Moja pierwsza stłuczka i problem OC

04 Gru 2011, 23:11

Witam,

spowodowałem pierwszą stłuczkę. Przyznałem się do winy mając ubezpieczenie OC. Nie wzywaliśmy policji, bo dostałbym niepotrzebnie mandat.Wraz z właścicielem auta poszkodowanego sporządziliśmy dokument w dwóch kopiach na mocy którego ja przyznaje się do winy i potwierdzamy że płacę poszkodowanemu uzgodnioną kwotę na pokrycie szkód wyrządzonych przeze mnie. Wolałem wymienić się polisą na podstawie której poszkodowany pokryłby szkody w swoim aucie, ale w takim wypadku właściciel koniecznie chciał wzywać policje czego ja nie chciałem. Czy jest konieczność abyśmy wymianiali się polisą w obecności policji (na miejscu bądź na komisariacie? Czy poszkodowanemu to coś da? Pytam bo zgodził się że odda mi moje pieniądze i spiszemy polisy ale koniecznie chce jechać na policje a ja nie chce dostawać mandatu...

z góry dzięki za pomoc
bostonx
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1982

06 Gru 2011, 16:59

Boston, albo źle rozumiem, albo wydaje mi się, że mogłeś paść ofiarą wyłudzenia. Piszesz:
Wraz z właścicielem auta poszkodowanego sporządziliśmy dokument w dwóch kopiach na mocy którego ja przyznaje się do winy i potwierdzamy że płacę poszkodowanemu uzgodnioną kwotę na pokrycie szkód wyrządzonych przeze mnie”.
Otóż gwoli ścisłości – Ty nie płacisz nic poszkodowanemu (a przynajmniej nie w sposób bezpośredni – tj. gotówka „z ręki do ręki”). Całość zadośćuczynienia/odszkodowania wypłaca ubezpieczyciel, u którego masz wykupione OC i do którego w tym celu odprowadzałeś składki. Poszkodowany, chcąc otrzymać środki na likwidację szkody, spisuje numer Twojej polisy i oświadczenie, w którym przyznajesz się do sprawstwa, a następnie zgłasza się do Twojego ubezpieczyciela. Ty ze swojej strony nie musisz podejmować już ŻADNYCH działań.
Czy w treści oświadczenia, które podpisałeś zobowiązałeś się do przekazania gotówki na rzecz poszkodowanego?
Ekspert_Link4
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Targi TTM 2019
    Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...