MONDEO Mk III - KONTROLKA PODUSZKI POWIETRZA

08 Wrz 2009, 22:04

Witam wszystkich, mam problem z mrugającą kontrolką poduszki powietrza.powiedziano mi, że różne ilości mrugnięć oznaczają różne wady. w moim przypadku kontrolka mruga:
1 dłuższa przerwa a następnie 9 razy i takich powtórzeń są cztery, potem zapala sie na stełe. może ktoś wie co to oznacza. z góry dzięki.
marko6
Nowicjusz

• 09 Wrz 2009, 18:51

Nie ma czegoś takiego jak poduszka powietrza.Chyba,że masz poduszkowiec :wink:
    Prawidłowa nazwa to Air Bag lub poduszka powietrzna lub gazowa.
    Kiedy ona ci miga - po przekręceniu staycyjki miga cały czas i nie gaśnie,czy miga podczas jazdy?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2009, 18:31

witam.bardzo cie kolego przepraszam za przejęzyczenie.tak jak pisałem wcześniej ,po przekręceniu stacyjki kontrolka mrugnie---1 raz---potem kilka sekund przerwy następnie ---9 razy---i taki cykl powtarza sie --- 4razy--- potem zapala sie na stałe aż do wyłączenia stacyjki.pozdrawiam.
    marko6
    Nowicjusz

15 Wrz 2009, 18:45

Czyli wychodzi na to,że wyskakuje błąd nr 19.Wg mojego diagnoskopu jest to błąd DTC B2293,a oznacza,że obwód drugiego stopnia napełniania poduszki pasażera ma zwaecie do masy.Z tym proponuję pojechać albo na serwis albo do mechanika.Samemu raczej tam nie grzeb.Świecąca się ciągle kontrolka oznacza,że w razie wypadku,poduszki nie zadziałają.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2009, 21:48

wielkie dzięki kolego. zrobie tak jak mówisz, pojade do serwisu. pozdrawiam.
    marko6
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen i Porsche łączą siły
      Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...