Mniej niz pol roku - sprzedaz samochodu - poprzednie OC

04 Sty 2010, 00:05

Witam
Opisze swoją sytuacje i proszę o opinie co i jak mi grozi pod względem prawa.
Zakupiłem samochód w październiku 2009r. niestety był to zły zakup, okazało się że samochód jest w stanie fatalnym.
Moje oszczędności nie pozwalają na naprawę wszystkiego co jest niesprawne :cry:
Co w tej sytuacji? Czy mogę go sprzedać?
Sytuacja jest następująca... Nie zdążyłem go jeszcze przerejestrować, nie opłaciłem składki do US, ubezpieczenie jest na poprzedniego właściciela do lutego ALE! dostałem pismo z ubezpieczalni stwierdzające że przejąłem polisę OC od poprzedniego właściciela, ale w tym celu mam uzupełnić swoje dane w celu przeliczenia składki... Co to znaczy? Że poprzedni właściciel zrzekł sie OC? Jak nie prześle swoich danych uzupełniających to czy ubezpieczenie nie będzie aktualne?
Czy żeby go sprzedać musze go jeszcze przerejestrować?
Dolp
Nowicjusz

Miejscowość: P-ń

04 Sty 2010, 15:13

Kupiłeś samochód,w ciągu 30 dni nie zgłosiłes się do ubezpieczalni, w której samochód jest ubezpieczony, więc umowa OC przechodzi automatycznie na ciebie. Musisz się zgłosić do ubezpieczalni, a tam obliczą ci różnicę w składkach(chodzi i zniżki twoje i poprzedniego właściciela) i albo dopłacisz albo nie. Ale zgłosić się musisz. A jak nie to bedą cię ścigać przez komornika skarbowego .Na forum jest dużo wątków o OC. Pozukaj i poczytaj o co z tym OC chodzi.
Co do auta - skoro kupiłes uszkodzone auto, to masz prawo je reklamować u sprzedawcy. Oczywiście zależy jak jest skonstruowana umowa kupna/sprzedaży.O tym też jest na forum.Musisz poszukać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2010, 12:22

Na pewno musisz zapłacić podatek (jeśli wartość samochodu przekracza 1000 zł).
Masz na to 14 od dnia zakupu!!

Tu możesz sobie wypełnić i wydrukować deklarację PCC-3 a podatek wpłacić na konto US
[link wygasł]

Teraz żeby uniknąć kary za spóźnienie możesz złożyć tzw. czynny żal.

Tu możesz pobrać druk i poczytać więcej na temat podatku od czynności cywilno-prawnych
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Sty 2010, 01:09

Jeszcze parę pytań związanych z tą sprawą :oops:
1.) Czy jeśli zapłacę ten podatek to będe mógł sprzedać nieprzerejestrowany samochód dalej? Czy będę musiał go trzymać dłużej lub też przerejestrować pierw na siebie?
2.) Jakie są odsetki za niezapłacenie w terminie podatku? Warto się guzdrać w jakieś "czynne żale" czy może poprostu podjechać do urzędu i zapłacić podatek z jakimiś tam (niewielkimi?) odsetkami?
Kupiłeś samochód,w ciągu 30 dni nie zgłosiłeś się do ubezpieczalni, w której samochód jest ubezpieczony, więc umowa OC przechodzi automatycznie na ciebie.

3.) Czy w takiej sytuacji, jeśli w dalszym ciągu nie mam wyliczonej oraz opłaconej tej różnicy składki OC, to czy ubezpieczenie mam? Czy np. jak spowoduje jakąś kolizje to będą problemy?
Dolp
Nowicjusz

Miejscowość: P-ń

08 Sty 2010, 11:11

1. Możesz sprzedać bez rejestracji na siebie. Przy sprzedaży musisz wypożyczyć oryginał swojej umowy czyli tej na której kupiłeś samochód.

2. Zadzwoń do urzędu skarbowego i zapytaj. Powinni Ci podać odsetki przez telefon.

3. Jeśli masz ważne OC to możesz nic nie robić - ubezpieczyciel sam się do Ciebie odezwie jak mu będziesz winien pieniądze.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota Corona 1957 rok
    Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...