Mocna benzyna do 50 tysięcy

14 Gru 2016, 10:45

Cześć! Witam wszystkich.
Jestem 20 latkiem, który praktycznie zawsze jeździ sam, ewentualnie z jedną osobą. Raczej przeważająca część to miasto. Roczny przebieg to okolice 15 tys kilometrów. Od 2 lat jeżdzę Oplem Astrą z silnikiem 1.4, który jest moim pierwszym autem zaraz po zdaniu prawa jazdy. Na początku przyszłego roku planuję zmianę auta na coś mocniejszego, dużo mocniejszego w benzynie. Budżet jakim dysponuję to 50 tysięcy. Mam duży mętlik w głowie, co kupić. Z jednej strony kwota wydaję się duża, ale z drugiej apetyt rośnie w miare jedzenia.
Bardzo duży atut względem auta to oczywiście wizrunek zewnętrzny oraz wykonanie w środku - z tego względu niestety prawdopodobnie odpadają Fordy.
Na chwilę obecną mam kilka kandydatów:
- VW Scirocco 2.0 210
- Golf VI GTI
- Seat Leon II Cupra
- Opel Astra J 1.4 180
- BMW E92 - to bardziej zachcianka, boję się kosztów eksploatacji
- Audi A5 - niestety mój budżet to raczej nie ta półka
- Mitsubishi Raillart - długo marzyłem, ale spalanie mnie przeraża
- Golf VII - podstawa wersja, słaby silnik, ale całkiem nowy rocznikowo

Na chwilę obecną dwóch liderów i jedynych poważnych kandydatów to VI GTI i Scirocco, jednak tutaj pojawia się kolejna bolączka - brak DSG, ponieważ boję się trochę używki, a to oznacza duży spadek frajdy i jakości.
Marcin1327
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1970
Auto: brak
Paliwo: Benzyna

14 Gru 2016, 11:02

Z Twoich typów lepiej odrzuć całą grupę VW bo nic tam nie znajdziesz co można polecić.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

14 Gru 2016, 11:05

Skąd ta opinia? Rozumiem, że wiele osób ma uprzedzenia do VW. Rozumiem, że silniki TSI, zwłaszcza 1.4 nie robią szału. Jednak znam osoby, co jeżdzą Golfem 6 Rką, co jeżdzą Scirocco 2.0, Golfem 7R i GTI i złego słowa nie powiedzą. Oczywiście, nie chcę bazować tylko na ich opinii, bo to wąskie grono, jednak wiele osób ma uprzedzenia, a nigdy nawet nie miało okazji takim autem jechać.
Marcin1327
Nowicjusz

14 Gru 2016, 11:12

To kup, dolewaj oleju i czyść głowicę. W czym problem?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Gru 2016, 11:20

Proszę w takim razie o twoją propozycje.
Marcin1327
Nowicjusz

14 Gru 2016, 11:26

Kolego. Sam wydajesz swoje pieniądze i nam nic do tego. Trafiłeś na forum gdzie nie ma uprzedzeń tylko realne spojrzenie nie przez pryzmat mechanika który zaciera ręce jak przyjeżdża kolejny klient tylko użytkownika który ma się cieszyć fajną jazdą bez wielkich problemów. Wszystkie auta które podałeś to jest to samo niestety dno za niebotyczną kasę. więc dostałeś odpowiedź że to nie jest najlepszy wybór i się obruszyłeś. Robisz co zechcesz i sam wydajesz swoje pieniądze tylko nie licz że ludzie którzy się na tym troszkę znają będą cię po plecach poklepywać. Niestety w dzisiejszych czasach trudno polecić coś używanego ze znakiem vw bo po pierwsze jest to awaryjne i upierdliwe, po wtóre jakością i trwałością nie grzeszy i po trzecie jest to dużo droższe od nie gorszej a w większości przypadków dużo lepszej konkurencji. Ale jeżeli ten vw jest twoim autem marzeń i nie patrzysz przez pryzmat użytkowania tylko wrażenia jakie będzie robił na kolegach i koleżankach to człowieku kup i nie patrz na nas bo nam nic do tego.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autocasco dla motocykla - o czym pamiętać
    Jazda motocyklem kojarzy się z radością i przyjemnością, jednak nie można zapominać o potencjalnych ryzykach i nieprzewidzianych sytuacjach, jakie się z nią wiążą. Aby finansowo zabezpieczyć się przed ich skutkami, warto ...

