Metaliczne dźwięki

25 Wrz 2018, 13:41

Witam,

Posiadam Audi A3 1.9 TDI 110km, przebieg 330 000 km

1) Od jakiegoś miesiąca po przejechaniu większego dystansu (zazwyczaj ok 50 km.) zaczyna być słyszalny metaliczny dźwięk przy jeździe na wprost lub delikatnym skręcie w prawo. Dźwięk umie pojawiać się i znikać można go określić mianem takiego "metalicznego jęczenia". jest to dźwięk ciągły, który ustaje, gdy się zatrzymuje. Jeżdżąc na codzienie po 30 km do pracy dźwięk prawie nigdy się nie pojawia - w trasie prawie zawsze. Dźwięk wydobywa się z przodu auta (maska, lewe koło - ciężko zidentyfikować)

Mechanik sugerował pompę wspomagania, ale nie jestem pewny tej diagnozy co sądzicie?

2) Dziś pierwszy raz usłyszałem dziwny metaliczny dźwięk wydobywający się z przodu samochodu - tak jakby dzwonienie? (całkiem inny niż to co opisywałem wyżej) Przy gaszeniu samochodu zatrzęsło budą. Odpaliłem i zgasiłem - to samo. Auto chodzi płynnie, nie szarpie ani nie ma innych objawów - obawiam się o dwumas?
Brachu95
Nowicjusz

12 Paź 2018, 09:32

Jeżeli dźwięk jest metaliczny to sprawdziłbym również koło dwumasowe, bo to częsty objaw tego iż jest na wykończeniu. Poza tym wszystko w zawieszeniu sprawdzone, żadnych luzów, wahacze, sworznie?
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

15 Paź 2018, 08:13

Koło dwumasowe wydaje się być ok - przynajmniej nie daje żadnych objaw (trzęsienie budą było jednodniowym objawem hmm)

Zawieszenie OK, był lekki luz ale wymienione drążki kierownicze i już nic nie stuka,puka.

Mineło troche czasu od mojego posta, wydaje mi się, że zlokalizowałem dźwięk i jest to ewidentnie lewe przednie koło. Raz coś trze (jakby o blache), raz coś piszczy, a wczoraj 70 km i nic.

Tarcza wygląda OK (odgiałem lekko blache co osłania tarcze i na chwile był spokój ale dźwięki wróciły po kilku dniach...), klocki na pierwszy rzut oka również.

Postaram się poczyscic klocki, może gdzieś coś haczy, trze, jakiś zaczep cokolwiek nie mam pojęcia i dam znać - Salko myslisz, że tam może tkwić właśnie problem?
Brachu95
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Minęło 40 lat Malucha - Fiat 126p
    Pierwsze egzemplarze Fiata 126p popularnego Malucha zmontowano 6 czerwca 1973 roku w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej, z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku ...
    Tajemnice układów kierowniczych
    Układy kierownicze stosowane w modelach ŠKODY to zaawansowane zespoły różniące się budową, ale stające przed tymi samymi wyzwaniami: komfortowym i precyzyjnym prowadzeniem, oszczędzaniem paliwa oraz bezpiecznym ...