma bogate na początek a mnie interesują ciekawostki wyposażeniowe nowinki itp.
Franusss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Cze 2010, 11:19

Witam Ciebie serdecznie akurat te dwa modele znam z opowiadań dość wiarygodnych źródeł mogę powiedzieć ,że w opiniach lepiej wypada Mercedes, choć w moim subiektywnym przekonaniu lepsze jest Audi po względem wygody. Mercedes w samochodach luksusowych siedzi jeśli się nie mylę chyba ponad 35 lat ( pierwsza S klasa) . Audi ponad 20 .Mercedes klasy S to już legenda motoryzacji każdy mówiąc bogactwo myśli S klasa .Czy aż tak bardzo teraz Mercedes wybiega ponad Audi nie jestem aż tak przekonany. Na początku przez te parenaście lat było to widoczne gołym okiem teraz te różnice zaczynają się zacierać. Jeśli czytasz choć trochę czasopisma motoryzacyjne to wiesz ,że prawie zawsze w takich testach wygrywała S klasa i to ogromem punktów. Jak dla mnie aż takie faworyzowanie tego samochodu to wielka przesadza, bo aż doskonałym samochodem to nie jest. . Koszty napraw obydwóch modeli nie są małe trzeba sobie zdawać sprawę ,że te samochody jak nowe zaczynały się od 300k a nawet z pełnym wypasem przekraczały 500k.
Audi ma dziwne rozwiązania mechaniczne , utrudniające naprawę tego samochodu ale to nie powinno być twoim zmartwieniem a raczej autoserwisu . I tutaj trzeba przypomnieć ,że trzeba dbać naprawdę o te samochody i serwisować w warsztatach , które znają się na rzeczy niekoniecznie w ASO. Samochody nie psują się aż tak , ponieważ jest to bardzo wysoka póła a w niej producenci nie mogą sobie na takie rzeczy pozwolić. Wszyscy jak jeden mąż twierdza ,że lepszy w Audi jest silnik 4,2TDI .Nie polecają silnika 3,0 TDI a zapytani czemu czy są z nim jakieś problemy nie potrafią tego rzeczowo uargumentować. Co do Mercedesa to polecam silnik 320 CDI według mnie starcza do tego samochodu a jeśli chcesz czegoś szybkiego to 420CDI ale dla mnie to bez sensu bo ten samochód nie służy do wyścigów. Należy zwrócić uwagę również na jeszcze jedne aspekt Audi ma w standardzie napęd na 4 koła a w Mercedesie trzeba za to dopłacić ale moim zdaniem warto ba auta w tej klasie nie wybrał bym bez tego napędu, choć jak napisze trochę poniżej nie warto mu ufać ślepo bo może się to źle skończyć i technika nie zawsze wystarcza aby nie doprowadzić do wypadku. Nie wiem czy potrzebujesz ale moim zdaniem warto wybierać wersje Lang. Zdecydowanie fajniej wyglądają a poza tym lepiej się siedzi z tyłu pasażerom. Mercedes na razie w tym modelu jest samochodem produkowanym nadal i na razie nie zanosi się na wprowadzenie nowego modelu ( albo ja nic o tym nie wiem , to przepraszam) .Nie wiem jak Audi jest bezpieczne , bo w końcu jest to klasa najwyższa , więc kładą tam na to szczególny nacisk. Ale widziałem na własne oczy ( w Polsce) Mercedesa 65 AMG po wyleceniu w pole i przeoraniu nim jego przy prędkości ok. 160km/h . Kierowca wyszedł z tego bez najmniejszego stłuczenia , zadrapania nic. Dodam ,że wypadek miał miejsce w zimie tego roku , na bardzo zmarzniętej ziemi, więc to nie jest to samo co na wiosnę albo w lecie. Przepraszam ale musze poruszyć również i ten aspekt…. Zależy ile masz lat ale dla mnie Mercedes jest jednak samochodem dla ludzi poważnych ( nie mylić ze dziadkami) , mających pieniądze. Jeśli miałbym powiedzieć którzy do niego pasują to na pewno wszyscy od 50 w górę , Ew. ludzie którzy już za młodu się wyszumieli i mający ponad 40-45 lat. Nie pasuje on do młodych dorobkiewiczów . Do nich skierowane jest Audi ,z szalenie jak dla mnie agresywną linią nadwozia. W A8 brakuje mi panoramicznego dachu, który jak dla mnie jest bardzo fajny. Ogólnie w Audi czuje się jak taki wolny ptak a Mercedesie jak ptak w klatce. Choć powiem szczerze ,że czasem lubię być tak spięty to w takim dużym aucie to trochę dziwne jak dla mnie. Reasumując ja bym bardziej popatrzył na stan techniczny a nie na markę bo obydwa samochody są naprawdę fajne. Każdy ma swoje minusy ale plusy tych aut rekompensują wszystko. Jeśli masz do kupienia pewne i zadbane Audi to kupuj Audi jak Mercedesa to Mercedesa. Nie pożałujesz.
Aha jakbyś mógł albo na PW wysłać i opinie na temat tej S klasy która teraz masz. Bo czytam o niej zatwardzająco złe opinie. A szukam dla siebie samochodu tego typu, z tym silnikiem ( ew. 400CDI).
astro007
Aktywny

