Mocna benzyna do 50 tysięcy

15 Gru 2016, 10:13

Szczerze to bierz co Ci się podoba, bo było kilka propozycji ale dyskusja tylko o Golfie na który na bank padnie wybór. Po prostu szukasz akceptacji wyboru wśród nas. ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Gru 2016, 10:24

Dokładnie jak kolega powyżej - jeśli już dokonałeś wyboru (a dobrze wiemy, że dokonałeś) to po prostu idź za ciosem i kup ten samochód - na pewno zagwarantuje Ci dużo emocji (zapewne różnego typu), co dla młodego kierowcy - motofana jest bardzo ważne. Osobiście nie kupiłbym używanej R-ki czy GTi z te-es-i, bo mam świadomość jak się jeździ takimi autami i w którym momencie się je sprzedaje, no ale to Twoje (czy też Twoich rodziców) pieniądze i Twój wybór.
A generalnie jeśli chciałeś uzyskać potwierdzenie słuszności swojego wyboru to bardzo źle trafiłeś - sugeruję zmianę forum, tutaj fani grupy VW nie mają lekko :D
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

15 Gru 2016, 11:04

Na Golfa pewnie nie padnie, z prostego bardzo argumentu, do 50 tysiecy nie znajde wersji niezajechanej z DSG.

Więc aktualnie albo Scirocco 2.0, które też ciężko znaleźć z DSG albo

- Opel Astra J GTC 1.6 180
- Ford Focus ST
- Renault Megane RS

albo kompletnie coś w inny deseń i np BMW F20, jednak za każdym razem jak nim jeżdże, mam wrażenie, ze miejsca w środku jest, ale dla osoby do 180cm.

Niby jest tyle hot hatchy na rynku, ale ciężko coś wybrać.
Marcin1327
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1970
Auto: brak

15 Gru 2016, 14:41

Wg mnie Focus i Megane najlepsze typy, Astra to klucha, a Scirocco jak Golf (czyt. wady).
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Gru 2016, 16:03

Naprawdę uwierz że nie ma co kupować samochodu po to żeby ktoś Ci zazdrościł. Widzisz że na forum są ludzie którzy znają się na motoryzacji, interesują, traktują jako hobby, ale nie robi na nas wrażenia Golf GTI czy Scirocco więc nie widzę sensu kupowania samochodu dla "pokazania się".

Może zainteresuje Cię Subaru?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Bije na głowę napędem i silnikiem te Golfy.
Armani29
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 08 04 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 1.8 125KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

15 Gru 2016, 21:14

Ten moment, gdy czytasz wypowiedzi "fanów motoryzacji", którzy są twoimi rówieśnikami i uświadamiasz sobie, że jesteś człowiekiem z innej epoki... :roll:

Nie będę już podejmował dyskusji na temat tego, czy 159 1.75 TBI to dziadkowóz i czy jest ładny czy nie, ale wprowadzę małe zamieszanie:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Linki przykładowe.
Jeśli chcesz bawić się w tuningowanie wydechów to ten drugi będzie fajny, bo 4 cylindrówka nigdy nie brzmi fajnie (nie liczy się stary Syfik na przelocie i bogatą mieszanką aby tylko była marchewa)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...

15 Gru 2016, 21:19

Volvo nie podoba się naszemu klientowi w środku :bored:
A ta Alfa.. cudo :ok:
Armani29
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 08 04 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 1.8 125KM
Rok produkcji: 2005

15 Gru 2016, 22:53

Armani29 napisał(a):Volvo nie podoba się naszemu klientowi w środku
widocznie gdzieś mi umknął ten fakt :oops:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Gru 2016, 23:27

Bardzo dwa fajne typy.

Jednak na chwilę obecną dość mocnym faworytem Renault Megane RS, ze względu na dość swieży rocznik w tym budżecie.
Jak tutaj wasza opinia?
Marcin1327
Nowicjusz

16 Gru 2016, 05:58

Jak na zlot golfa przyjedziesz lewarkiem to koledzy umrą ze śmiechu. A my na tym forum za taki potwarz nie odpowiadamy.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2018

16 Gru 2016, 09:05

A co tym razem nie podoba ci sie w Megane?
Marcin1327
Nowicjusz

16 Gru 2016, 09:54

to był sarkazm, że Cię będą wyśmiewać, bo masz auto na "F"
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Gru 2016, 10:22

W takich kryteriach raczej nikt nie patrzy. Nikt, kto ma trochę oleju w głowie. Dlaczego? A dlatego, bo ani VW ani Renault to żadna klasa premium i tak naprawdę to wszystko to jeden sort zabawek, które bardziej nadają się do jazdy na torze niż na codzień. Wiem to i jestem tego świadom, jednak kiedy jak nie teraz. Póki nie mam problemów z kręgosłupem i rodziny z dużym psem, to hulaj dusza. Nawet przez chwilę przeszło mi przez myśl auto 2 osobowe, ale to już trochę niekomfortowe. Powiem szczerze, że rzadko kogoś z tyłu woże, ale lubie mieć z tyłu taki bliższy bagażnik, a to torbę położyć, a to zeszyt czy książkę.

Kwestia już tylko taka, co wybrać, aby wybrać najmniejsze zło. VW silniki TSI mi odradziliście hucznie i praktycznie każdy po kolei, więc nie mam wyjścia jak przytaknąć. Zresztą, nigdy one nie robiły na mnie wrażenia. Wrażenie jeśli można to nazwać wrażeniem, robi na mnie wykonanie i stylistyka środka oraz DSG. Gdzie to wszystko, dopóki działa, naprawdę może zasługiwać na zdjęcie czapki w kierunku VW, jednak zaznaczę "dopóki działa".

Astrą jeżdzę obecnie, tylko że 3 w wersji GTC. Powiem tak, gdybym nie musiał, bym nie sprzedawał, gdybym miał kupić raz jeszcze, pewnie bym kupił, ale gdybym miał komuś polecić, bym się zastanowił. Więc raczej odpuszczam nowszą wersję.

BMW podobało mi się zawsze, zwłaszcza E92, jednak chyba mój portfel nie jest odpowiednio gruby i nastawiony na ewentualne usterki.. to samo odnośnie F20.

Był przez długi czas w sercu Lancer Raillart, ale .. to już typowa rajdówka z obrzydliwymi kosztami eksploatacji przy poruszaniu się po mieście

Zostały na placu boju Leony, Guilla i Megane.
I tutaj po prostu, wygrywa gust. Nic więcej. Może też nieco lepsze osiągi.

Więc na chwile obecną faworytem jest Megane III RS z 2.0 250KM z rocznika około 2012.
I teraz, bez złośliowści i szczerze, proszę o konstruktywną opinię.
Marcin1327
Nowicjusz

16 Gru 2016, 10:43

Marcin1327 napisał(a):W takich kryteriach raczej nikt nie patrzy. Nikt, kto ma trochę oleju w głowie. Dlaczego? A dlatego, bo ani VW ani Renault to żadna klasa premium i tak naprawdę to wszystko to jeden sort zabawek, które bardziej nadają się do jazdy na torze niż na codzień. Wiem to i jestem tego świadom
no proszę, ależ przemiana :mrgreen:

Jeszcze przyszedł mi do głowy genialny Peugeot RCZ, ale na R-kę będzie mało, a i przy silniku trzeba ostrożnie. Ale jak to auto wygląda :oops: gdybym miał 50k chyba bym sobie fundnął
mike
Moderator
Awatar użytkownika

16 Gru 2016, 15:36