Toyota czy volvo

28 Cze 2012, 16:14

zastanawiam się nad zakupem autka dla rodziny pomiędzy dwoma markami.
toyota avensis i volvo s50. oba auta kombi
toyota 2008 2.0 VVT benzyna
VOLVO V50 1.6 HDI 109PS
Który byście polecili? dzieki za ewentualne podpowiedzi
nico720
Nowicjusz

28 Cze 2012, 16:50

Zdecydowanie Toyota! Bezawaryjna benzyna i większa o klasę w środku. Nowoczesny diesel w V50 to tylko problemy i koszty.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Cze 2012, 18:27

Ten silnik Toyoty ma wadę fabryczną.
Avensis 2.0 ma wadę konstrukcyjną otóż szpilki z bloku te trzymające głowice wyjeżdżają bo gwint jest za słaby-efekt silnik do remontu.
1.6 HDI to akurat bardzo udany silnik, koszt DPF to 700zł, regeneracja wtryskiwacza 250zł a jedyną wadą jest dość często padająca turbina, przy wadach silnika Toyoty to pikuś.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Cze 2012, 18:33

a to tego nie wiedziałem :oops: przyda mi się na przyszłość :wink:
w takim wypadku Avensis 1,8 :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

28 Cze 2012, 21:32

rozumiem że toyota ale z silnikiem 1,8
nico720
Nowicjusz

10 Lip 2012, 16:35

zdecydowałem się na toyotę .teraz tylko którą? mam kilka na oku.poniżej linki.
[link do oferty na Allegro wygasł]

help me :lol: :lol: :lol:
nico720
Nowicjusz

10 Lip 2012, 19:42

sprowadzone ? czemu nie szukasz z PL salonu ?
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

11 Lip 2012, 07:31

poprostu znalazłem to co by mi chyba najbardziej odpowiadało i nie zastanawiałem sie czy to auto sprowadzone czy z polskiego komisu. wiec który bylby najlepszy? chyba ze ktoś ma jeszcze cos lepszego :D :D :D :D :D
nico720
Nowicjusz

11 Lip 2012, 07:35

więc poczytaj trochę o sprowadzonych autach ,potem pogadamy dalej :)
czeslaw555
Zaawansowany

11 Lip 2012, 08:15

Witam,
dlaczego skreślacie V50?
zmieńcie tylko silnik na 2.0D
Jestem w posiadaniu takiego samochodu i nie mam ŻADNYCH powodów do nażekań, powiem nawet że auto przeszło moje oczekiwania a miłem już okazję pojeździć wieloma markami, V50 to moje pierwsze Volvo i pozytywnie mnie zaskoczyło.
Każdy lubi coś innego :D
Pozdrawiam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

11 Lip 2012, 16:32

czy sprowadzony czy kupiony u nas czy tez w salonie nie ma różnicy jak dla mnie.nie ma zasady. różnie sie trafia. mozesz trafic nowy samochód ale po tygodniu zaczniesz ładować w niego kasę.kupisz starszy mozesz płacic tylko eksploatację.i odwrotnie :D
chodzi mi o wskazanie egzemplarza z tych co podałem który według was jest /mozna powiedziec/najlepszy :)
nico720
Nowicjusz

11 Lip 2012, 16:58

nico720 napisał(a):zy sprowadzony czy kupiony u nas czy tez w salonie nie ma różnicy jak dla mnie.nie ma zasady. różnie sie trafia.

to tylko teoria ,rzeczywistość jest inna ale myślę że jak kupisz to po jakimś czasie przyznasz mi rację .Twoja kasa twoje decyzje
czeslaw555
Zaawansowany

11 Lip 2012, 17:49

Rzeczywistość jest taka, że można się również przejechać na egzemplarzach krajowych. Auta popowodziowe, teraz zapewne ze Śląska po ostatniej powodzi, niedbale serwisowanych, a bo jeszcze nie, a bo nie ma kasy na serwis, a bo są pilniejsze sprawy niż wymiana filtrów itd.

Jedynie sytuacja jest taka, że większe prawdopodobieństwo, że trafi się na minę u handlarza, niestety szarlatanów w tej branży jest cała masa opinie o handlarzach z powietrza się nie wzięły.

Gdy skonfrontujemy ceny aut u handlarzy, i ceny na zagranicznych serwisach aukcyjnych to pojawia się pytanie, jakim cudem, handlarz ma dany model auta, z niższym przebiegiem w niższej cenie niż ceny na serwisach zachodnich. To nielogiczne. A zazwyczaj niższa cena ma swoją przyczynę, a przecież handlarz do auta jeszcze dolicza swoją marżę, więc daje to do myślenia.

Ale takie podejście, że auto krajowe czy z salonu daje nam pewność, że jest ok, może nas również drogo kosztować bo i tam się można przejechać. Ryzyko jest odrobinę mniejsze niż u handlarza ale nie jest zniwelowane do zera.

Nie jest też tak, że każdy handlarz sprowadza dziadostwo, a każdy krajowy samochód jest samochodem pewnym bo to fikcja. Przy czym znaleźć handlarza w miarę zaufanego jest nie lada wyczynem.

Chcąc kupić auto trzeba mieć nerwy i cierpliwość, oraz sporo czasu.
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

11 Lip 2012, 18:56

Volvo zbudowane jest na bazie Focusa, więc Avensis jest o klasę większym autem. Volvo jest zrobione z dobrych materiałów, dobry układ jezdny z Focusa, ale czy za takie rzeczy warto tyle płacić? Jeszcze żeby miał napęd na tył jak większość aut luksusowych, ale tu mamy napęd na przód jak w większości pospolitych aut.
Avensis - nie wiem jak te silniki benzynowe, ale ja mam prywatnie nowszy model i silnik 2.0 benzyna w którym na biegu jałowym faluja obroty.Byłem z tym kilka razy w Toyocie, ale po którymś razie wsadzili mnie do demonstracyjnego Avensisa z silnikiem 1.8, oraz 2.0 i okazało się że tak ma być. Jest to strasznie denerwujące jak dla mnie i uważam że tak nie powinno być w aucie za takie pieniądze. Poza tym na gwarancji wymienili sporo rzeczy. Z najkosztowniejszych poduszkę, oraz całe radio. Nie wiem jak z awaryjnością poprzedniego modelu, ale obecny to jest porażka.
Może jakieś inne auto? Może Honda Accord 2.0 benzyna?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

25 Lip 2012, 20:57

Może nowe Volvo V40, a jeśli koniecznie kombi to V60?
Przedstawiciel Volvo na Forum
Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o samochodach Volvo
coronil
Początkujący

Miejscowość: Warszawa