01 Cze 2010, 12:37

Audi A8 nie ma napędu na 4 koła w standardzie - w standardzie jest przedni, co w tej klasie i przy tej mocy silników wygląda mniej więcej jak pójście do opery w dresie i kaloszach... Napęd na tył wystarczy, te samochody nie służą do brykania po bezdrożach ani wyścigów na torze, więc napęd na 4 koła nie jest im potrzebny, na tył wystarczy tym bardziej że wtedy masz mniejszy promień skrętu, bardziej precyzyjny układ kierowniczy i trochę mniejsze spalanie. Pomijam że możesz podriftować na parkingu pod Auchan, bo do tego limuzyny też nie służą ;)

Jeśli w wyposażeniu interesują cię wyposażeniowe nowinki to nawet A8 nie oglądaj. S-klasa tak jak pisałem od wielu lat przoduje w tym temacie. Jest nawet takie powiedzenie "jeśli chcesz wiedzieć co będzie miał na wyposażeniu samochód który sobie kupisz za 10 lat w salonie, spójrz na obecną S-klasę". Nie powiem ci dokładnie co, ale wydaje mi się że w miarę nowe są bezkluczykowy dostęp (tylko nie taki pseudobezkluczykowy dziadowski jak w Renault że zamiast kluczyka masz kartę którą i tak musisz nacisnąć by otworzyć Lagunę, ale taki prawdziwy bezkluczykowy i bezdotykowy), night vision (o taki:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

), no ogólnie sporo różnych bajerów. Jakie konkretnie będziesz miał na pokładzie zależy od opcji wyposażenia jaką kupisz.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Cze 2010, 14:00

Kolego nie pisz mi tutaj ze sie jeszcze zastanawiasz :shock: Przeciez mercedes tak jak powyzej napisal kolega "miazdzy" audi. Nie chce mi sie pisac o tym samochodzie, a jak chcesz wiecej info to pisz na pw

Zauwazylem jeszcze ze merc jest w dieslu.... po prostu bajka, a to dlatego ze mercedes produkuje najlepsze silniki diesla
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

01 Cze 2010, 15:32

Na dzień dzisiejszy w moim przekonaniu po wypuszczeniu nowej A8 (D4) oraz nowej 7 to moim zdaniem na miejscu tej Bemki na Avantarze powinno być audi bo nowym modelem trochę nie tylko w moim przekonaniu ośmieszyli się. Ja prywatnie spodziewałem się czegoś więcej po audi . Za to wielu w tym mnie ( nie lubię BMW) zaskoczyło BMW serii 7.
betra
Początkujący

01 Cze 2010, 17:29

Nic nie wiem na temat 420 CDI może ktos coś słyszał ?

Bo 400 CDI były baaaardzo słabe wytrzymałościowo i awaryjne .... do tego dużo paliły i bardzo delikatne.

Ciekawi mnie jak teraz to wygląda w 420 CDI W221.

Co do mojego wieku mam 20 lat :P i już prawie rok jeżdżę W220 Meskiem i jest nie źle :).

Jeżeli chodzi o mój avatar to nie mogę tam wstawić Audi bo bym obraził Volkswagena, którego bardzo szanuję za prawie nie śmiertelnego 1.9 TDI oraz za trwałość ich autek, audi tez się zalicza do tej grupy :).
Franusss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Cze 2010, 18:20

20 lat i chcesz limo? No dziwne, sam nie jestem wiele starszy, ale na twoim miejscu wziąłbym coś bardziej sportowego i dającego większą radochę z jazdy, np. Nissana 370Z, BMW serii 6 albo nawet jakąś w miarę nową M-kę byś wyrwał w tej cenie. 20-latek w S-klasie (nawet jeśli nie będzie najnowsza) wygląda bardziej jak szofer :P Oczywiście tak jak napisał kolega wyżej - twój wybór twoje auto i w sumie każdy ma inne preferencje i oczekiwania wobec samochodu więc jeśli ci się podoba to bierz:)

Chociaż fakt - nowe BMW serii 7 jest nieeezłe i w moim wieku jeśli już miałbym kupować limuzynę to pewnie na nie bym się skusił :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Cze 2010, 19:28

Wcześniej miałem Lexusa IS200 dawał radę wysportowałem się troszkę a Mercedesy to " moja miłość motoryzacyjna " i nic innego na 4 kółkach nie da mi więcej radochy niż S-ka :), ale powstał dylemat po obejrzeniu kilku A8 :P albo albo :) stąd ten temat :).
Franusss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

01 Cze 2010, 21:11

A Phanteon Ci nie pasi??? Bardzo niedocenione autko według mnie??
betra
Początkujący