Mitsubishi Lancer Spotback

29 Lis 2009, 21:33

Czy ktoś może coś więcej powiedzieć o w/w modelu? Czy warto go kupować? Jeśli tak to dlaczego, a jeśli nie to czemu?
Dzięki
Ferox
Nowicjusz

Miejscowość: ----

29 Lis 2009, 21:56

Nie warto bo sedan jest o wiele ładniejszy :mrgreen: A tak na serio to nie wiem co chcesz wiedzieć. Sam zdecydowałem się na kupno tego samochodu bo moim zdaniem reprezentował on najlepszy stosunek ceny do jakości spośród nowych aut. Spójrz jeszcze na Renault Megane III oraz Hondę Civic. Od nowego roku dostępna będzie też Astra IV - może warto poczekać. Dla mnie największym minusem Lancera jest dość mały bagażnik przy czym tak jak pisałem ja mam wersję sedan. Sporo osób narzeka na duże spalanie ale tutaj wszystko zależy od nogi kierowcy. Na autocentrum niektórzy żalą się, że nie mogą zejść poniżej 10 litrów natomiast mi przy spokojnej jeździe samochód potrafi spalić nawet 7,2l/100km w cyklu 50/50 przy silniku 1,8 i nie mówię tu o toczeniu się cały czas 60 na godzinę jak jakiś dziadek tylko o normalnej jeździe wkręcając samochód na obroty tylko wtedy gdy jest to konieczne, a nie wciskając gaz do podłogi na każdym skrzyżowaniu żeby tylko wyrobić się na żółtym. Zazwyczaj na obrotomierzu mam 2,5-3 tyś obrotów przy czym nie ukrywam, że auto kusi żeby przycisnąć. Kiedy dałem przejechać się znajomemu który jeździ dość dynamicznie spalanie wynosiło już 8,3l. Niestety czym większa zabawa tym większe wydatki na paliwo :) Tyle z minusów. Odnośnie zalet ciężko jest mi się wypowiadać obiektywnie o własnym samochodzie. Pierwszą rzeczą w której się zakochałem było świetne audio. Tak dobrego seryjnego nagłośnienia nie widziałem chyba jeszcze w żadnym samochodzie. Po drugie w standardzie samochód wyposażony jest chyba w milion poduszek powietrznych :wink: Nie pamiętam dokładnie ile ich jest - 7 albo 9, w każdym razie bezpieczeństwo na bardzo wysokim poziomie co było dla mnie ważne przy wyborze auta. Kolejną zaletą jest prowadzenie. Samochód aż prosi kierowcę aby nim jeździł. Nie chciałoby się z tego auta wysiadać. Dźwięku silnika też mógłbym słuchać godzinami. Do tego w mojej opinii jest bardzo wygodny. Tylka kanapa jest bardziej miękka niż przednie fotele co może być ciekawym rozwiązaniem przy dłuższej podróży z rodziną np. na wczasy. Zalet ten samochód ma mnóstwo ale sam wiesz jak to jest - każdy chwali swoje i gdybym miał inny samochód pewnie pisałbym to samo :)
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

29 Lis 2009, 22:43

Dzięki bardzo. No ja myślę o dieslu więc w sprawie spalania będzie ekonomiczniej. Bagażnik, hmm chyba aż tak mały ie jest żeby mnie odstraszyć jako jedyny argument. ;) Skoro tyle plusów walisz o nim ;)
Ferox
Nowicjusz

Miejscowość: ----

30 Lis 2009, 00:53

Najlepiej umów się na jazdę próbną i sam oceń. Ja mam swojego Lancerka już ponad pół roku i ani razu nie żałowałem wydanych pieniędzy.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volkswagen T5 4MOTION
    Napędzane na wszystkie koła Volkswageny T5 - Transporter, Caravelle, Multivan i California cieszą się coraz większą popularnością. Dla 4MOTION z 6-biegową przekładnią manualną do wyboru są silniki TDI o mocy 103 kW/140 KM ...