Mondeo pali się cewka zapłonowa

28 Lip 2006, 10:10

Mam problem modeo 93r. 1,8 benzyna/gaz, spalił już mi trzy cewki. wymieniane były świece i przewody wysokiego napięcia. Tą cewkę nie pali od razu tylko po przejechaniu kilkunastu kilkudziesięciu km. Dzieje się to w czasie jazdy po trasie, po mieście jeździłem i nic może dlatego że były przerwy w jeździe. Stoi u mechanika elektryka ale chciałem znać zdanie innych osób, może ktoś miał taki przypadek?
dehmon

• 09 Sie 2006, 19:26

To po prostu zmien firme produkujaca cewki lub zainstaluj cewke z innego pojazdu,ktory ma znacznie wyzsze napecia drugiego obwodu ( wysokiego napiecia!
    zadne swiece i kable nie maja tu nic do rzeczy- bo one sa ;ZA CEWAKA!
    a przed cewka jest tylko aparat zaplonowy albo komputer ( ECU) a one nie daja zadnego wysokiego napiecia a jedynie impuls dla wzbudzenia obwodu wtornego!
    Oczywiscie i ja mialem 2 fordy w latach 83,88 stare ale byly klopoty z Fuell Injection- bo to byl Boch i inne dziadostwa- ale o zadnych cewakch- nigdy w zadnym samochodzie- mimo setek tys mil na kazdym nie slyszalem!
    Inna rzecz ,ze te wymienione 2 fordy to jedyne ameryckie i to kupione za grosze na przewoz do PL i to duze Taurus i starszy Mustang!Reszta wsrod kilkudziesieciu to japce: Honda,Mitsu,,Subaru,toyota- wiec zadnych "popsuc" byc nie moglo!
    Najlepsza firma elektryczna(i electroniczna) to Nipodenso,Denso,NGK,MItsubishi - one produkuja takze cewki!
    Nigdy nie kupuj zadnego smiecia pt "boch"- jesli tylko istnieje zamiennik!nawet amerycka firma Delco,lub AMC jest OK bo pod ta nazwa sa japce!

pisze to na podstawie swego kilkudziesiecioletniego doswiadczenia jako mechanik i uzytkownik wielu samochodow!

Rygel
    Rygel

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
      Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...
      Nocne przymrozki to zmora kierowców
      Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...