Mitsubishi ASX - nie odpala i nie kręci

04 Lut 2020, 15:05

Znajomy ma ASXa z silnikiem 1.6 z 2013 roku i pojawił mu się problem. Wcześniej było wszystko ok. Wsiada rano do samochodu i rozrusznik nie reaguje po przekręceniu do pozycji start. Kontrolki nie przygasają tak jak by do rozrusznika nie dochodził prąd. Poprostu nic się nie dzieje przy zmianie z pozycji zapłonu do start.

Wymontował rozrusznik i został ona sprawdzony przez serwis rozruszników i jest w bardzo dobrym stanie. Akumulator został wymieniony bo był od nowości jeden i już trzymał niecałe 12V ale to nic nie zmieniło.

Sprzęgło oczywiście jest wciskane przy odpalaniu tak jak zawsze.

Macie jakiś pomysł co to może być? Powiedział ze zerknął na bezpieczniki ale nie ma nigdzie opisu więc nie wie czy są wszystkie sprawne.

PS. Aktualnie szuka kogoś żeby podłączył się do auta i sprawdził błędy w sterowniku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lut 2020, 15:22

Sprawdzić czujnik sprzęgła i powoli lecieć dalej z miernikiem i zweryfikować gdzie kończy się prąd, może czujnik, może bezpiecznik, może przekaźnik
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Lut 2020, 17:56

Można jeszcze alarm sprawdzić, ja miałem podobnie w Lancerze.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Lut 2020, 18:17

Dzięki za podpowiedzi już przekazane. Powiedziałem żeby miernik skombinował i posprawdzał też bezpieczniki.

Jak coś będę wiedział więcej dam znać.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Lut 2020, 21:00

Prawdopodobnie kluczyk rozkodował się z immo lub padł transponder w nim bo na drugim kluczyku wszystko jest ok. Ten pierwszy nie pozwala odpalić samochodu ale alarm wyłącza i normalnie można samochód otworzyć z pilota.
Rokiko
Forumowicz VIP

04 Lut 2020, 22:07

i żadna kontrolka od immo nie świeci/miga? dziwne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa Toyota Mirai we flocie ADAC
    Niemiecki automobilklub ADAC powiększył swoją flotę o wodorowo-elektryczną Toyotę Mirai. Sedan zasilany ogniwami paliwowymi będzie na co dzień używany przez pracowników klubu w północnej Bawarii. Samochód ...

21 Maj 2022, 09:04

Dziękuję serdecznie za informację z kluczykami i immo: nie odpalił mi samochód, winą był uszkodzony jeden kluczyk, na zapasowym odpaliłem. Kluczyk już naprawiony.
Oszczędziło mi to dużo problemów.
smoqwawelski
Nowicjusz

19 Cze 2022, 21:02

Dziękuję serdecznie za informację z kluczykami i immo: nie odpalił mi samochód, winą był uszkodzony jeden kluczyk, na zapasowym odpaliłem. Kluczyk już naprawiony.
smoqwawelski
Nowicjusz

15 Sty 2023, 12:27

Możesz napisać coś więcej o uszkodzeniu kluczyka , jak był naprawiany i jakie koszta.
Posiadam asx z 2015 i auto normalnie jeździ ostatnio zapodział mi się w domu kluczyk a że szybko musiałem gdzieś jechać wziołem drugi zapasowy ( nie używany od 4.5 roku ) okazało się że bateria padła nie otwar nawet samochodu .
Otwarcie z kluczyka nic nie daje bo auto ma fabryczny alarm i takie otwarcie go nie wyłącza niestety nie posiadam pilota do alarmu auto kupiłem jako roczne i sprzedawca mi go nie przekazał.
Ale nawiązując do tematu ,
wymieniłem baterie - udałem się do auta samochód moge otworzyć i zamknąć z pilota alarm tez sie wyłacza lecz nie reaguje na przekręcenie w stacyjce to znaczy gdy pierwszy raz próbuje to tak jakby chciał ale zaraz odcina IMO potem już nic nawet kontrolki nie przygasną wiec pewnie szlak trafił transponder w pilocie .
Napisz coś więcej jak to było u ciebie

Dzięki
Bohdan125
Obserwowany

14 Kwi 2023, 08:13

Pojechałem z drugim kluczykiem do serwisu w Krakowie Bieżanowie, magik wziął za naprawę ok 200 zł dokładnie nie pamiętam, mówił że dorobił i zakodował immobiliser bo go nie było w kluczyku.
smoqwawelski
Nowicjusz

17 Wrz 2023, 10:18

Bohdan125 napisał(a):Możesz napisać coś więcej o uszkodzeniu kluczyka , jak był naprawiany i jakie koszta.

u mnie tydzień temu sprowadziliśmy ASXa i były 2 kluczyki i 1 nie działał...
w tym nie działającym po odkręceniu nie było kostki od immo, wiec elektronik dołożył kość, sklonował immo z drugiego klucza i wszystko bangla, całosć trwała 15 minut i koszt 150 zł.

Jeżeli ktoś by nie miał w ogóle 2 klucza to dojdzie koszt zakupu kluczyka i docięcie i kodowanie.
toyman40
Stały forumowicz