Mój pierwszy samochód za 1500 zł!

26 Lip 2012, 22:04

Witam niedawno zrobiłem prawo jazdy i myślę o moim własnym samochodzie. Wybór padł na fiata cc silnik 899 na wtrysku. I pytanie do was jest takie: Czy jest szansa że kupie cieniaska za 1500 zł bez początkowego wkładu finansowego i ważnymi opłatami chociaż na dwa miesiące w górę ?
A może cienias to zły wybór ?
i jaka jest roznica między cieniasem na wtrysku a z gaznikiem ?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! mam nadzieje ze pomozecie mi wybrac moj pierwszy samochodzik!
ptak15
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 06 2012

27 Lip 2012, 03:28

Jak dobrze poszukasz to kupisz takiego spokojnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Lip 2012, 08:31

Jak dla mnie CC 700 jest za słaby, mimo niskiej masy to i tak mało. Deptam go do oporu a on i tak jest słaby ;x Mam do czynienia z SC 900, a to ten sam silnik co w CC i to auto już jest zupełnie inne, silnik lepiej chodzi, niektóre części są tańsze niż do 700, w miarę to jeździ, znajomy mechanik ma takiego cieńkiego i bardzo go sobie chwali. Silnik na łańcuchu rozrządu, czyli nie martwisz się, że pasek Ci strzeli, blachy w cieniasach mało rdzewieją
elvis69
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 11 2011
Auto: Fiat CC 704

27 Lip 2012, 13:59

za 1500 na pewno nie kupisz igły ale da się tym jeździć przy odrobinie szczęścia .Przeważnie zawsze jak się kupuje tanie auto to trzeba w nim trochę powymieniać
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

27 Lip 2012, 14:15

Spokojnie,Fiat CC lub też popularny "Cienias" to dobry wybór tych pieniądzach masz szeroki wybór. Każdy z nich będzie wiekowy,ale za to bardzo ekonomiczny pod względem spalania,tanie części zamienne. Dla początkującego kierowcy jest w sam raz.
Brocar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Ford Focus,1.8 2001.

27 Lip 2012, 14:35

Bo 700 w CC to jest gówniany motor,co chwile jakieś usterki (a jeśli jest gażnik Aisan to już wogóle dramat) a osiągi to już wogóle mizerne,jak szukać cieniasa to z 900 bo nawet 1100 będzie zajechane przez młodych gniewnych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najlepsza taksówka na świecie? Hybryda!
    Był czas, gdy w Polsce, Niemczech i wielu innych krajach Europy na ulicach dominowały taksówki z silnikami Diesla, a jednym z najczęściej wybieranych samochodów był Mercedes W124. Dziś taksówkarze na ...
    Hyundai Mistra - prototyp przeznaczony na rynek chiński
    Model koncepcyjny Mistra, najnowsza propozycja marki przygotowana specjalnie z myślą o chińskim rynku, debiutuje w Szanghaju podczas Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej (2013 Shanghai International Automobile Industry ...

27 Lip 2012, 18:54

Przynajmniej z rozsądkiem podchodzisz do sprawy. Już myślałem, że będziesz się pytał o zjechanego Civica albo Golfa ;) A co do twojego pytania - jest dużą szansa, że kupisz auto, w które nie będziesz musiał dużo wkładać. Popatrz jeszcze za Tico.
Śpiewaczek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

27 Lip 2012, 20:22

Za 1500 zł da się kupić coś dość ogarniętego, koniecznie z gaźnikiem Fos lub Weber, Aisan porażka - mało kto potrafi to ogarnąć i wyregulować. Kuzyn kupił swojego za 400 zł, wymieniłem na starcie termostat, uszczelkę pod głowicą wraz ze szpilkami (120 zł łącznie) i póki co zrobił nim 15 tyś dokładając 20 zł na nową pompkę paliwa, 15 zł na pompkę tylnego spryskiwacza i 25 zł na komplet nowych dysz do gaźnika wraz z ośką pływaka i kompletem uszczelek gaźnika. Kobita założyła do niego nowe zawieszenie na przód, 4 nietanie zimówki po jednym sezonie
( Dayton DW510 i Barum Polaris 2) i audio warte ~300-350 po czym kupiła inny samochód z LPG a tego chciała zezłomować bo kabel od masy nie był dokręcony do ramy, latał luźno i alternator nie ładował żadnego akumulatora :lol: Więc zakup w 100% udany.
"Bo 700 w CC to jest gówniany motor,co chwile jakieś usterki" - ale motor ten jest tak banalnie prosty że byle kto to naprawi a ceny części wręcz śmieszne. Wymiana popychaczy hydraulicznych, wałka rozrządu, cewki, modułu, świec, kabli, oleju, filtrów, czujnika położenia wału i elektromagnesu rozrusznika wraz z uszczelkami : pokrywy klawiatury, miski olejowej, rozrządu, kolektora wydechowego i termostatu wyszła mnie dokładnie 420 zł i zajęła pół dnia. Więc za tyle nowych części to jest naprawdę niewiele.
Pełno tego po szrotach więc wszystko dokupisz za grosze. Słaby jest, no cóż, jak dla kogoś dojeżdżającego do pracy gdzieś niedaleko to całkiem niezła propozycja jak za te pieniądze. Do 900 podobnie się ceny mają, z tym że tutaj już inaczej pracuje bo to jednak już 4 tłoki. Jak Ci się uda znaleźć 900 za tą kwotę to bierz :)
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Lip 2012, 22:24

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi !
W środę z ojcem jadę obejrzeć wszystkie cieniasy z okolic częstochowy.

Znalazłem jeszcze takie ogłoszenia co mi możecie o nich powiedzieć
1.[link do oferty na Allegro wygasł]
2.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bardzo kuszące są te opłaty co o tym myślicie?
ptak15
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 06 2012

28 Lip 2012, 06:29

Moim zdaniem najlepiej wygląda ten pierwszy czarny i ten czerwony.
Barol
Awatar użytkownika