REKLAMA
Na wstępie dzień dobry wszystkim. Może ktoś mi pomoże w wyborze. Mamy obecnie z żoną Peugeot 208 82KM. Zrobiliśmy w lat około 104000 km. Dla naszej dwójki auto bardzo nam pasuje. Jednak pojawiło się dziecko w rodzinie i trochę zaczęło brakować bagażnika. Muszę co kupić z większym bagażnikiem. Mieszkam w małej miejscowości, więc do salonów trochę mam. Dodatkowo tak pracuję, że jakieś jazdy próbne mogę odbywać tylko w soboty i to nie we wszystkie. Skutek tego taki, że już kilka miesięcy tak testujemy i decyzji brak. Chciałbym wydać z ubezpieczeniem 60000 zł. Max to 65000 zł. Przebieg roczny mamy ok. 20000 km, więc chyba lepsza benzyna. Jeździmy spokojnie, przepisowo. Dotychczas próbowałem:
Opel Meriva (podobno model już nieprodukowany, to co miał dealer mi nie odpowiadało), Suzuki S-Cross i Vitara oraz Honda HRV (fajne ale za drogie), Citroen Aircross (drogi i zbyt dziwaczny), Reanult Clio Combi (ciasne i jakieś takie niskie siedzenia). Były też Renault Captur (bardzo fajny), Peugeot 2008 (super ale ponad 70000 zł), Kia Venga (duży bagażnik, ale jakoś dziwnie skakał na nierównościach) i Kia Ceed (trochę za drogi). Co najlepiej brać z tej trójki:
- Captur 1.2 120 KM
- Venga 1.4 90 KM (może gdzieś jeszcze w Polsce znajdę)
- Ceed 1.4 100 KM
- 308 Peugeot - ten jest w salonie, ale używany z roku 2015, ma przebieg 35000 km, nie brałem 308 pod uwagę, bo czytam że są problemy z silnikami, ale może warto za cenę 49000 zł taki używany brać.
Jeszcze myślałem o Nissanie Pulsar, ale w okolicy mojej salony go nie mają.
Może ktoś coś podpowie. Na autach się nie znam niestety więc ciężko by mi było nie dać się oszukać przy używanym.