Mondeo mk3 czy mercedes w203 ?

20 Gru 2017, 18:55

Witam,
Mam dylemat czy kupić mondeo mk3 z rocznika 2006, czy zainwestować w mercedesa w203 z rocznika 2000/2001 ? (mowa wyłącznie o jednostkach benzynowych)
Ford niby młodszy i bardziej przestronny, zawieszenie podobno nieziemskie(wielowahacz), ale fakt faktem Mercedes, technologicznie jest o kilka lat przed swoimi konkurentami. Te wyposażenie które było w mercach z lat 90' niekiedy nie były dostępne w innych autach nawet po 2000roku. Poza tym napęd RWD (na tylną oś) i solidne jednostki (wszystkie!) kuszą niemiłosiernie :D

Co myślicie o w/w modelach, nadają się do jazdy ? Jak znoszą LPG ? Jak z awaryjnością ?

Oczywiście w grę wchodzą tylko zadbane egzemplarze, budżet na zakup wynosi 10.000 PLN
PanDamian
Nowicjusz

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.7 DTI 75KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2017, 19:46

PanDamian napisał(a):ale fakt faktem Mercedes, technologicznie jest o kilka lat przed swoimi konkurentami.

Można dyskutować

PanDamian napisał(a):Oczywiście w grę wchodzą tylko zadbane egzemplarze, budżet na zakup wynosi 10.000 PLN

Obawiam się, że na te "zadbane" egzemplarze 10k to za mało, szczególnie w przypadku w203 gdzie pomijasz istotną wadę - wszechobecną korozję.
Mondeo spoko ale na pewno nie 2006 za 10k
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Gru 2017, 19:49

PanDamian napisał(a): ale fakt faktem Mercedes, technologicznie jest o kilka lat przed swoimi konkurentami. Te wyposażenie które było w mercach z lat 90' niekiedy nie były dostępne w innych autach nawet po 2000roku.
no chyba coś pomyliłeś, jeżeli chodzi o wyposażenie to Mercedes zawsze był do tyłu jeżeli chodzi o klasę średnią. Co do samego wyboru to nawet nie napisałeś o jakich silnikach mowa bo co innego będzie o silniku 2.0 a co innego o silniku V6, nie wiemy czego oczekujesz. Osobiście Mercedes bardziej mi się podoba wizualnie i jest lepszy komfort jazdy ale za to Mondeo będzie tańsze w eksploatacji.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Gru 2017, 23:21

A kolega mi mówił, że mercedes zawsze był pionerem nowych technologi zwłaszcza w latach 80-90'tych, no ale moge sie mylić :/
Rozmawiamy o wszystkich jednostkach do 2.0 Priorytetem jest oczywiście bezawaryjność, oraz tolerancja podtlenku LPG :P Na trzecim miejscu elastyczność na 4 biegu (teraz dieselem śmigam i na 4 moge z 80-120 km/h przyśpieszyć, więc do wyprzedzania mam idealne warunki. Nie wiem czy w benzynie też tak jest, ale jeśli to możliwe, to nie chciałbym w trakcie wyprzedzania ”maglować” lewarkiem ) No i żeby nie mulił tylko jechał. W przypadku merca najsłabsza jednostka z tego co widze ma 130KM więc dużej tragedi nie ma, choć silniki 1.8 163KM mają o wiele lepszą opinie. Natomiast 110KM na mase własną mondeo to chyba za mało :/

P.S. Też myśle nad mercem, ale w wersji Coupe. Sedan z tyłu mi sie jakoś tak z vectrą b kojarzy, czyli niezbyt dobrze. A coupe zwłaszcza z dachem panoramicznym i ładnymi alufelgami jest piękne :happy: Tylko ta korozja...
PanDamian
Nowicjusz

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.7 DTI 75KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000

21 Gru 2017, 08:28

PanDamian napisał(a):A kolega mi mówił, że mercedes zawsze był pionerem nowych technologi zwłaszcza w latach 80-90'tych, no ale moge sie mylić

bo był ale w klasie S :) Tylko nie dotyczy to każdego aspektu technologii.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010