Mitsubishi shogun (pajero) 2.5 TDI - szarpanie na wstecznym

17 Mar 2009, 00:33

Podczas jazdy na wstecznym szarpie autkiem, nie ma przy tym żadnych stuków, hałasów - po prostu "żabkuje" do tyłu :( - ktoś ma jakiś pomysł co sprawdzić? - dodam (na wszelki wypadek) skrzynia SS, tylny most z blokadą, mark II '91.
Mighn
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków/Dover

17 Mar 2009, 08:08

sprzęgło jest w porządku?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

17 Mar 2009, 10:41

żadnych problemów podczas jazdy do przodu, dzisiaj miałem trochę więcej jazdy tyłem (kochane angielskie drogi na 1 samochód) i zauważyłem że im szybciej cofam tym mniejsze problemy, aż do całkowitego zaniku.

Ciężko mi zdiagnozować cokolwiek w autku, parę dni temu przesiadłem się z utwardzanej vectry z automatem, i wszystko pracuje inaczej i "obco", więc na razie pytam o problemy które są na pewno, a zostawiam sprawy które są "jakieś dziwne" i pewnie wynikają z zupełnie innego zawieszenia.
Mighn
Nowicjusz

17 Mar 2009, 14:49

może trzymasz na półsprzęgle i autko skacze :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 15:42

właśnie w tym problem że nie :( - na półsprzęgle skacze znacznie mniej, jak puszcze sprzęgło zaczyna skokami do tyłu, ale im więcej dodam gazu tym płynniej idzie natomiast ruszanie do przodu, nawet pod bardzo ostrą górkę (a mamy tu o dziwo takie wynalazki w Dover) idzie absolutnie bez problemu
Mighn
Nowicjusz

18 Mar 2009, 07:56

jak na moje laickie oko to coś nie halo z dociskiem sprzęgła :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - 10tyś. sprzedanych egzemplarzy
    Sieć Renault świętuje dziesięciotysięczną rejestrację modelu Kangoo Z.E. – w 100% elektrycznego samochodu dostawczego, europejskiego lidera w segmencie vanów. Klucze do samochodu wręczono panu Gerhardowi Dechowi, ...
    Audi A3 numerem jeden w klasie samochodów kompaktowych
    W tegorocznej edycji plebiscytu AUTO BILD-Design-Award, czytelnicy tego popularnego magazynu motoryzacyjnego uznali nowe Audi A3 za najatrakcyjniejsze auto w klasie małych i kompaktowych samochodów. W plebiscycie o ...

18 Mar 2009, 23:48

No i stało się... po wymianie oleju sinik zaczął cichutko mruczeć wreszcie, więc można posłuchać co się sypie :/

Po wysprzęgleniu wyraźny (choć cichutki) stukot, przyśpieszający po dodaniu gazu - wniosek docisk sprzęgła, może łożysko dociskowe - jeden pieron trzeba cały komplet wymienić :( i tu pytanie dość poważne: koniecznie warsztat, czy da się podziałać "polowo" samemu? polowo czyli bez kanału czy podnośnika, auto z 20cm w górę, na kobyłki przód, skrzynia wek wymiana i poskładać... w UAZ-ie przechodziło bez większego halo, ale czy w pajero da rade i na ile to będzie ciężka operacja?
Mighn
Nowicjusz

19 Mar 2009, 11:11

skrzynia trochę waży, nie wiem czy sam podołasz. ja bym się nie bawił i oddał do mechanika
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Mar 2009, 13:22

te 20 cm za nisko skrzynia troszkę wazy muszą być min 2 osoby zęby ja podnieść i wsadzić na miejsce niebezpieczne żeby robić to na na kobyłkach
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

19 Mar 2009, 13:46

pytanie dość podstawowe - skrzynie trzeba wyciągać, czy można po odkręceniu przesunąć ją do tyłu (podnośnik na kółkach, dospawać stojak pod skrzynkę, i na tiforze spokojnie da się nim operować ;) )? a może łatwiej skrzynkę zostawić a wyjąć silnik (jest wyciągara pod sufitem w warsztacie)
Mighn
Nowicjusz

29 Gru 2009, 16:58

witam wszystkich . jezdze shogun sport 2.5 td
mam podobny problem na wstecznym szarpie ale przy maksymalnie skreconych kolach w lewo lub prawo i niewiem co moze byc do tego strasznie zdziera przednie opony na zewnetrznych krawedziach . moze ktos doradzic??? :neutral:
daniel
daniel2005
Nowicjusz

Miejscowość: bristol

29 Gru 2009, 18:44

daniel2005 napisał(a):witam wszystkich . jezdze shogun sport 2.5 td
mam podobny problem na wstecznym szarpie ale przy maksymalnie skreconych kolach w lewo lub prawo i niewiem co moze byc do tego strasznie zdziera przednie opony na zewnetrznych krawedziach . moze ktos doradzic??? :neutral:
zbieżność i kąty :mrgreen: grzebane było w zawieszeniu??
co do szarpania to jai masz reduktor?? super czy easy select??
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Gru 2009, 19:19

reduktor easy sellect. a w zawieszeniu nic nie robilem mam autko 2 lata i jeden majster stwierdzil ze lozyska padly na kolach troche trodno mi w to uwierzyc :sad:
daniel
daniel2005
Nowicjusz

29 Gru 2009, 19:23

daniel2005 napisał(a): troche trodno mi w to uwierzyc
na 90% ma racje bardzo częsta przypadłość to szczeźnięte łożyska co może też powodować szarpanie ;), prosto to zdiagnozować podnieś koło i poszarp nim na boki i góra dół, jakiekolwiek luzy będą świadczyć że mechanik ma racje ;) a przy padniętych łożyskach geometria jest dość płynna i przysłowiowa :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Gru 2009, 19:35

dzieki za informacje :wink:

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 18:41 ]
to bede mial maly problem bo lozyska wymienilem 3tys km temu i albo ja cos zwalilem albo warsztat ktory wymienial lozyska jednak dzieki za info sprawdze zbieznosc i kola :wink:

[ Dodano: Sro Gru 30, 2009 19:10 ]
sprawdzalem zbierznosc i katy jest ok. niewiegdziemogeszukac przyczyny zdzierania na krawedziach moze ktos doradzic? :sad:
daniel
daniel2005
Nowicjusz