Młody kierowca - przedłużenie okresu próbnego

14 Maj 2021, 11:09

Dzień dobry, wszędzie szukam informacji i niestety nie mogę znaleźć, czy ktoś orientuje się czy przepis dotyczący przedłużenia okresu próbnego o 2 lata po popelnieniu 2 wykroczeń wszedł w życie, czy jeszcze nie tak jak np. listek?
kwiecien
Obserwowany

14 Maj 2021, 12:34

Z tego co wiem to tak w 2018 roku ale nie wszystkie wykroczenia się liczą do tego. Po trzech takich wykroczeniach uprawnienia zostają cofnięte.

"4. czerwca 2018 r. weszła w życie część zmian w Ustawie o kierujących pojazdami. Jedną z nich jest wydłużenie okresu próbnego dla młodych kierowców (okres próbny wynosi 2 lata), którzy w czasie trwania okresu próbnego popełnią 2 wykroczenia przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji (wydłużenie o 2 lata), natomiast jeśli wykroczeń będzie 3, to uprawnienia zostaną cofnięte i taką osobę będzie czekał kolejny egzamin na prawo jazdy. Z cofnięciem uprawnień, będzie się musiał również liczyć kierowca, który w trakcie trwania okresu próbnego popełni jedno przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji. (Zawarte jest to w Art. 103.1.3)."

Tu masz konkretne wykroczenia które liczą się:
  1. Przekroczenie prędkości o ponad 30 km/h,
  2. Prowadzenie pojazdu w stanie po użyciu alkoholu,
  3. Wyprzedzanie pojazdu, który sygnalizuje zamiar skrętu w lewo z niewłaściwej strony,
  4. Zwiększanie prędkości w czasie wyprzedzania przez inny pojazd,
  5. Wyprzedzanie przy wierzchołku wzniesienia, na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi oraz na skrzyżowaniu,
  6. Wyprzedzanie w miejscach, gdzie jest to zabronione znakami zakazu,
  7. Nieprzestrzeganie znaków lub sygnałów świetlnych określających pierwszeństwo przejazdu oraz niestosowanie się do poleceń osoby uprawnionej do kierowania ruchem,
  8. Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu dla pieszych,
  9. Wyprzedzanie na przejściu dla pieszych oraz omijanie pojazdu, który zatrzymał się w celu przepuszczenia pieszych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Maj 2021, 13:14

Czytałem też ten artykuł, gdzie był zamieszczony powyższy tekst, niestety nie znalazłem potwierdzenia tego w prawie. W ustawie znalazłem to wymienione np razem z ograniczeniem prędkości czy przymusowym szkoleniem, które to przecież nie weszły jeszcze w życie. Znalazłem też informację, że okres próbny jako okres próbny nie wszedł do tej pory w życie. Co nawet miałoby jakiś sens skoro w art. 135 jest niejako podwojnie powiedziane o odbieraniu prawa jazdy przy 3 wykroczeniach w podpunkcie d i f:
d)
przekroczenia przez kierującego pojazdem w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego lub stwierdzenia, na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć, że w okresie 2 lat od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy popełnił on przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji lub trzy wykroczenia określone w art. 86 § 1 lub 2, art. 87 § 1, art. 92a w przypadku przekroczenia dopuszczalnej prędkości o ponad 30 km/h lub art. 98 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń (Dz. U. z 2021 r. poz. 281),
e)
stwierdzenia braku dokumentu, o którym mowa w art. 38 ust. 1 pkt 3a lub 4a, lub prowadzenia pojazdu niewyposażonego w blokadę alkoholową w przypadku, o którym mowa w art. 13 ust. 5 pkt 7 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami,
f)
popełnienia w okresie próbnym, o którym mowa w art. 91 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami, trzech wykroczeń przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji lub jednego przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji
kwiecien
Obserwowany

14 Maj 2021, 14:28

Ciężko to znaleźć ale znalazłem informację że w listopadzie 2020 roku jeszcze te przepisy nie obowiązywały więc do tej pory nic się raczej nie zmieniło.
Tu jeszcze coś ciekawego:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Modele zasilane LPG poszerzają ofertę Opla ecoFLEX
    Opel poszerza i udoskonala swoją ofertę modeli z napędem LPG. Teraz można złożyć zamówienie na pięciodrzwiową Astrę w wersji hatchback, Astrę Sports Tourer i Merivę, wyposażone w nowy, mocny, a zarazem ekonomiczny ...