14 Gru 2016, 11:27

moja propozycja oczywista - alfa romeo brera 3,2. Będzie tak samo drogo ale przynajmniej z fasonem

Np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez diddy79, 14 Gru 2016, 11:40, edytowano w sumie 1 raz
diddy79
Zaawansowany

14 Gru 2016, 11:28

Każdy jak na razie wyraził swoją opinię na temat wyżej wymienionych modeli, jednocześnie nie podając swojej propozycji. Jestem otwarty na wsyzstkie, więc słucham. Chetnie zobacze cos nowego :)
Marcin1327
Nowicjusz

14 Gru 2016, 11:28

Marcin1327
Koncern VW od jakichś 10 lat nie potrafi zrobić dobrego silnika benzynowego/diesla.Również nie potrafi usunąć w należyty sposób usterek które występują od kilku lat w silnikach FSI,TSI,TDI.
Auta testowane są na klientach,duży spadek wartości po kilku latach więc zastanów się czy warto iść tą ścieżką :?:
Jeden z moderatorów tego forum - szybki ostatnio opowiadał jak jego kolega kupił dwa Seaty FR TSI z 2013r. w jednym po 60tyś.km wysypał się silnik,a drugiego sprzedał tak na wszelki wypadek.
Szukałbym czegoś z kraju kwitnącej wiśni.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy

14 Gru 2016, 11:53

Proszę w takim razie o twoją propozycje.

Będą aż 3, linki przykładowe (oprócz AR, "komis" bardzo propsowany w środowisku, silnik w niej również nie jest super-bezproblemowy, ale daleko mu do kosztów jak w TSI)
Invi
Forumowicz VIP

14 Gru 2016, 12:18

Lexusa is250 też polecam. Użytkowałem przez 3 tyg potem zmienilem na insignie gdyz dostałem wielką okazję i 20% zniżki więc sie skusilem lecz żałuję.( choć na insignie nie narzekam i jestem z niej zadowolony )lecz lex ma to czego pragne czyli rwd a moja iska 4x4. Chcę tylny naped ale znaczek bmw odpada wiec stawiam na lexa. Jak będę zmieniał iśke a to chyba nastąpi w kwietniu/maju to właśnie chcę zmienić na lexa.
e2rduo
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Rok produkcji: 2009

14 Gru 2016, 12:37

Alfa od modelu 159 poprawiła benzyny więc tak zapobiegawczo, żeby autor nie pisał, że pękają tłoki itp.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Gru 2016, 15:11

Wiec tak, znam te samochody oraz ich jakość. Jednak mam tez swoje lata i chciałbym auta nietuzinkowego. Nie potrzebuje sedana, bo jeszcze takimi sie w życiu najezdze.
Chciałbym aby nie tylko była jakość ale tez dusza, wygląd i charakter czego saab raczej mi nie odda. Mam mieszane uczucia, jeszcze wobec A klasy. Musiałbym trochę dołożyć i nie wiem czy warto.

Nie ukrywam, lubię sie autem pokazać, aby zwracało na siebie uwagę, dobrze brzmiało po modyfikacjach wydechu oraz miało dobre osiągi. Wydaje duże jak na moj pieniądze i stad mam duże zachcianki (przed niedomowieniami, od razu powiem, ze pieniądze sam zarobiłem).
Marcin1327
Nowicjusz

14 Gru 2016, 15:44

Marcin1327 napisał(a):Nie ukrywam, lubię sie autem pokazać, aby zwracało na siebie uwagę, dobrze brzmiało po modyfikacjach wydechu oraz miało dobre osiągi. Wydaje duże jak na moj pieniądze i stad mam duże zachcianki (przed niedomowieniami, od razu powiem, ze pieniądze sam zarobiłem).

Napisałeś wcześniej że chcesz vw wiec aktualnie sam sobie zaprzeczasz. No chyba że uważasz że golf jest ładniejszy od alfy 159 a scirocco od brery
diddy79
Zaawansowany

14 Gru 2016, 15:54

Biorąc na bok wszelkie uprzedzenia do marki. Jeśli uważasz, że dobrze zrobiony Golf 6 GTI czy R z DSG i dzwiekiem jest brzydszy od Alfy to :mrgreen:

A Brera równie ładna co Scirocco.

Czy nikt nigdy nie potrafi docenić na tym forum hot hatchy? Wszystkie portale motoryzacyjne potrafią uznać jakość golfów gti czy r, focusów st/rs, leonów fr, za ich możliwości, natomiast wy ciągle brniecie w te brzydoctwo w postaci saab czy alfy 159
Marcin1327
Nowicjusz